KOERS KORT (10/2). Deceuninck-Quick Step met drie Belgen naar Provence - Hartproblemen dwingen Turgis te stoppen

Dries Devenyns liet in Australië al zien over een uitstekend vormpeil te beschikken.
Photo News Dries Devenyns liet in Australië al zien over een uitstekend vormpeil te beschikken.

Nieuwe editie Parijs-Roubaix telt meer kasseistroken dan vorig jaar

De 118e editie van Parijs-Roubaix, die op zondag 12 april op de agenda staat, zal 259 kilometer tellen. Dat hebben de organisatoren van de Hel van het Noorden maandag laten weten. Het parcours telt 55 kilometer kasseistroken.

De renners zullen in totaal dertig kasseistroken moeten bedwingen, die samen 55 kilometer tellen. Dat is een strook meer dan vorig jaar, toen het peloton 54,5 kilometers op kasseien moest koersen. De kasseistrook van Hameau de Buat, die in 2005 een eerste maal werd aangedaan, keert voor het eerst sinds 2016 terug op het parcours. Dertig kilometer verder, als de renners al 160 kilometer in de benen hebben, volgt de beruchte passage door het Bos van Wallers-Arenberg. Deze strook heeft van de organisatie vijf sterren gekregen, net als die van Mons-en-Pévèle (op km 209,5) en de Carrefour de l’Arbre (op km 240,5).

De 118e editie start 12 april om 11 uur in Compiègne en eindigt in de Velodroom van Roubaix. Philippe Gilbert greep vorig jaar de zege. 

 De renners moeten dit jaar in Parijs-Roubaix 55 kilometer over de kasseien dokkeren.
Photo News De renners moeten dit jaar in Parijs-Roubaix 55 kilometer over de kasseien dokkeren.

Beveren-Waas wordt startplaats 90e editie van Baloise Belgium Tour 

Woensdag 10 juni gaat de 90e editie van de Baloise Belgium Tour (cat. 2.Pro), of de Ronde van België, van start in Beveren-Waas. Dat maakte de organisatie maandag bekend. In 2017 streek de Baloise Belgium Tour ook al neer in Beveren-Waas. Toen voor een individuele tijdrit over 13,4 kilometer, die gewonnen werd door de Oostenrijker Matthias Brändle.

“Beveren-Waas is de gaststad voor de start van de Baloise Belgium Tour. We werken de rest van het concept nog verder in detail uit”, meldde koersdirecteur Rob Discart. “Feit is dat we niet starten met een proloog. Het wordt dus een rit in lijn, maar waar die zal finishen, kan ik nog niet meegeven.”

De Baloise Belgium Tour eindigt op zondag 14 juni. Vorig jaar stak Remco Evenepoel de eindzege op zak.

BELGA

Bernal: “Roglič wordt grootste rivaal in de Tour”

Primož Roglič wordt in juli dé te kloppen man tijdens de Ronde van Frankrijk. Dat vertelt uittredend winnaar Egan Bernal in een interview met de Colombiaanse krant El Tiempo. “Hij eindigde het jaar als nummer één, won de Vuelta, reed podium in de Giro, hij is een goede tijdrijder, klimt goed... Volgens mij zal hij de sterkste zijn.” De berggeit van Ineos kijkt uit naar de strijd met Team Jumbo-Visma, dat naast Roglič ook uitpakt met Tom Dumoulin. “Het wordt erg interessant. De strijd zal zeker intenser worden. We weten niet hoe Dumoulin zal terugkeren na zijn blessure, maar hij verdient alle respect.” Bernal kijkt al vooruit naar de tijdrit op de voorlaatste dag naar la Planche des Belles Filles. “Voor de tijdrit zal ik minstens een minuut voorsprong moeten hebben op Dumoulin en Roglič om kans te maken op Tourwinst. Het wordt dus zaak om al vroeg in de koers aan te vallen en voorsprong te nemen”, aldus de 23-jarige Colombiaan.

Bernal gaat in juli op zoek naar een tweede opeenvolgende Tourzege.
Photo News Bernal gaat in juli op zoek naar een tweede opeenvolgende Tourzege.

Sam Oomen viert rentree in Ronde van de Provence

De Nederlandse wielrenner Sam Oomen (24) maakt donderdag zijn rentree, nadat een heupbreuk en een beknelde liesslagader hem sinds mei lange tijd van de fiets hebben gehouden. De renner van Sunweb maakt zijn eerste wedstrijdkilometers in de Ronde van de Provence, een vierdaagse rittenkoers in Zuid-Frankrijk.

Oomen stapte in de Ronde van Italië voortijdig af nadat hij bij een val een breuk in zijn heup had opgelopen. De talentvolle klimmer uit Tilburg werd daarnaast in juli operatief geholpen aan een beknelde liesslagader, een kwaal die hem al langer hinderde. Die ingreep moest door zijn heupbreuk enige tijd worden uitgesteld.

In de Provence ligt een parcours met tal van beklimmingen, met onder meer een aankomst op de flanken van de Mont Ventoux. In principe zijn Wilco Kelderman en de Zwitser Marc Hirschi de kopmannen van Sunweb, die verder bestaat uit de Duitsers Nico Denz en Martin Salmon, de Amerikaan Chad Haga en de Nederlander Martijn Tusveld.

Sam Oomen.
ANP Sam Oomen.

Deceuninck-Quick Step maakt selectie Tour de la Provence bekend

Drie ervaren Belgen en vier jongeren: dat is de bondige samenvatting van de selectie waarmee Deceuninck-Quick Step naar de Tour de la Provence trekt. Dries Devenyns toonde in Australië al dat hij in een uitstekende conditie verkeert en zal die lijn ongetwijfeld willen doortrekken. Andrea Bagioli en Ian Garrison maken hun debuut voor The Wolfpack. Ook Iljo Keisse, Pieter Serry, Kasper Asgreen en Remi Cavagna staan donderdag aan de start in Frankrijk. “Een ding is zeker: het wordt geen gemakkelijke wedstrijd. Al in de eerste rit zullen we alert moeten zijn vanwege de wind. Daarna krijgen we alleen maar zware etappes voor de wielen waarin de verschillen groot zullen zijn”, aldus sportdirecteur Geert Van Bondt.

Jimmy Turgis stopt door hartproblemen

Ruim een jaar na broer Tanguy moet ook Jimmy Turgis stoppen met wielrennen door hartproblemen. De 28-jarige Fransman van B&B Hotels-Vital Concept kampt met dezelfde hartafwijking als zijn broer. “Zoals elke jaar onderging ik afgelopen winter uitgebreide controles. De resultaten zijn duidelijk: ik moet stoppen met wielrennen”, doet Turgis zijn verhaal. “Ik stop natuurlijk veel vroeger dan verwacht, maar het team en ik nemen geen enkel risico. Ik ben omringd door een sterke familie die hetzelfde meemaakte met Tanguy.” Jimmy Turgis werd in 2014 prof. Hij reed uitsluitend voor Franse teams.

Rivera viert in mistige koninginnenrit Langkawi

De Costa Ricaan Kevin Rivera ( Androni Giocattoli - Sidermec) heeft de vierde rit in de Ronde van Langkawi gewonnen. Aan het eind van de etappe wachtte een slotbeklimming van twintig kilometer. Het 21-jarige klimtalent uit de stal van Gianni Savio reed in de laatste hectometers weg van Danilo Celano, al was dat door de dichte mist nauwelijks te zien. De Rus Ovechkin mocht als derde mee op het podium. Celano start morgen in de leiderstrui. De Ronde van Langkawi eindigt vrijdag.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.