KOERS KORT (1/03). Olympische droom voorbij voor Degrendele - De Ketele en Ghys vijfde in ploegkoers op WK baanwielrennen

Photo News

Degrendele uitgeschakeld in halve finales keirin: “Ik ga door”

Nicky Degrendele is er niet in geslaagd om de finale van de keirin te halen op het WK baanwielrennen. Onze landgenote - de wereldkampioene in 2018 - moest hopen dat ze hoog genoeg eindigde om zich te kwalificeren voor de Spelen. Daarbij moesten de resultaten van de andere dames meezitten voor Degrendele om een ticket voor Tokio te versieren. Zo kon het zomaar kunnen dat Degrendele zich tot wereldkampioene kroonde en zich toch niet voor Tokio kwalificeerde. 

Maar zo ver kwam het niet. In de achtste finales en kwartfinales kweet Degrendele zich zonder veel franjes van haar taak. Ze plaatste zich voor de halve finale met een vierde plaats in de kwartfinales. Héél veel overschot was er niet en dat bleek in de halve eindstrijd. Degrendele slaagde er niet in om zich bij de eerste drie te plaatsen en mist zo de finale. Daarmee haalt ze ook niet genoeg punten op om zich te plaatsen voor de Spelen.

 “Het is niet gegaan zoals ik wilde, maar ik kom wel terug”, reageerde ze. “Fysiek ben ik oké, maar mentaal doet dit pijn. Ik wist dat ik goed was, de benen voelden goed, ik was vrij relaxed en had er superveel zin in. De druk die op me lag, kon ik gelukkig in een andere vorm plaatsen. Ik heb mijn ding kunnen doen, maar heb het helaas niet kunnen afmaken.”

“In een olympisch jaar is iedereen op een heel hoog niveau. Ik schrok in de eerste race dat het zo supervlot ging, maar vanaf de tweede race was het moeilijk. Het is niet gegaan zoals ik wilde, maar ik kom wel terug. Verder naar het volgende doel: de Spelen van Parijs. Het is niet leuk om zo af te sluiten, maar dit is ook een motivatie: ik wil weer presteren zoals de Nicky van twee jaar geleden en weer meespelen voor de wereldtitel.”

Maar de boodschap van bondscoach Peter Pieters voor Degrendele na afloop, die klonk streng: “Nicky moet naar zichzelf kijken. Iedere renner is verantwoordelijk voor zijn inzet. Een seizoen duurt twaalf maanden. Voor sommige renners is dat moeilijker, maar de toppers die hier vooraan staan zijn dag en nacht met hun sport bezig.”

Photo News

Simon Clarke de beste in de Drôme Classic

De 33-jarige Australiër Simon Clarke (EF Pro Cycling) heeft zondag de Drôme Classic gewonnen, een Franse eendagswedstrijd voor de Pro Series. Hij hield in een sprint met drie Frans kampioen Warren Barguil en de Italiaan Vincenzo Nibali van winst.

In tegenstelling tot de Faun-Ardèche Classic van zaterdag, afgewerkt in dezelfde regio, zong de vroege vlucht het deze keer niet uit tot de aankomst. Franck Bonnamour en Pier André Côté, de twee sterkste renners in een vlucht van drie, verzamelden een maximumvoorsprong van om en bij de acht minuten. Maar ze werden in de heuvelachtige slotfase gegrepen door het kopwerk van de ploegmaats van Romain Bardet, Julian Alaphilippe, Vincenzo Nibali en Guillaume Martin.

Alaphilippe reed een attente finale, maar kwam uiteindelijk toch tekort door het beukwerk van vooral Nibali. Die zorgde in natte omstandigheden voor de beslissing en reed weg met Barguil en Clarke, maar na een koers van 203 kilometer was het de ervaren Australiër die in aankomstplaats Livron-sur-Drôme erin slaagde om na twee tweede plaatsen eerder dit seizoen zijn eerste zege van 2020 te boeken. Hij is op het palmares van de Drôme Classic de opvolger van de Fransman Alexis Vuillermoz.

Alaphilippe sloot daags na zijn opgave in de uitgeregende Faun-Ardèche Classic af als zeventiende, Bardet werd dertiende. Er finishten geen Belgen in de top 20.

AFP

Denemarken heerst in ploegkoers, De Ketele en Ghys vijfde

Kenny De Ketele en Robbe Ghys zijn in Berlijn vijfde geworden in het wereldkampioenschap ploegkoers. De wereldtitel was voor het dominante Deense duo Michael Morkov/Lasse Norman Hansen. Dat verzamelde 62 punten, veel meer dan zilveren Nieuw-Zeeland (33 ptn) en het bronzen Duitsland (32 ptn).

