KOERS KORT 07/05. Geen D’hoore en Kopecky op WK in Yorkshire - Vinokourov ontkent elke vorm van corruptie bij triomf Luik-Bastenaken-Luik

EPA

Geen D’hoore en Kopecky op WK in Yorkshire

Bondscoach Ludwig Willems trekt al zeker zonder Jolien D’hoore of Lotte Kopecky naar het WK wielrennen in Yorkshire eind september. “Het parcours is te lastig voor hen”, liet hij vandaag optekenen. “Bovendien volgt niet lang daarna het EK piste en ligt daar voor hen de focus op.”

Bondscoach Ludwig Willems zag een lastig parcours voor de vrouwen op het WK wielrennen. Hij verkende met Ann-Sophie Duyck en kreeg er de bevestiging dat het niet gemakkelijk wordt. “Maar eigenlijk had ik al voor deze verkenning een afspraak met Jolien en Lotte over deelname aan het WK op de weg”, vertelde hij in Yorkshire. “Ze zullen er niet bij zijn. De piste gaat voor, zeker ook met het parcours dat we nu voorgeschoteld krijgen. Dit is ook gewoon te lastig voor Jolien. Daar moet je eerlijk in zijn en de combinatie is ook niet mogelijk omdat je een specifieke voorbereiding richting dat EK piste moet uitwerken. Lotte was er graag bijgeweest op het WK op de weg. Ze heeft me al een paar keer de vraag gesteld: hoe lastig is het nu echt en zou ik het toch niet kunnen? Maar een afspraak is een afspraak en ze focussen op het EK piste (waar de ploegkoers van groot belang is voor de Belgen, red.).

Willems denkt eerder aan een WK met vrouwen die goed uit de voeten kunnen in wedstrijden zoals de Brabantse Pijl, de Amstel Gold Race en de Ardense koersen. “Dan denk ik aan Sofie De Vuyst, Julie Van De Velde en Kelly Van den Steen, om een paar namen te noemen.” 

Photo News

Vinokourov ontkent elke vorm van corruptie bij overwinning Luik-Bastenaken-Luik in 2010

Alexandre Vinokourov heeft voor de correctionele rechtbank van Luik elke vorm van corruptie ontkend. De Kazachse ex-wielrenner en de Rus Alexander Kolobnev worden ervan verdacht het op een akkoordje te hebben gegooid voor de overwinning bij de klassieker Luik-Bastenaken-Luik in 2010.

Vinokourov zou zijn Russische medevluchter Kolobnev 150.000 euro hebben aangeboden om in Ans als eerste over de eindstreep te mogen rijden. Vinokourov won dat jaar ‘La Doyenne’. Op basis van het e-mailverkeer tussen beide renners vermoedt het gerecht dat er sprake is van corruptie. Tussen juli en december 2010 zou er bovendien 100.000 en 50.000 euro overgeschreven zijn van de Monegaskische bankrekening van Vinokourov naar de Zwitserse rekening van Kolobnev.

De Kazachse gewezen olympisch kampioen werd vandaag gedurende twee uur ondervraagd in de rechtbank van Luik. Vinokourov deed een uitvoerige uitleg over die twee sommen geld. Die 100.000 euro zou volgens Vinokourov een lening zijn voor Kolobnev om te investeren in immobiliën. De 50.000 euro is volgens Vinokourov de terugbetaling van een lening die hij zelf in 2008 van Kolobnev kreeg omdat Vino toen een schorsing van twee jaar wegens doping uitzat.

“Het zit in de Slavische ziel om geld uit te lenen”, legde de Kazach uit. “Ik heb dat ook gedaan met een kennis die een appartement wilde kopen. En een gewezen sportdirecteur heeft mij ook al eens geld geleend.” Vinokourov legde ook uit dat de mails, aan de oorsprong van de zaak, bij piraterij van zijn mailbox zijn uitgevonden. Intern wilden sommigen bij Astana hem toen uit het team werken, en zij verzamelden elementen in die richting.

Later ondervraagt de rechtbank nog Kolobnev.

CCC start zonder Belgen

CCC Team doet het in de Ronde van Italië, die zaterdag begint, zonder Belgen. “We brengen een sterke mix van jeugd en ervaring en mikken op ritzeges”, meldt de Poolse WorldTourploeg. Bij CCC draaide het in de voorjaarsklassiekers helemaal rond kopman Greg Van Avermaet. De olympisch kampioen startte evenwel nog nooit in de Giro en past ook dit voorjaar voor de eerste grote ronde van het seizoen.

