KOERS KORT 13/10. Hodeg schiet raak in Turkije: Quick.Step evenaart record Mapei met 71ste (!) triomf

Twitter Quick.Step Floors
Alvaro José Hodeg heeft de vijfde etappe van de Ronde van Turkije gewonnen. Seizoenszege nummer 71 is een feit voor Quick.Step Floors, dat zo het record van Mapei-Quick.Step evenaart.

Patrick Lefevere won in 2000 met Mapei-Quick.Step 71 wedstrijden. Toen behaald met een kern van liefst 43 renners, dat zijn er 13 meer dan vandaag. Straf dus, wat de Belgische WorldTour-formatie dit jaar presteerde. En de kans is groot dat het record van de 'magische 71' nog verbroken wordt.

De vijfde en voorlaatste rit in de Ronde van Turkije was dus een prooi voor Hodeg. De 22-jarige Colombiaan was in een massasprint sneller dan de Duitser John Degenkolb en de Australiër Nathan Haas. Sam Bennett, die de tweede en derde etappe op zijn naam schreef, werd vierde voor Christophe Noppe en Edward Theuns. Alexey Lutsenko blijft leider.

Morgen valt het doek over deze rittenkoers. De renners werken dan een etappe af van 166,7 kilometer tussen Bursa en Istanbul. Nog meegeven:  Edward Theuns won vorig jaar de slotrit van de Ronde van Turkije. 

Schulting troeft Belgen af in Tacx Pro Classic

Peter Schulting (Monkey Town) heeft de Tacx Pro Classic gewonnen, dat is de vroegere Ronde van Midden-Zeeland met start in Middelburg en aankomst na 208 kilometer in Neeltje Jans. De 31-jarige Nederlander was in de sprint sneller dan Dries De Bondt en Jérôme Baugnies. Jelle Wallays werd vierde, voor Dimitri Claeys.

Door de hevige wind die er stond in Zeeland werd er van bij het begin heel nerveus gekoerst. Dat belette Minne Verboom, Eamon Lucas Franck, Folkert Oostra en Dylan Bouwmans niet om meteen een vlucht op te zetten. Dit viertal boekte op een gegeven moment een voorsprong van acht minuten op het peloton. Het sein dan voor Lotto Soudal om het tempo in de grote groep op te trekken.

Bij het oprijden van de Zeelandbrug, over halfkoers, brak het peloton in twee stukken. In het eerste deel zaten 25 renners. Die vervoegden de vier leiders waardoor we een kopgroep kregen van 29 renners. Wie niet tot dit gezelschap behoorde, mocht het meteen schudden. Wel present in de kopgroep waren onder anderen Nikolas Maes, Jens Debusschere, Jelle Wallays, Amaury Capiot, Jens Debusschere en Timothy Dupont. Na de eerste passage aan Neeltje Jans spatte ook die groep uit elkaar. Wallays, De Bondt, Schulting en Marc Hirschi reden zo even aan de leiding. Wat verderop kregen zij versterking van nog enkele renners. De beslissing viel toen in volle finale Wallays, Baugnies, De Bondt en Schulting op avontuur trokken. In de sprint bleek Schulting de snelste. 

Peter Schulting.
VDB Peter Schulting.

Simon Yates blijft leider in WorldTour

Met nog slechts twee WorldTour-koersen voor de boeg blijft de Brit Simon Yates aan de leiding in de WorldTour. De winnaar van de Ronde van Spanje telt 3.072 punten, tachtig meer dan de Slovaak Peter Sagan (2.992). Wereldkampioen Alejandro Valverde staat met 2.609 punten op de derde plaats.

Greg Van Avermaet, vorig jaar winnaar van het klassement, is met een vijfde plaats en 2.442 punten de beste Belg. Hij komt vlak na Tourwinnaar Geraint Thomas (2.534).

Met de Ronde van Turkije, die morgen eindigt, en de Ronde van Guangxi in China, van 16 tot 21 oktober, wordt de WorldTour dit seizoen afgesloten.

Vuelta Espana 2018 - 73th Edition - 21th stage Alcorcon : Madrid 112.3 km - 16/09/2018 - Simon Yates (GBR - Mitchelton - Scott) - photo Luca Bettini/BettiniPhoto©2018 ! only BELGIUM !
Photo News Vuelta Espana 2018 - 73th Edition - 21th stage Alcorcon : Madrid 112.3 km - 16/09/2018 - Simon Yates (GBR - Mitchelton - Scott) - photo Luca Bettini/BettiniPhoto©2018 ! only BELGIUM !

Zakharov jaar langer bij Astana 

Artyom Zakharov rijdt ook volgend jaar bij Astana. De 26-jarige Kazach verlengt zijn contract bij de WorldTour-formatie met één seizoen. "Ik ben zeer gelukkig dat ik in dit team kan toewerken naar mijn groot doel: de Olympische Spelen van 2020 in Tokio." Zakharov werd vorig seizoen nationaal kampioen op de weg.  

Timothy Stevens wint Kustpijl

Timothy Stevens (Cibel-Cebon) heeft de Kustpijl (1.2), met start en aankomst na 184 kilometer in Knokke-Heist, gewonnen. De 29-jarige Stevens haalde het licht afgescheiden. Brent Van Moer werd tweede voor Dennis Coenen.

Het waren Alex Colman, Timothy Stevens, Dennis Coenen, Brent Van Moer en de Fransman Axel Flet die in de laatste 5 kilometer waren weggesprongen uit een omvangrijke groep. De tegenreactie kwam nooit geordend op gang en zo konden de vijf wegblijven. In de slotkilometer versnelde Timothy Stevens met Brent Van Moer. Zij sloegen een kloofje op de rest en in de sprint hield Stevens Van Moer achter zich. Timothy Stevens volgt daarmee Christophe Noppe op als eindlaureaat van de Kustpijl.
7 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • wim rooyakkers

  Records zijn er om te breken, geweldige ploeg prestatie.

 • Ronny Popelier

  Waarom toch moeten er altijd ongehoorde verdachtmakingen bij komen , Quick-Step heeft nu eenmaal een heel sterke ploeg met nieuwe opkomende talenten , voor de toekomst. Wees Fier dat een Belgische ploeg zo'n prachtige prestaties neerzet in het internationaal peloton. Mooie vooruitzichten Deceuninck - Quick-Step.

 • Peter Allaerts

  Bernd Vaes, tweede in de ronde van Spanje dit jaar is niet nopjes hé.

 • Erik Desloover

  Tijde Mapei.. Reden iedereen eraf..... Ook verdacht en weten wat er toen gaande was binnen 5 jaar weten we meer

 • stany Van de mixere

  Twijfelachtig record.