KOERS KORT (12/3). Thomas laat Ardense klassiekers dan toch schieten - Campenaerts: “Ga geen zotte dingen doen in Tirreno”

BELGA

Geraint Thomas laat Ardense klassiekers dan toch schieten

Geraint Thomas (Sky) won in juli vorig jaar de Ronde van Frankrijk en vierde dat tot eind november. “Ik was echt wel dik”, vertelde de renner uit Wales op een persmoment vooraf aan de Tirreno-Adriatico die woensdag start. “Ik ging de weegschaal zelfs uit de weg, want als ik in de spiegel keek, wist ik al voldoende. Maar kijk, ik keer stilaan weer terug op niveau, net zoals mijn gewicht dat nu rond de 71 kilo schommelt.” Thomas liet voorts verstaan de Ardense klassiekers dit jaar links te laten liggen.

Tom Dumoulin maakte een grapje voor de traditionele fotoshoot voor de Tirreno. “Hij herinnerde me eraan dat ik in oktober, november echt wel dik was. Nu goed, dat wist ik zelf ook. Ik heb goed gevierd, en ik heb geen spijt van die vele weken dat ik van mijn Tour-zege genoten heb. Het overkomt me misschien maar een keer in mijn carrière en het was misschien wel de laatste koers die ik op mijn palmares kon brengen. Dus daarvan moet je profiteren.”

Intussen is de kopman van Sky wel weer goed aan het trainen sinds december. Eerst in Monaco, dan een trainingsperiode in Los Angeles. Vervolgens reed hij de Ronde van Valencia, en dan volgde een trainingskamp op Tenerife. Woensdag start hij in de Tirreno waar hij vorig jaar derde werd in het eindklassement. Nu deelt hij het kopmanschap met Wout Poels. “Ik werd twaalfde in de Strade en was daar tevreden over”, zei hij. “Nu start ik hier, maar met niet dezelfde conditie als vorig jaar. Wout en ik zijn kopman, we hebben twee troeven om uit te spelen en dat kan nooit kwaad. Ik ben ambitieus, maar ook realist. Die topconditie heb ik nog niet te pakken, maar ik werk eraan. Na deze koers volgt nog een verblijf in Tenerife, dan de Ronde van het Baskenland en wellicht de Ronde van Romandië. Neen, zeker geen Giro”, benadrukte hij.

Thomas liet ook verstaan dat hij dan toch geen Ardense klassiekers zal rijden. “Neen, geen Amstel Gold Race, Luik-Bastenaken-Luik en Waalse Pijl. Dat was eerst het plan, maar het is beter om lange blokken te trainen”, verduidelijkte de renner. “Maar ik kom zeker nog terug naar die wedstrijden of naar andere klassiekers, maar voorlopig blijft het enkel bij de Strade Bianche in dit voorjaar.” 

Photo News

Wanzeel Koerse is woensdag eerste kermiskoers van het seizoen

Woensdag wordt in het Oost-Vlaamse Wanzele, nabij Lede, de eerste kersmiskoers van het seizoen gereden. De renners werken zestien ronden van 10,3 kilometer af. Vorig jaar ging de zege in Wanzeel Koerse naar Cees Bol. De Nederlander haalde het toen afgescheiden voor Jelle Mannaerts en Enzo Wouters

“Cees Bol start opnieuw en zakt met een uitgebreide delegatie van zijn Team Sunweb af. Ook Wanty-Gobert meldde dat ze met een grote kern komen rijden”, meldde organisator Marnik Baeyens. “We houden angstvallig het weerbericht in de gaten. Hopelijk kan onze wedstrijd plaatsvinden en moeten we door het gure weer onze 39e editie niet noodgedwongen afgelasten.”

Tom Dumoulin gaat voor eindzege in Tirreno-Adriatico

Tom Dumoulin (Sunweb) haalde vorig jaar het einde niet van de Tirreno-Adriatico. De Nederlander kwam ten val en stapte uit de koers. Het werd een wedstrijd om snel te vergeten. Deze keer hoopt hij op meer geluk.