De ervaren Spanjaard Francisco Ventoso (37) won al twee etappes in de Laars (in 2011 en 2012) en is na zijn val in Parijs-Nice op tijd hersteld. “De Giro is een van mijn lievelingswedstrijden en mijn favoriete grote ronde. Mijn gevoel zit goed en het gaat steeds beter na mijn crash in Parijs-Nice waarbij ik mijn hand bezeerde. Ons doel als team is ritzeges behalen en ik wil daar mijn steentje toe bijdragen.”

Met de Nederlander Laurens ten Dam (38) vaardigt CCC nog een ouderdomsdeken af naar de Giro. De Portugees Amaro Antunes, de Tsjech Josef Cerny en de Pool Kamil Gradek maken hun rondedebuut in Italië. De Spanjaard Victor de la Parte, de Italiaan Jakub Mareczko en de Pool Lukasz Owsian vervolledigen de selectie.

Ineos trekt met piepjonge kopmannen naar Giro

Team Ineos heeft zijn selectie bekendgemaakt voor de Ronde van Italië, die zaterdag in Bologna start met een individuele tijdrit. Kopmannen van het team zijn de Rus Pavel Sivakov (21) en de Brit Tao Geoghegan Hart (24). Sivakov won eind april nog de Ronde van de Alpen, Geoghegan Hart eindigde daarin als tweede.

Het Britse Ineos, voorheen Team Sky, moest kort voor aanvang van de Giro improviseren, omdat de gedroomde kopman Egan Bernal wegviel. De Colombiaan brak vorige week een sleutelbeen door een val tijdens een trainingsrit in zijn thuisland.

Aangezien Chris Froome en Geraint Thomas focussen op de Tour, werd daarom een jong en onervaren team samengesteld.

Enigszins verrassend is dat Gianni Moscon uit de selectie voor de Giro in eigen land werd gelaten. De Italiaan is uit vorm en wordt naar de Ronde van Californië gestuurd.

Deceuninck-Quick Step mikt met Viviani op ritwinst

Deceuninck-Quick Step heeft vandaag officieel zijn selectie voorgesteld voor de Ronde van Italië, die zaterdag start met een individuele tijdrit in Bologna. Italiaans kampioen Elia Viviani moet in eigen land opnieuw voor ritzeges zorgen. Pieter Serry zit als enige landgenoot in de kern.

Het wordt voor de dertigjarige Viviani zijn zesde Giro. Vorig jaar schitterde hij voor het team van Patrick Lefevere met vier etappe-overwinningen en winst in het puntenklassement. Ook in 2015 won hij al eens een etappe.

Voor het algemeen klassement rekent Deceuninck-Quick Step op Bob Jungels. De Luxemburgs kampioen, die dit jaar na een ommezwaai naar de kasseiklassiekers al meteen Kuurne-Brussel-Kuurne op zijn naam schreef, eindigde in het verleden al twee maal in de top tien in de Giro (zesde in 2016 en achtste in 2017). Telkens won hij ook de jongerentrui. Vorig jaar paste Jungels voor de Ronde van Italië om in de zomer als elfde te eindigen in de Tour.

Mathieu van der Poel rijdt deze week eerste mountainbike-wedstrijd

Voor het eerst dit jaar zal Mathieu van der Poel aan de start staan van een mountainbike-wedstrijd: de Belgian Mountainbike Challenge. Dat is een vierdaagse rittenwedstrijd van 9 tot 12 mei in de omgeving van La Roche-en-Ardenne. Overmorgen staat een korte proloog op het programma, daarna moeten ritten van 80, 95 en 62 kilometer afgelegd worden. 

In 2017 kon de Nederlander de Belgian Mountainbike Challenge al eens op zijn naam schrijven. Voor Van der Poel geldt de vierdaagse wedstrijd ter voorbereiding op de wereldbeker in Albstadt, waar hij voor het eerst dit jaar tegen de wereldtop in het mountainbiken aantreedt. 

EPA

Vuelta deelt wildcards uit

De organisatie van de Ronde van Spanje heeft op Twitter bekendgemaakt welke ploegen een wildcard  krijgen voor de Vuelta van 2019. Samen met de 18 WorldTour-ploegen krijgen nog vier ProContinentale ploegen dus een uitnodiging. Daarbij zitten er geen verrassingen: de organisatoren kiezen voor Cofidis (al jaren sponsor van de wedstrijd) en de drie Spaanse ploegen Euskadi-Murias, Caja Rural en Burgos BH, dezelfde vier ploegen als vorig jaar. 

