KOERS KORT (14/5). De Bie nog op intensieve zorgen, ook breuk in bekken vastgesteld, Groenewegen wint in Duinkerke

Sean De Bie.
Photo News Sean De Bie.

De Bie nog op intensieve zorgen

Sean De Bie ligt nog steeds op intensieve zorgen nadat hij gisteren op stage in Italië frontaal werd aangereden door een personenwagen. Deze ochtend werd er nog een breukje in zijn bekken vastgesteld, eerder kwam ook een aantal ribbreuken, een barst in het borstbeen en een long- en miltkneuzing aan het licht. Er werd beslist om niet te opereren, wel wordt er binnenkort een drainage uitgevoerd om overtollig bloed in de longstreek af te voeren. De renner van Roompot-Charles heeft veel pijn, waardoor hij genoodzaakt is om zo min mogelijk te bewegen. 

Photo News

Jelle Wallays maakt bewogen comeback: winst in tussensprint maar ook val en deklassering

Jelle Wallays beleefde een bewogen eerste rit in de Vierdaagse van Duinkerke. De renner van Lotto Soudal kwam in de laatste zeven kilometer ten val, met een fikse snee in de rechterhand tot gevolg. De wedstrijdjury deklasseerde de Belg bovendien, nadat hij de eerste tussensprint pakte na 22 kilometer.

“Ik zou tijdens die tussensprint blijkbaar op het fiets- of voetpad gereden hebben en mij zo voordeel gedaan hebben ten opzichte van de rest”, verklaarde Wallays. “De waarheid is echter compleet anders. Ik wou me mengen in die tussensprint, maar kreeg een kwak van een of andere renner. Om een val te vermijden week ik uit en belandde zo op het fietspad. Voor even maar. Genoeg blijkbaar om mij terug te fluiten.”

“Op zeven kilometer van de eindmeet sloeg ik tegen het asfalt en hield daar een gapende wonde aan mijn hand aan over”, vervolgde hij. “Ik had me deze eerste schooldag wel anders voorgesteld. Al bij al mag ik niet klagen. Ik kon mee met de rest en kende niet al te veel problemen. Dat geeft me alvast goede moed voor wat nog moet komen. Ik heb een zware periode achter de rug. De honger om me te meten met de rest is zeer groot.”

Na zijn val in de Ronde van Argentinië en ziekte net voor de Ronde van Romandië mocht Wallays in Duinkerke opnieuw aan de slag. 

Jelle Wallays.
Photo News Jelle Wallays.

Wedstrijdjury Vierdaagse van Duinkerke deklasseert Bryan Coquard na kopstoot in massasprint

 Bryan Coquard (Vital Concept-B&B Hotels) is na afloop van de eerste etappe van de Vierdaagse van Duinkerke door de wedstrijdjury gedeklasseerd, wegens onregelmatig sprinten. De Fransman werd teruggezet naar de laatste plaats van de groep waar hij deel van uitmaakte en eindigde zo dus als 113de. Coquard zou in volle sprint een kopstoot uitgedeeld hebben aan een opponent. De jury beboette hem daarom met een declassering, 20 punten aftrek in het puntenklassement, 30 seconden straftijd in het algemeen klassement en daarbovenop nog een geldboete van 200 Zwitserse frank. Wie ook in de geldbeugel moet tasten, is Andy Flickinger, sportdirecteur van Delko Marseille. Dit wegens onwelvoeglijk gedrag jegens een jurylid van de UCI. De Fransman mag 2.000 Zwitsers frank ophoesten. 

Bryan Coquard.
Photo News Bryan Coquard.

Groenewegen maakt status van topfavoriet waar in Vierdaagse van Duinkerke

Dylan Groenewegen heeft de eerste rit van de Vierdaagse van Duinkerke gewonnen. De renner van Jumbo-Visma was in een massasprint met sprekend gemak sneller dan Marc Sarreau en zijn ploegmaat Mike Teunissen. Groenewegen is logischerwijs ook de eerste leider.

De aankomstplaats van de laatste etappe was vandaag ook de startplaats van de openingsrit. Van Duinkerke ging het over de Monts des Cats en de Zwarteberg, beiden bekend van het parcours van Gent-Wevelgem, daarna reed het peloton ook over de kasseistrook Mons-en-Pévèle. Na een rit van 176 kilometer kwam het peloton aan in Condé sur l’Escaut. Met de beste sprinter van het moment, Dylan Groenewegen, aan de start, was de topfavoriet voor de massaspurts al gekend.

Vier renners kozen voor het offensief: onze landgenoot Tom Devriendt trok met Elmar Reijnders, Nico Baldo en Samuel Leroux op pad. Veel speelruimte kreeg het kwartet nooit, op een vijftal kilometer van het einde zat hun vlucht er op. Massaspurt dus in Condé sur l’Escaut, daaruit kwam er geen verrassing: topfavoriet Groenewegen maakte zijn status waar en won voor de zesde keer dit seizoen. Vlak voor de boog van de laatste kilometer was er nog een valpartij, maar daar had de Nederlander kennelijk geen last van.

“Het mag er dan allemaal zo gemakkelijk uitzien, een sprint winnen is dat nooit”, reageerde de Nederlander. “Ik moet wel toegeven dat ik perfect naar voor werd gebracht door mijn team. De sprinttrein begint dus goed op de rails te lopen. In volle finale zag het er helemaal niet goed uit want net voor mij vielen ze. Hierdoor moest ik veel vaart minderen. Ik werd echter snel op sleeptouw genomen door mijn ploegmakkers en kon zo mijn plaatsje voorin opnieuw opeisen. In de laatste honderden, zeg maar hectische, meters kon ik gepast naar de leiding fietsen om die niet meer af te geven.”