Dumoulin kwam ten val in de voorlaatste etappe van de UAE Tour en bezeerde daarbij zijn been, meer bepaald de iliopsoas, maar hij beet op de tanden en reed de rittenkoers uit. “Ik heb er geen last meer van”, zei hij op een persmoment daags voor de start van de Italiaanse rittenkoers. “Ik heb het een paar dagen rustig aan gedaan en intussen is het probleem van de baan. Het zal geen impact hebben op deze koers.”

“Ik hoop dat het me beter vergaat dan vorig jaar, ik kijk alleszins uit naar deze koers. Of ik in het voordeel ben omdat er geen uitgesproken bergrit in deze wedstrijd zit en wel twee tijdritten? Neen, van mij had er gerust ook een aankomst op een lange klim in. Ik doe dat ook graag, maar ik weet dat het in deze regio niet evident is. Het parcours is wat het is, ik houd er ook van zoals het nu is, je moet het nemen zoals het komt.”

In de UAE Tour stond geen maat op Roglic. Die was meteen leider nadat Jumbo-Visma de ploegentijdrit won, met zeven seconden voorsprong op Sunweb. “Het was heel sterk wat ze daar deden”, weet ook Dumoulin. “Zij komen nu naar hier met nagenoeg hetzelfde team, wij hebben wel hier en daar wat wijzigingen, andere jongens. Het is moeilijk een vergelijking te maken, het zijn andere jongens. We gaan alleszins ons best doen en ik wil hier goed voor de dag komen, al in de ploegentijdrit. Dit wordt een Tirreno waar het om seconden zal draaien en ik hoop dat ik strijd kan leveren met Roglic, en ook met de andere favorieten. Natuurlijk mik ik op de eindzege, maar ik weet dat het niet gemakkelijk zal worden.”

Zijn beste resultaat in de Tirreno behaalde Dumoulin in 2017. Toen werd hij zesde.

Photo News

Roglic start zonder stress in Tirreno-Adriatico

Primoz Roglic (Jumbo-Visma) is misschien wel de grote favoriet voor de Tirreno-Adriatico. Begin maart bracht hij de UAE Tour soeverein op zijn naam en in Italië vindt de 29-jarige Sloveen een parcours op zijn maat, met de ploegentijdrit om te starten en een individuele tijdrit om af te sluiten.

Roglic won vorig jaar de derde etappe, op een steile aankomst in Trevi, die er deze keer niet bij zit, voor Adam Yates en Tiesj Benoot. Hij werd 29ste in het eindklassement, maar was toen niet echt bezig met de eindzege, maar eerder met ritwinst. Enkele weken later bracht hij wel de Ronde van het Baskenland op zijn naam, net zoals de Ronde van Romandië en de Ronde van Slovenië. In de Tour eindigde hij als vierde. Dit jaar mikt hij op de Giro en begon hij meteen sterk in de UAE Tour, waar hij van start tot finish de leiderstrui droeg.

“Dat was wel een leuke binnenkomer”, gaf hij mee op het persmoment in Lido di Camaiore. “We wonnen toen de ploegentijdrit en daarna gaf ik de leiderstrui niet meer af. Ik heb na die koers wel een paar dagen moeten herstellen, maar nu voel ik weer goed en ik kijk uit naar deze rittenkoers. Neen, er is geen extra druk na mijn vierde plaats vorig jaar in de Tour, ik wil hier gewoon goed voor de dag komen, net zoals ik dat ook wou in de UAE Tour.”

Met geen echte bergritten, wel een paar steile muurtjes als aankomst, worden de tijdritten bijzonder belangrijk. “We staan hier bijna met hetzelfde team aan de start als in de UAE Tour, waar we de ploegentijdrit op ons palmares brachten. Ook nu willen we het goed doen. Het verschil met Sunweb bedroeg toen zeven seconden, het zal ook nu een secondenspel worden, met ook nog andere teams die in de running zijn. Wellicht zal dat de hele Tirreno het geval zijn, een strijd om seconden.”

Photo News

Campenaerts wil in Tirreno-Adriatico niet te veel risico’s nemen

Victor Campenaerts (Lotto Soudal) start woensdag in zijn eerste wedstrijd van het jaar, de Tirreno-Adriatico. Dat is de enige koers die Campenaerts rijdt voor hij medio april een gooi doet naar het werelduurrecord. “Ik heb deze Tirreno nodig om nog wat beter te worden”, zei hij. “Maar pas op, ik ga hier geen zotte dingen doen. Ik zal mijn remmen misschien toch wat sneller dichtknijpen dan in andere koersen.”