De Vuelta start op 24 augustus met een ploegentijdrit in Salinas de Torrevieja. 

Klimtalent Sergio Higuita wordt ploegmaat van Sep Vanmarcke

Sergio Higuita is vandaag aangekondigd als renner van EF Education First. Het was al enkele weken bekend dat de 21-jarige Colombiaan de ploeg van Sep Vanmarcke zou bijtreden, sinds enkele dagen kan hij ook het roze truitje van de Amerikaanse ploeg aantrekken. Higuita kende al een erg succesvol seizoen, hij won in februari het jongerenklassement van de Ronde van Valencia en werd zevende in de Ruta del Sol, ook in maart en april behaalde hij verschillende top 10 plaatsen, zoals een derde plaats in de GP Miguel Indurain.

Ploegmanager Jonathan Vaughters begon Higuita te volgen nadat hij vorig jaar vijfde werd in de Ronde van Colombia. Er waren verschillende ploegen geïnteresseerd, maar toch koos het klimtalent voor EF Education First: “Deze ploeg sprak mij het meest aan omdat ze als een familie samenwerken en de schoonheid van de fiets centraal staat”, verklaarde Higuita zijn keuze.

Het verhaal waarom de Colombiaan met wielrennen begon, is opmerkelijk: “Mijn schoolleerkracht schreef mij in voor een wedstrijd toen ik vijf jaar oud was. Ieder jaar vond die koers plaats, tot mijn 13-14 jaar nam ik deel. Ik kwam enkele keren dichtbij, maar kon hem nooit winnen”, vertelde Higuita op de site van zijn nieuwe team. Higuita zal op 12 mei zijn debuut in het shirt van EF Education First in de Amgen Tour of California maken. 