Dylan Groenewegen deed wat van hem verwacht werd, namelijk de eerste massasprint winnen. De twee volgende ritten van deze Vierdaagse van Duinkerke zullen wellicht ook uitdraaien op een groepssprint. “Die kans is bestaande. En dan gaan we natuurlijk weer vol voor de zege gaan. Ik heb na mijn ritzege ook de roze leiderstrui om de schouders maar dat is geen einddoel. Misschien dat ik de etappe aan de kust wel goed door kom, de rit van zaterdag op en rond Mont Cassel is veel te lastig voor mezelf. Ik ga trachten zoveel mogelijk etappes te winnen, een eindklassement is niet voor mij weggelegd.” 

Dylan Groenewegen wint voor Marc Sarreau (rechts) en Mike Teunissen (links).
RV Dylan Groenewegen wint voor Marc Sarreau (rechts) en Mike Teunissen (links).

Katusha-Alpecin zwaar gehavend door massale crash

Ook het Team Katusha-Alpecin moest de wonden likken na de vierde etappe van de Ronde van Italië. De ploeg zag immers de helft van zijn renners tegen de grond gaan. Eén daarvan, Daniel Navarro, gaf op. Naast Navarro behoorden ook ploegmaats Reto Hollenstein, Viacheslav Kuznetsov en Marco Haller tot de slachtoffers van de twee valpartijen die de finale van de vierde Girorit ontsierden. Haller werd meteen onderzocht aan zijn handblessure, maar er werden geen breuken vastgesteld. Daniel Navarro werd na zijn opgave afgevoerd naar het ziekenhuis voor verder onderzoek. De 35-jarige Spanjaard had deze Giro een ondersteunende rol in dienst van klassementsrenner Ilnur Zakarin. 

Finish van Scheldeprijs ook komende zes jaar in Schoten

Organisator Flanders Classics en de gemeente Schoten hebben een akkoord bereikt om de aankomst van de Scheldeprijs ook de komende zes jaar in Schoten te houden. Al sinds 1926 is Schoten de vaste thuis van de Scheldeprijs, traditioneel een sprintersfestijn. In de 107e editie was de zege iets meer dan een maand geleden voor Fabio Jakobsen (Deceuninck - Quick-Step). Voor de Nederlander was het de tweede zege op rij in Schoten.

“Schoten is uiteraard blij met deze verlenging”, zegt burgemeester Maarten De Veuster. “We verwelkomen de Scheldeprijs minstens tot en met 2025. Flanders Classics heeft hierbij ook rekening gehouden met de geschiedenis van de wedstrijd, die al jarenlang aan Schoten verbonden is.”

BELGA

Colombiaan Molano door ploeg uit Giro gezet na afwijkende bloedwaarden

Juan Sebastian Molano is niet meer van start gegaan in de vierde rit van de Ronde van Italië. De Colombiaan van UAE-Team Emirates is door zijn team naar huis gestuurd wegens afwijkende bloedwaarden. 

Daags na de overwinning van Fernando Gaviria heeft het team uit de Emiraten dus minder goed nieuws. Molano maakte dit jaar de overstap naar de WorldTour, vorig jaar kwam de Colombiaan nog uit voor Manzana-Postobon. In de ronde van zijn eigen land klopte hij meteen Julian Alaphilippe in een sprint. Zijn Giro-selectie dankte hij dan ook aan zijn snelle benen, zo wordt hij ingezet in de sprinttrein van Fernando Gaviria. Nu zal de winnaar van gisteren het met een ‘wagonnetje’ minder moeten doen: UAE-Team Emirates besliste zelf om zijn renner uit de Giro te halen.

De afwijkende bloedwaarden van Molano kwamen bij een interne test aan het licht: “Wij gaan nu extra medische onderzoeken ondergaan, zodat we te weten komen hoe deze resultaten zich voordoen”, meldde Team Emirates in een persbericht. Molano wordt voorlopig dus ook geschorst.

Juan Sebastian Molano.
Photo News Juan Sebastian Molano.
Juan Sebastian Molano.
Photo News Juan Sebastian Molano.

Twintig verschillende gele truien in de Tour, Atomium en Merckx geëerd

De leider in de Ronde van Frankrijk 2019, met Grand Départ in Brussel, zal elke dag een andere gele trui dragen. De truien zullen bedrukt worden met afbeeldingen van renners en symbolen die bepalend waren in de geschiedenis van het shirt, dat in de komende editie zijn 100ste verjaardag viert. 

“Die gele truien zijn uniek: elke wielerfan zal zich, bij het aanschouwen van de shirts, bepaalde momenten herinneren”, verklaarde Tourdirecteur Christian Prudhomme op een persconferentie in Romilly-sur-Seine. Daar bevindt zich de hoofdvestiging van sportkledijfabrikant Le Coq sportif, dat de truien voor La Grande Boucle vervaardigt.

Twintig gele truien - in de eerste rit is er geen geletruidrager - zullen verschillende mensen en plaatsen eren. Op elk shirt zal er een andere bedrukking staan. Zo zal het Atomium op de gele trui prijken in de ploegentijdrit die doorgaat in Brussel. Op de gele trui van de elfde rit zullen de vijfvoudige winnaars Eddy Merckx, Jacques Anquetil, Bernard Hinault en Miguel Indurain afgebeeld worden. De Arc de Triomphe, symbool van de aankomst die sinds 1975 op de Champs-Elysées in Parijs ligt, zal zichtbaar zijn op de gele trui van de eindwinnaar.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Roger Deprez

    Hopelijk komt alles goed met Bieke, spoedig herstel gast.