KOERS KORT (13/5). Sean De Bie in Italië frontaal aangereden op training

Sean De Bie.
Photo News Sean De Bie.

De Bie aangereden op training

Sean De Bie (27) is op training in Italië frontaal aangereden door een auto die op het verkeerde baanvak zou hebben gereden. De renner van Roompot-Charles werd met de helikopter afgevoerd naar het ziekenhuis van Brescia. De Bie was altijd bij bewustzijn, maar liep wel een aantal gebroken ribben en barsten in het borstbeen en in een ruggenwervel op. De Bie is er op een tiendaagse stage, het was z’n eerste dag training. 

Sean De Bie.
Photo News Sean De Bie.

Van der Poel moet niet per se NK rijden om in aanmerking te komen voor WK-selectie

De Nederlandse bondscoach Koos Moerenhout zal een eventuele WK-selectie van Mathieu van der Poel niet laten afhangen van diens deelname aan het Nederlands kampioenschap (NK). Dat vertelde de ex-renner bij de NOS. De Nederlandse Wielerbond bepaalt dat alle WK-deelnemers ook het NK gereden moeten hebben. En dat was titelverdediger Van der Poel vooralsnog niet van plan. Het NK valt immers midden in zijn mountainbikeseizoen.

Moerenhout tilt echter niet zo zwaar aan die regels, zo gaf hij aan bij de NOS. “Daar ga ik overheen stappen. Dit geldt niet alleen voor hem natuurlijk, het geldt ook voor een aantal andere toppers die er niet bij zullen zijn.” Van der Poel zelf heeft nog niet bevestigd dat hij dit jaar al zijn pijlen op het wereldkampioenschap zal richten.

Mathieu van der Poel.
Photo News Mathieu van der Poel.

Wallays is na lastige periode klaar voor comeback

Jelle Wallays (Lotto Soudal) is opnieuw onder de mensen. De West-Vlaming reed eerder deze maand nog wel het criterium van Bavikhove, Leiedal Koerse, maar vat in Duinkerke echt opnieuw aan met de competitie. Dit nadat hij een hele tijd out was. Eerst na een zware val in de Ronde van Argentinië tijdens de tweede etappe op 28 januari. Toen hij eindelijk hersteld was, werd Wallays ziek en diende de rentree opnieuw te worden uitgesteld. Tot dinsdag 14 mei met de start van de Vierdaagse van Duinkerke.

“Tijdens de lange revalidatie heb ik vooral mijn lichaam leren kennen, omdat ik telkens moest afwachten hoe het zou reageren tijdens en na de trainingen. Toen ik in de week van de Omloop reeds voelde dat ik sowieso het voorjaar zou missen, heb ik de knop meteen omgedraaid. Ik wou me zeker niet forceren en heb de focus direct verlegd naar latere doelen”, stelt Jelle Wallays. “Net voor de Ronde van Romandië werd ik ziek, een serieuze domper. Mijn comeback werd daardoor jammer genoeg met twee weken uitgesteld. Nu verloopt alles opnieuw naar wens en ik kijk er enorm naar uit om in Duinkerke te rijden.”

De ploegleiding gaf aan Jens Keukeleire naar voor te schuiven als de uitgesproken kopman. “Mijn rol binnen de ploeg moet nog besproken worden. Ik vermoed wel dat ik een dienende rol zal krijgen, aangezien ik net de competitie hervat. Op training passeer ik af en toe in Cassel en in het verleden reed ik de Vierdaagse van Duinkerke al eens, met een gelijkaardige rit richting die beklimming. Rijden in slechte weersomstandigheden vormt voor mij geen probleem. Er is dan wat meer actie, dus eigenlijk vind ik dat leuk”, aldus Wallays.

Jelle Wallays.
BELGA Jelle Wallays.