<div style=" display: flex; flex-direction: row; align-items: center;"> <div style="background-color: #F4F4F4; border-radius: 50%; flex-grow: 0; height: 40px; margin-right: 14px; width: 40px;"></div> <div style="display: flex; flex-direction: column; flex-grow: 1; justify-content: center;"> <div style=" background-color: #F4F4F4; border-radius: 4px; flex-grow: 0; height: 14px; margin-bottom: 6px; width: 100px;"></div> <div style=" background-color: #F4F4F4; border-radius: 4px; flex-grow: 0; height: 14px; width: 60px;"></div></div></div><div style="padding: 19% 0;"></div> <div style="display:block; height:50px; margin:0 auto 12px; width:50px;"><svg width="50px" height="50px" viewBox="0 0 60 60" version="1.1" xmlns="https://www.w3.org/2000/svg" xmlns:xlink="https://www.w3.org/1999/xlink"><g stroke="none" stroke-width="1" fill="none" fill-rule="evenodd"><g transform="translate(-511.000000, -20.000000)" fill="#000000"><g><path d="M556.869,30.41 C554.814,30.41 553.148,32.076 553.148,34.131 C553.148,36.186 554.814,37.852 556.869,37.852 C558.924,37.852 560.59,36.186 560.59,34.131 C560.59,32.076 558.924,30.41 556.869,30.41 M541,60.657 C535.114,60.657 530.342,55.887 530.342,50 C530.342,44.114 535.114,39.342 541,39.342 C546.887,39.342 551.658,44.114 551.658,50 C551.658,55.887 546.887,60.657 541,60.657 M541,33.886 C532.1,33.886 524.886,41.1 524.886,50 C524.886,58.899 532.1,66.113 541,66.113 C549.9,66.113 557.115,58.899 557.115,50 C557.115,41.1 549.9,33.886 541,33.886 M565.378,62.101 C565.244,65.022 564.756,66.606 564.346,67.663 C563.803,69.06 563.154,70.057 562.106,71.106 C561.058,72.155 560.06,72.803 558.662,73.347 C557.607,73.757 556.021,74.244 553.102,74.378 C549.944,74.521 548.997,74.552 541,74.552 C533.003,74.552 532.056,74.521 528.898,74.378 C525.979,74.244 524.393,73.757 523.338,73.347 C521.94,72.803 520.942,72.155 519.894,71.106 C518.846,70.057 518.197,69.06 517.654,67.663 C517.244,66.606 516.755,65.022 516.623,62.101 C516.479,58.943 516.448,57.996 516.448,50 C516.448,42.003 516.479,41.056 516.623,37.899 C516.755,34.978 517.244,33.391 517.654,32.338 C518.197,30.938 518.846,29.942 519.894,28.894 C520.942,27.846 521.94,27.196 523.338,26.654 C524.393,26.244 525.979,25.756 528.898,25.623 C532.057,25.479 533.004,25.448 541,25.448 C548.997,25.448 549.943,25.479 553.102,25.623 C556.021,25.756 557.607,26.244 558.662,26.654 C560.06,27.196 561.058,27.846 562.106,28.894 C563.154,29.942 563.803,30.938 564.346,32.338 C564.756,33.391 565.244,34.978 565.378,37.899 C565.522,41.056 565.552,42.003 565.552,50 C565.552,57.996 565.522,58.943 565.378,62.101 M570.82,37.631 C570.674,34.438 570.167,32.258 569.425,30.349 C568.659,28.377 567.633,26.702 565.965,25.035 C564.297,23.368 562.623,22.342 560.652,21.575 C558.743,20.834 556.562,20.326 553.369,20.18 C550.169,20.033 549.148,20 541,20 C532.853,20 531.831,20.033 528.631,20.18 C525.438,20.326 523.257,20.834 521.349,21.575 C519.376,22.342 517.703,23.368 516.035,25.035 C514.368,26.702 513.342,28.377 512.574,30.349 C511.834,32.258 511.326,34.438 511.181,37.631 C511.035,40.831 511,41.851 511,50 C511,58.147 511.035,59.17 511.181,62.369 C511.326,65.562 511.834,67.743 512.574,69.651 C513.342,71.625 514.368,73.296 516.035,74.965 C517.703,76.634 519.376,77.658 521.349,78.425 C523.257,79.167 525.438,79.673 528.631,79.82 C531.831,79.965 532.853,80.001 541,80.001 C549.148,80.001 550.169,79.965 553.369,79.82 C556.562,79.673 558.743,79.167 560.652,78.425 C562.623,77.658 564.297,76.634 565.965,74.965 C567.633,73.296 568.659,71.625 569.425,69.651 C570.167,67.743 570.674,65.562 570.82,62.369 C570.966,59.17 571,58.147 571,50 C571,41.851 570.966,40.831 570.82,37.631"></path></g></g></g></svg></div><div style="padding-top: 8px;"> <div style=" color:#3897f0; font-family:Arial,sans-serif; font-size:14px; font-style:normal; font-weight:550; line-height:18px;"> View this post on Instagram</div></div><div style="padding: 12.5% 0;"></div> <div style="display: flex; flex-direction: row; margin-bottom: 14px; align-items: center;"><div> <div style="background-color: #F4F4F4; border-radius: 50%; height: 12.5px; width: 12.5px; transform: translateX(0px) translateY(7px);"></div> <div style="background-color: #F4F4F4; height: 12.5px; transform: rotate(-45deg) translateX(3px) translateY(1px); width: 12.5px; flex-grow: 0; margin-right: 14px; margin-left: 2px;"></div> <div style="background-color: #F4F4F4; border-radius: 50%; height: 12.5px; width: 12.5px; transform: translateX(9px) translateY(-18px);"></div></div><div style="margin-left: 8px;"> <div style=" background-color: #F4F4F4; border-radius: 50%; flex-grow: 0; height: 20px; width: 20px;"></div> <div style=" width: 0; height: 0; border-top: 2px solid transparent; border-left: 6px solid #f4f4f4; border-bottom: 2px solid transparent; transform: translateX(16px) translateY(-4px) rotate(30deg)"></div></div><div style="margin-left: auto;"> <div style=" width: 0px; border-top: 8px solid #F4F4F4; border-right: 8px solid transparent; transform: translateY(16px);"></div> <div style=" background-color: #F4F4F4; flex-grow: 0; height: 12px; width: 16px; transform: translateY(-4px);"></div> <div style=" width: 0; height: 0; border-top: 8px solid #F4F4F4; border-left: 8px solid transparent; transform: translateY(-4px) translateX(8px);"></div></div></div>

Een foto die is geplaatst door null (@sergioandreshiguita) op
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • eric maier

    Ketonen is overroepen. de zogenaamde echt werkende dosis voor voordeel te hebben, is toxish en levert orgaanschade op. Omdat de KUL een flutonderzoek met een amateurrijder doet is het ineens een vorm van doping ? Nochtans zijn er al enkele jaren diepgaande onderzoeken geweest in de USA waar ze veel voor staan en het levert niks extra op. Het enige is, dat het in bepaalde opsichten en omstandigehden vlotter vet naar energie omzet. punt.

  • marco serfs

    Super en rijd hij ook op Ketonen? Dan maakt de rest geen kans meer om te winnen.