Oud-wereldkampioenen Kenny De Ketele en Robbe Ghys waren vorig jaar nog goed voor brons en golden nu ook weer bij de kanshebbers in een wedstrijd over tweehonderd ronden. Daarin trok Denemarken al snel de macht naar zich toe, door tijdens een heel lange inspanning verschillende sprints te winnen en als enige koppel een winstronde te nemen.

De grip op de wedstrijd verloren de Denen nadien niet meer, integendeel. Morkov, net na zijn terugreis vanuit de Verenigde Arabische Emiraten naar Berlijn even in quarantaine geplaatst uit vrees voor het coronavirus, bleef samen met Hansen punten sprokkelen in de sprints en de uitvalspogingen van de concurrentie controleren. Beiden komen op de weg trouwens uit voor een Belgische ploeg, respectievelijk Deceuninck - Quick-Step en Alpecin-Fenix.

België sprokkelde met mondjesmaat punten en gooide zich in het laatste wedstrijdkwart helemaal in de strijd. Tot de slotsprint waren De Ketele en Ghys nog in de running voor eremetaal, maar na een spetterende slotkilometer waren het Nieuw-Zeeland en de Duitse titelverdedigers die de overige podiumplaatsen naar zich toe trokken, ten koste van Nederland en België. Onze landgenoten totaliseerden uiteindelijk 23 punten. 

Photo News

Britse Barker pakt goud in puntenkoers, Kopecky tiende

Lotte Kopecky is op de slotdag van het WK baanwielrennen in het Duitse Berlijn tiende geworden in de puntenkoers. Goud was voor Groot-Brittannië dankzij Elinor Barker, met 50 punten. De Amerikaanse Jennifer Valente (34 punten) en de Noorse Anita Stenberg (33 ptn) vervolledigden het podium.

Lotte Kopecky greep samen met Jolien D’hoore zaterdag net naast de medailles in de ploegkoers, maar had zondag nog een kans om België een eerste eremetaal te bezorgen op dit WK. In de eerste sprint verzamelde ze meteen veel punten dankzij een tweede plaats, maar Kopecky verloor kort nadien haar podiumkansen door de goeie boot te missen toen acht rensters in twee schuiven naar een winstronde reden.

Halfweg probeerde Kopecky met een soloaanval de situatie recht te trekken, maar verder dan een gewonnen sprint kwam ze niet. In de finale was het Barker die de wedstrijd naar zich toe trok door net na een val van topfavoriete Kirsten Wild een tweede winstronde te nemen. Ze volgt op het WK-palmares de Australische Alexandra Manly op, die in Berlijn geen rol van betekenis kon spelen. Kopecky sloot af met acht punten. 

Photo News

Thomas overtuigend wereldkampioen omnium, Van den Bossche zestiende

De Fransman Benjamin Thomas liet in de afsluitende puntenkoers de leidersplaats in het omnium niet meer schieten. Hij sprokkelde de eerste wedstrijdhelft al negentien punten extra. Iets over halfweg de puntenrit gingen de Australiër Cameron Meyer en de Brit Matthew Walls in de aanval. Het duo moest meer dan dertig ronden strijden om een winstronde. Waardoor Walls de Nederlander Jan Willem van Schip even uit tweede positie duwde. De pion van Beat Cycling Club geeft nooit af, versnelde in de finale met leider Thomas aan het wiel, pakte nog een winstronde en haalde zilver. Onze jonge Belg Fabio Van den Bossche peddelde goed mee en sloot het omnium als zestiende af.

“Het niveau lag bijzonder hoog, enkele maanden voor de Spelen kan het niet veel hoger liggen”, vertelde de negentienjarige pion van Sport Vlaanderen-Baloise die dinsdag Le Samyn rijdt. “Ben blij dat ik dit heb kunnen doen. Voor mij is dit een eer, al wist ik vooraf dat dit zonder resultaat zou zijn. Op enkele momenten heb ik wat flitsen getoond, meer zat er niet in.” (FHN)

AFP

Wild-Pieters verlengen in ploegkoers wereldtitel, D’hoore-Kopecky vierde

Net geen eerste medaille voor ons land in de ploegkoers voor vrouwen. Jolien D’hoore en Lotte Kopecky werden vierde. De regenboogtrui ging naar de Nederlanders Kirsten Wild en Amy Pieters. Met heel veel overtuiging verlengden onze Noorderburen hun wereldtitel van vorig jaar. De Fransen Copponi-Le Net haalden zilver, de Italianen Paternoster-Balsamo brons.

