KOERS KORT 10/03. Storm kost De Buyst het voorjaar - Matthews verlaat Parijs-Nice - GP Jean-Pierre Monseré afgelast door stormwind

Archiefbeeld.
Photo News Archiefbeeld.

Jasper De Buyst breekt schouderblad

Pech voor Jasper De Buyst en Lotto-Soudal. Op 35 kilometer van de finish in de openingsrit van Parijs-Nice, werd De Buyst het slachtoffer van een valpartij met zware gevolgen. Martijn Tusveld van Team Sunweb werd gegrepen door een forse rukwind en ging tegen de grond. De val van de Nederlander kon De Buyst nog ontwijken, maar een volgende niet. In het ziekenhuis werd een breuk van het linkse schouderblad vastgesteld. De Buyst kan meteen een streep trekken door de rest van het voorjaar. Slecht nieuws voor spurtbom Caleb Ewan, die zo een belangrijke pion in zijn lead out ziet uitvallen. Eerder verloor Lotto-Soudal dit voorjaar ook al Jelle Wallays. Hij kwam zwaar ten val in de Ronde van San Juan. (JDK)

De Buyst eerder op zondag bij de start van de ‘Koers naar de Zon’.
BELGA De Buyst eerder op zondag bij de start van de ‘Koers naar de Zon’.

Kenny De Ketele en Yoeri Havik pakken eindzege in Hongkong

Kenny De Ketele en de Nederlander Yoeri Havik hebben de Zesdaagse van Hongkong op hun naam geschreven. In de eindafrekening van de eerste editie van deze zesdaagse, de facto een driedaagse, tellen De Ketele en Havik 283 punten. De Oostenrijkers Andreas Graf en Andreas Müller (157 ptn) werden tweede op één ronde. De Amerikanen Daniel Holloway en Adrian Hegyvary (226 ptn) vervolledigden het podium, op twee ronden van De Ketele en Havik. Bryan Boussaer en Matthias Van Beethoven (43 ptn) werden vijftiende, op 13 ronden. Vorige week behaalde Kenny De Ketele samen met Robbe Ghys brons in de ploegkoers op het WK baanwielrennen in het Poolse Pruszkow.

Photo News

Matthews verlaat Parijs-Nice na valpartij

De Nederlandse wielrenner Martijn Tusveld van Team Sunweb heeft bij een valpartij in de eerste etappe van Parijs-Nice zijn kaak gebroken. De 25-jarige Nederlander moet geopereerd worden. Teamgenoot Michael Matthews hield aan zijn valpartij een hersenschudding over.

Volgens teamarts Camiel Aldershof gaat het gezien de omstandigheden relatief goed met de renners. Tusveld heeft zijn kaak gebroken en moet in het ziekenhuis blijven voor een operatie, meldde de teamarts.

“Matthews hield aan de crash een hersenschudding over. In het ziekenhuis bleek dat hij niets heeft gebroken”, zei Aldershof. De Australiër blijft de nacht in het ziekenhuis.

Roy Curvers liep een kneuzing aan zijn rechterhand op, maar uit onderzoek bleek dat hij niets gebroken heeft. Morgenochtend bekijkt de ploeg of hij kan starten in de tweede etappe.

BELGA

GP Jean-Pierre Monseré afgelast door stormwind

De Grote Prijs Jean-Pierre Monseré (1.1) zal vandaag uiteindelijk niet doorgaan door het stormweer. Dat heeft de organisatie aangekondigd.

“Na overleg tussen de plaatselijke autoriteiten, de organisatoren en de UCI is er beslist om de wedstrijd te annuleren”, zo tweet Bingoal Cycling Cup. “De veiligheid van de renners en toeschouwers op het plaatselijk circuit kan niet gegarandeerd worden, de risico’s zijn te groot door de wind.”

Eerder op de dag was de koers al ingekort door de gure weersomstandigheden. De renners zouden van start gaan in Roeselare, in plaats van in Aalter. Uiteindelijk werd de GP Monseré dus afgelast.

“Wij hebben een inspectieronde gedaan op het plaatselijk parcours in Roeselare en daaruit bleek dat de fysieke veiligheid van renners en volgers van de GP Jean-Pierre Monseré niet kan gegarandeerd worden”, stelt UCI-commissaris Philippe Mariën. “Deze ochtend namen wij al de beslissing de wedstrijd in te korten door niet te starten in Aalter en onmiddellijk naar Roeselare te trekken. Daar zouden dan zeven plaatselijke ronden van 19,1 kilometer gereden worden. Maar ook dat viel in het water omdat het te gevaarlijk is door de hevige rukwinden.” 

Ook Omloop van de Westhoek gaat niet door

Er komt dit jaar geen eerste editie van de Omloop van de Westhoek ‘Memorial Stive Vermaut’ voor dames elite. De organisatoren hebben in samenspraak met de ordediensten, burgemeester en UCI het evenement afgelast wegens de gure weersomstandigheden in en rond Ichtegem.

“Onze start was voorzien om 14u00. We namen al verschillende voorzorgsmaatregelen zoals het verwijderen van publiciteitsborden en spandoeken langs het parcours. De weersomstandigheden zijn echter van die aard dat veilig koersen niet kan gegarandeerd worden. Daarom beslisten wij de wedstrijd meteen af te gelasten”, meldde organisator Rik Goethals.

“Er liggen op het parcours enkele ontwortelde bomen. Er liggen ook dakpannen en takken op de omloop. De veiligheid van de rensters en volgers willen wij niet in gevaar brengen en dus restte ons niets anders dan de koers niet te laten vertrekken. Jammer, maar helaas.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.