Kersvers wielerbondscoach Verbrugghe: “De profs vormen een uitstalraam, maar de beloften zijn de toekomst”

BELGA
Rik Verbrugghe gaf vandaag op de zetel van de wielerbond in Vorst meer uitleg bij zijn aanstelling als bondscoach van de mannen elite en U23. “Het is een eer hier te zijn als bondscoach van een van de belangrijkste wielerlanden. De federatie heeft mij gecharmeerd met een precies plan voor de toekomst”, vertelde de 44-jarige oud-renner.

Verbrugghe is de opvolger van Kevin De Weert, die vanaf 1 januari aan de slag gaat bij Lotto Soudal. Zelf blijft de schoonbroer van Greg Van Avermaet als sportdirecteur werken bij Bahrain Merida. Hij zal beide functies combineren, weliswaar met een aangepast programma bij zijn team. “Ik ga zeker niet naar de Ronde van Frankrijk en na juni zal ik mij vooral bezighouden met het programma van de renners”, verduidelijkte hij.

Verbrugghe, die onder meer de Waalse Pijl en ritwinst in Tour en Giro op zijn erelijst heeft, werd door de wielerbond overtuigd met een project. Er ligt, zo legt hij uit, “een plan van A tot Z op tafel” dat begint met speuren naar jong talent, focust op begeleiding en ontwikkeling en eindigt bij de profs. “Het is een werk dat al een tijd geleden is begonnen. Ik zal dus al de vruchten kunnen plukken van het werk dat mijn voorganger heeft verricht. Daar zal ik in alle eerlijkheid mijn touch aan geven. Qua organisatie, de communicatie met ploegen, is alles in het werk gesteld om onze talenten te laten openbloeien.”

BELGA

Verbrugghe benadrukte dat hij graag met jongeren werkt. “De profs vormen een uitstalraam maar de beloften, zij zijn de toekomst. Met hen werken is heel belangrijk.” Verbrugghe krijgt Sven Vanthourenhout, die ook verantwoordelijk is voor het veldrijden, naast zich. “Er ligt veel werk op de plank maar Rik en ik vormen een duo dat het beste uit de renners kan halen”, zegt hij. “Mijn werk in het veld zal geen probleem vormen aangezien de twee seizoenen gescheiden zijn.”

Bondsvoorzitter Tom Van Damme heeft er alvast een goed oog in. “We hebben heel vertrouwen in dit duo. We geloven dat ze even goede resultaten zullen halen als in het verleden en nieuwe opportuniteiten zullen creëren.”

BELGA
BELGA4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • wim rooyakkers

  Het is al eerder gezegd, maar renners die het hele jaar voor elkaar door het vuur gaan,moeten een dag per jaar tegen elkaar rijden.en dat is vreemd, sponsors zijn er bij gebaat dat ook hun ploegen aan het WK deelnemen,dus schaf de landen ploegen af nu staan er renners aan het vertrek die niet allemaal ProTour waardig zijn.

 • dretie munkies

  Bondscoach en tezelfdertijd ploegleider blijven bij een commercieel team lijkt me geen verstandige keuze. Er is maar één oplossing voor : doek die nationale ploegen op !

 • Eduard Vanderheyden

  Éindelijk een goede keuze gemaakt door de wielerbond. Als Rik ergens voor gaat is het om het hele werk. Zeker geen loze beloften. Dit hadden we nódig in het wielrennen.

 • Kevin Vlaeminck

  Rik Verbrugghe als bondscoach wegwielrennen en een veldrijder als assistent. Hoe slagen die mannen van de bond er toch steeds in om zich onsterfelijk belachelijk te maken?