D’hoore en Kopecky kwamen heel moeilijk in de koers. Pas nadat de wedstrijd even werd geneutraliseerd door een valpartij van onder meer Polen en Oekraïene pakten ze in de vierde sprint drie punten en in de vijfde spurt vijf. Waardoor ze virtueel op het podium stonden. Nadien sprokkelden de Italianen en de Fransen heel wat punten en tuimelden onze landgenotes uit hun medaillepositie. Gelanceerd door D’hoore pakte Kopecky in de slotsprint om dubbele punten nog de vierde plaats en twee punten. Te weinig om Italië nog te bedreigen.

“We hebben het in het begin laten liggen”, vond D’hoore. “De eerste dertig ronden was het chaos en heel gevaarlijk. Toch is dit een opsteker richting Tokio 2020. We hebben getoond dat we 120 ronden aankunnen. Onze aflossingen waren goed. Dat we op het einde nog konden doorzetten is positief. Na dit WK evalueren we alles. En stippelen we een plan uit richting de Spelen. In de aanloop naar dit WK hebben we eigenlijk vooral op de ploegenachtervolging getraind. We zijn in die discipline niet geplaatst voor Tokio. Dus kunnen we nu veel meer focussen op de ploegkoers.” (FHN)

AFP

Monstervlucht van Cavagna in Faun-Ardèche Classic

De 24-jarige Fransman Rémi Cavagna (Deceuninck-Quick.Step) heeft in eigen land de 20ste editie van de Faun-Ardèche Classic (cat. 1.Pro) gewonnen. Hij haalde het na een monstervlucht in veeleisende omstandigheden.

Bijzonder guur weer en een kopie van een zwaar Ardennenparcours eisten al vroeg veel slachtoffers in het peloton, maar dat weerhield Cavagna er niet van om kort na de start samen met vier anderen voor de vroege vlucht te kiezen. Hun voorsprong op een steeds kleiner wordend peloton schommelde lange tijd rond de vijf minuten.

In de achtergrond roerden onder meer Vincenzo Nibali en Warren Barguil zich in een tegenaanval, maar zij slaagden er niet in veel van hun achterstand goed te maken op een indrukwekkende Cavagna, die zijn vluchtgezellen één voor één uit het wiel reed. Toen zijn eerste achtervolger Nans Peters diep in de finale tegen het natte wegdek schoof, kon de solovluchter zijn vierde profzege al ruiken.

Na een koers van 184 kilometer had Cavagna in aankomstplaats Guilherand-Granges nog steeds om en bij de drie minuten voorsprong op de nummers twee en drie, de Est Tanel Kangert en de Fransman Guillaume Martin. Barguil werd vierde. Julian Alaphilippe, de grootste naam aan de start, kon geen hoofdrol opeisen in zijn eerste Europese koers van het seizoen. 

Mørkøv uit quarantaine verlost

Michael Mørkøv mag dan toch deelnemen aan het WK baanwielrennen in Berlijn. De Deen van Deceuninck-Quick.Step verbleef sinds donderdag in quarantaine op zijn hotelkamer nadat hij de UAE Tour vroegtijdig verlaten had.

Donderdagavond geraakte bekend dat de twee resterende etappes van de UAE Tour niet meer gereden werden. Twee leden van een van de deelnemende teams hadden positief getest op het coronavirus. De organisatie besliste de koers te annuleren en alle betrokkenen in quarantaine te houden in twee hotels.

Mørkøv had de UAE Tour op dat moment al verlaten omdat hij Denemarken zou vertegenwoordigen op het WK baanwielrennen in Berlijn. Daar werd hij uit vrees voor het coronavirus in isolatie gehouden op zijn hotelkamer. De renner van Deceuninck-Quick.Step mag nu toch starten. Volgens de UCI is hij niet in contact gekomen met het coronavirus. Mørkøv rijdt morgen de koppelkoers aan de zijde van Lasse Norman Hansen.

Photo News

Amerikaanse Chloe Dygert zet wereldrecord neer op achtervolging

Chloe Dygert uit de Verenigde Staten heeft goud behaald in de individuele achtervolging op het wereldkampioenschap baanwielrennen in Berlijn, daarbij verbeterde ze ook nog eens haar wereldrecord, dat ze enkele uren eerder in de kwalificaties op de tabellen gezet had.

De 23-jarige Amerikaanse verbeterde haar tijd tot 3:16.937, in de kwalificaties had ze 3:17.283 nodig voor de drie kilometer. Haar oude toptijd stamde van het WK in Apeldoorn van twee jaar geleden: 3:20.060. De Duitse Lisa Brennauer, kon in de finale nog net voorkomen dat ze ingelopen werd, maar strandde wel op meer dan zes seconden (3:23.229). Brons ging naar een andere Duitse, Franziska Brausse. 

AFPReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.