Britse kampioen Connor Swift vervoegt per direct Arkéa-Samsic

Connor Swift maakt met onmiddellijke ingang de overstap naar Arkéa-Samsic. Dat heeft de Franse wielerploeg laten weten. De 23-jarige Brit komt over van Madison Genesis en en heeft bij Arkéa-Samsic een contract tot eind 2020 ondertekend. Morgen start hij al meteen in de Vierdaagse van Duinkerke.

Swift veroverde in 2018, met de Britse titel op de weg, zijn grootste triomf. Bij zijn nieuwe team zal hij André Greipel en Bram Welten moeten bijstaan in de sprints. “Deze mooie ploeg vervoegen en koersen voor Greipel is echt iets groots”, reageerde Swift. “Ik kijk echt uit naar mijn eerste wedstrijd met Arkéa-Samsic. Ik wil mijn oude ploeg Madison Genesis bedanken om me in de loop van het seizoen te laten vertrekken.”

“We zijn heel blij dat we zo’n talent bji ons mogen verwelkomen”, laat algemeen manager Emmanuel Hubert optekenen. “Normaal worden jongeren pas op 1 augustis prof, maar we willen de toekomst nu al voorbereiden. Connor heeft heel veel potentieel en is snel in de sprint.” 

Moreno Moser (28) zegt wielercarrière vaarwel

Moreno Moser zet op 28-jarige leeftijd een punt achter zijn wielercarrière. Dat bevestigt hij vandaag in een gesprek met Gazzetta dello Sport. De Italiaan ruilde dit seizoen Astana voor Nippo Vini Fantini maar brak in het shirt van zijn nieuwe ploeg allerminst potten. De Tour of the Alps vorige maand was zijn laatste wedstrijd. Hij gaf er op in de tweede rit. 

In Gazzetta dello Sport legt Moser uit dat hij zich altijd een winnaar heeft gevoeld, maar er niet meer in slaagt aan te knopen met zijn oude niveau. Daarom trekt hij er nu zelf de stekker uit: “Ik voel mij niet meer competitief. Ik ben steeds een winnaar geweest maar de laatste jaren zijn de moeilijke momenten steeds talrijker. Ik heb geen fysieke kwaaltjes of last van een virus, zo is gebleken uit talrijke testen. De situatie is gewoon wat ze is. Als ik niet meer in staat ben om kwaliteit te leveren, dan stop ik er liever mee.”

Moreno Moser werd prof in 2012 bij Liquigas (later Cannondale). Eind 2016 stapte hij over naar Astana. De Italiaan, familie van oud-wereldkampioen Francesco Moser, heeft enkele mooie zeges op zijn palmares staan. Zo won hij de Ronde van Polen (2012), de Strade Bianche (2013), de Trofeo Laigueglia (2012 en 2018) en Eschborn-Frankfurt (2012). Tijdens het EK tijdrijden van 2016 haalde Moser brons na winnaar Jonathan Castroviejo en Victor Campenaerts.

In 2013 won Moreno Moser (midden) nog de Strade Bianche, toen als ploegmaat van Peter Sagan (rechts).
Photo News In 2013 won Moreno Moser (midden) nog de Strade Bianche, toen als ploegmaat van Peter Sagan (rechts).

Claeys, uittredend winnaar van Vierdaagse van Duinkerke, kreeg af te rekenen met longontsteking

Vorig jaar won Dimitri Claeys de Vierdaagse van Duinkerke. Hij legde de basis voor zijn eindzege in de koninginnenrit op en rond de Mont Cassel. De 31-jarige Cofidisrenner wil maar al te graag zijn titel verlengen, al is het afwachten hoe de conditie zal zijn na de longontsteking die hij eerder dit seizoen opliep.

“Dit jaar zitten er twee lastige etappes in de Vierdaagse van Duinkerke. De rit tussen Fort Mahon Plage en Le Portel is niet te onderschatten. Dé zwaarste etappe volgt zaterdag met start in Gravelines en aankomst na enkele rondjes op de Mont Cassel”, weet Claeys. “De Vierdaagse van Duinkerke is een rittenkoers die me heel goed ligt. De organisatoren houden ook aan hun tradities. De eerste etappes zijn er voor de sprinters. Vervolgens zitten er één of twee lastige ritten in, en tot slot de terugkeer naar Duinkerke waar de koers ook vertrok.”