Campenaerts heeft zin om te koersen. Vanochtend werkte hij een trainingstochtje van 58 km af met de ploeg, op de tijdritfiets. “Het is wel fijn om weer bij het team te zijn”, stelde de Antwerpenaar na zijn verblijf van bijna twee maanden in Namibië. Je kan wat grapjes maken op training en samen eten. Dat is gewoon plezant, terug in een team zijn. Ik voel me goed en kijk uit naar de Tirreno, die start met een ploegentijdrit. We willen het hier beter doen dan vorig jaar, toen het team 16de werd. De ploegentijdrit is nog altijd niet onze specialiteit, maar we zijn wel sterker geworden op dat vlak. We hebben er alleszins met het team hard op getraind, Kevin De Weert heeft daar ook veel tijd in gestoken en hopelijk plukken we daar woensdag de vruchten van. Ik denk dat we op een goede dag, een superdag, wel mogen dromen van top vijf. Dat zou fantastisch zijn.”

Campenaerts vertrekt op 27 maart naar Mexico, zo’n drie weken voor zijn recordpoging. Hij koerst de Tirreno met een belangrijk doel, beter worden. “Hier kan je het vermogen trainen: diep gaan en een week lang in het rood rijden. En dat moet me veel sterker maken.”

In Parijs-Nice vielen al heel wat renners uit. Een valpartij is nooit ver weg. “Ik weet dat aan een wedstrijd risico is verbonden. Ik hoop dat ik niet val of als dat toch zou gebeuren het om een kleine val gaat. Ik ga hier geen risico’s nemen, ik doe dat trouwens bijna nooit. Ik ben niet echt een lefgozer en het zou wel eens kunnen dat ik wat sneller in de remmen knijp.” 

BELGA

Matthews moet passen voor Milaan-Sanremo

Michael Matthews (Sunweb) moet passen voor Milaan-Sanremo. De 28-jarige Australiër raakt niet op tijd hersteld van zijn valpartij in de openingsetappe van Parijs-Nice. Ook het verdere verloop van zijn voorjaar is in gevaar. 

Matthews kwam in de eerste etappe van Parijs-Nice op 80 kilometer van de streep ten val. Een plotse windvlaag sloeg hem onderuit, waardoor de Australiër met het voorwiel onder het wiel van de ploegwagen terechtkwam en over kop ging. Hij raakte even buiten bewustzijn. In het ziekenhuis werd een hersenschudding vastgesteld, maar de Australiër wordt morgen verder onderzocht. 

Opvallend: ook zijn Nederlandse Sunweb-collega Martijn Tusveld kwam in dezelfde rit ten val en liep een gebroken kaak op. Hij verloor diverse tanden bij de valpartij. 

BELGA

Minder zware diagnose voor Barguil, Aru geeft op in Parijs-Nice

De Fransman Warren Barguil heeft aan zijn val in de tweede etappe van Parijs-Nice een verstuiking van een halswervel overgehouden. Dat bleek vandaag na bijkomend onderzoek, zo meldt zijn team Arkea-Samsic. Gisteravond werd nog gewag gemaakt van een dubbele breuk van de tweede halswervel, maar de diagnose is dus minder zwaar. Tijdens de derde etappe vielen trouwens nog twee opgaves te noteren, namelijk die van Fabio Aru en Domen Novak.

Barguil dient nu tien dagen een nekbrace te dragen, waarna hij opnieuw onder de scanner gaat. “De eerste resultaten waren echt alarmerend. Na de laatste diagnose ben ik gerustgesteld, maar er is ook veel frustratie”, stelde de Fransman, die in 2017 de bolletjestrui pakte in de Tour de France. “Ik heb veel opofferingen gedaan om opnieuw op mijn beste niveau te rijden, dit is dan ook een grote ontgoocheling. Maar het had ook erger kunnen zijn.”

Vandaag gaf ook Fabio Aru op in de derde etappe van Parijs-Nice. De Italiaan, die in 2015 de Vuelta won, wacht al sinds de Tour van 2017 op een zege.

Aru.
Photo News Aru.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marc De Laet

    Komt dit nog goed met Aru?