KOERS KORT (12/10). Worst soleert naar zege in Kruibeke - Groenewegen wint in Nederland

Annemarie Worst.
Photo News Annemarie Worst.
Annemarie Worst (777) heeft de Polderscross in Kruibeke gewonnen. De 23-jarige Nederlandse zette nog voor het ingaan van de tweede ronde een solo op. Dat kabinetstukje werkte ze perfect af. Yara Kastelijn werd tweede voor Ceylin del Carmen Alvarado, waardoor het podium helemaal Nederlands was. Kim Van De Steene werd achtste, net voor Ellen Van Loy. Wereldkampioene Sanne Cant kende een offday en gaf halverwege op.

De Nederlandse Thalita de Jong kwam bij haar rentree - de oud-wereldkampioene was een tijdlang out door klierkoorts - bijna ten val toen Tessa Zwaenepoel tegen de vlakte ging. Ze was zo meteen op achtervolgen aangewezen. Sanne Cant nam de beste start. De wereldkampioene trok als eerste het veld in en nam de rest op sleeptouw. Cant sloeg in de openingsronde samen met de Nederlandse Annemarie Worst en de Britse Anna Kay een kloof op een zeer omvangrijke groep. 

Worst liet Cant en Kay vrij snel in de steek en begon als eerste aan de tweede ronde. Cant volgde op 13 seconden. Een groep met Anna Kay, Yara Kastelijn, Kaitlin Keough, Eva Lechner, Ceylin del Carmen Alvarado en Ellen Van Loy moest al 25 seconden goedmaken. Annemarie Worst bleef doorgeven. 

Achter de Europese kampioene sloegen Yara Kastelijn, Kaitlin Keough en Anna Kay de handen in elkaar. Cant volgde wat verderop met Alvarado, Lechner en Arzuffi in haar wiel. Net voor het ingaan van de vierde ronde hield Cant het echter helemaal voor bekeken, ze stapte uit de wedstrijd. 

Worst maakte een slipper terwijl achter haar Lechner, Kastelijn, Arzuffi, Kay, Alvarado en Keough samentroepten op 30 seconden van de eenzame leidster. Niet voor lang evenwel. Arzuffi versnelde en trok alleen op jacht naar Worst, die er een stevige tred op na hield. Enkel de strijd voor de twee resterende podiumplaatsen bleek spannend. Daarvoor bikkelden Arzuffi, Alvarado en Kastelijn keihard. Laatstgenoemde muisde er met Alvarado vanonder. Kastelijn liet haar metgezelle in volle finale in de steek en verzekerde zich zo van de dichtste ereplaats. 

Annemarie Worst.
BELGA Annemarie Worst.

Groenewegen wint in Nederland

Dylan Groenewegen heeft de Tacx Pro Classic  op zijn naam geschreven. De Nederlander van Jumbo-Visma vloerde na 204,6 km in Neeltje Jans in de sprint Elia Viviani (Deceuninck-Quick Step) en Arvid de Kleijn (Metec-TKH Continental Cycling Team). Met Christophe Noppe (5de), Roy Jans (6de) en Zico Waeytens (10de) eindigden drie Belgen in de top tien.

De vroege vlucht kwam op naam van Adam Lewis, Daan van Sintmaartensdijk, Thijs de Lange en Paul Rudys. De vier vluchters reden een maximale voorsprong bij elkaar van bijna vier minuten.

Daan van Sintmaartensdijk spartelde het langst tegen en onze landgenoot Michiel Stockman maakte de oversteek op zo’n 35 km, maar het duo bleek niet opgewassen tegen de sprintersploegen en op 22 km van het eind kwam alles weer bij elkaar.

Elmar Reinders probeerde de sprinters nog te verrassen, zonder succes en in de sprint werd Groenewegen perfect gelanceerd door Mike Teunissen en snelde hij naar de zege, zijn 50ste officiële overwinning in zijn carrière, zijn 15de van het jaar. Hij volgt op de erelijst de Nederlander Peter Schulting op. 

Photo News
Photo NewsReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.