Dimitri Claeys kende een niet zo denderend voorjaar. “Ik kreeg af te rekenen met een longontsteking. Ik moest daardoor drie antibioticakuren volgen. In de GP Denain moest ik zelfs opgeven. Daarna lag ik stil om bijna een maand later opnieuw te hervatten tijdens de Brabantse Pijl. Ik bouw de conditie nu verder op”, legt hij uit.

“In deze Vierdaagse zijn er tevens een pak renners die hervatten na een korte rustperiode. Vandaar dat deze rittenkoers een heel open wedstrijd is. Dat maakt het juist zo mooi. Met Cofidis willen we deze Vierdaagse voor het derde jaar op rij winnen. In 2017 was dat met Clément Venturini en vorig jaar met mij. Natuurlijk ga ik er alles aan doen om mezelf op te volgen, maar dat wordt niet zo gemakkelijk in deze mooi bezette rittenkoers.”

Vorig jaar won André Greipel twee ritten in de Vierdaagse, ook dit jaar staat hij aan de start.
AFP Vorig jaar won André Greipel twee ritten in de Vierdaagse, ook dit jaar staat hij aan de start.

Op donderdag werken de renners het traject tussen Laon en Compiègne af. Ook hier zullen de rappe mannen elkaar wellicht weer rendez-vous geven. Vrijdag staat een iets lastiger rit geprogrammeerd met start aan de kust in Fort-Mahon-Plage. De eindmeet ligt getrokken in Le Portel, net onder Boulogne-sûr-Mer. Daar wachten drie plaatselijke ronden met daarin telkens de beklimming van ‘Saint-Etienne-Au-Mont’.

De ‘koninginnenrit’ staat traditioneel op zaterdag geprogrammeerd. Vanuit Wormhout gaat het vrij snel richting Cassel waar na 63 km koers de acht plaatselijke ronden worden aangesneden met daarin telkens de beklimming van de ‘Rue du Tambour’ en de ‘Avenue Achille Samyn’. Meteen kennen we dan wellicht de eindlaureaat van de 65e Vierdaagse van Duinkerke want tijdens de zesde rit wordt traditioneel gesprint na de parade op en rond de Boulevard Sainte Barbe in Duinkerke.

Vorig jaar ging de eindzege naar Dimitri Claeys. Daarvoor was het al van 1997 en Johan Museeuw geleden dat een Belg eindlaureaat werd.

Dimitri Claeys.
AFP Dimitri Claeys.

De deelnemende ploegen:
WorldTour: Ag2r-La Mondiale, Groupama-FDJ, Lotto-Soudal, Jumbo-Visma

Professioneel continentale ploegen: Caja Rural, Cofidis, Corendon-Circus, Delko Marseille, Euskadi Basque Country, Israel Cycling Academy, Roompot-Charles, Sport Vlaanderen-Baloise, Arkea-Samsic, Total-Direct Energie, Vital Concept-B&B Hotels, Wallonie-Bruxelles, Wanty-Groupe Gobert

Continentale teams: Natura4ever-Roubaix-Lille Métropole, St.Michel-Auber92

De ritten:
Dinsdag 14 mei: Duinkerke/Condé sur l’Escaut (172,9 km)

Woensdag 15 mei: Wallers/Saint-Quentin (177,7 km)

Donderdag 16 mei: Lahon/Compiègne (156,5 km)

Vrijdag 17 mei: Fort Mahon Plage/Le Portel (179,8 km)

Zaterdag 18 mei: Gravelines/Cassel (181,5 km)

Zondag 19 mei: Roubaix-Duinkerke (187,3 km)
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.