Keisse excuseert zich na compromitterende houding op foto: “Ik heb veel spijt, maar ik ben geen dief en geen crimineel”

Photo News
Iljo Keisse (36) heeft zich tijdens een persconferentie verontschuldigd voor zijn compromitterende houding bij het nemen van een foto met een Argentijnse vrouw. De renner van Deceuninck–Quick.Step ging na een trainingsrit enkele dagen voor de start van de Ronde van San Juan grappend in een weinig verhullende pose achter de dame staan. “Mensen die mij kennen, weten dat ik geen idioot of respectloos persoon ben.”
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Eerst en vooral was het niet mijn bedoeling om in deze situatie verzeild te geraken”, opende Iljo Keisse op de persconferentie. “Maar dat is toch gebeurd, dus geef ik nu mijn visie op de feiten. Er is namelijk al veel over gezegd en geschreven, daarom wil ik de zaak verduidelijken.” 

De bewuste foto die voor de hele heisa zorgde.
Telesol. De bewuste foto die voor de hele heisa zorgde.

“We dronken vorige week vrijdag na de training met de hele ploeg een koffie in de hoofdstraat (Deceuninck–Quick.Step was al sinds begin vorige week in Argentinië aanwezig om te acclimatiseren, red.). Het was 13u, we waren daar ongeveer vijf minuten. We betaalden, gaven de dienster een fooi en toen vroeg ze ons of we met haar op de foto wilden. Het was een normale foto, zoals we er 1.500 op een dag nemen. Ze vroeg om een tweede foto, waarbij zij zich bukte om nog beter op de foto te staan. Ik deed toen een stomme beweging op een dom moment door mijn hand achter mijn hoofd te plaatsen. Maar ik wil voor honderd procent duidelijk maken dat ik haar niet heb aangeraakt. Niet met mijn hand, niet met mijn knieën, niet met welk lichaamsdeel dan ook. Er was veel volk, dus er zijn veel getuigen die dat kunnen bevestigen. Nadien reden we terug naar het hotel.” 

“Mensen die mij kennen, weten dat ik geen idioot of respectloos persoon ben”, ging Keisse verder. “En die weten ook dat ik niet de crimineel ben zoals ik mij nu voel. Dit was niet mijn beste grap, maar het is jammer genoeg gebeurd. Ik wens me te verontschuldigen aan de vrouw, aan de organisatie, aan de Argentijnse bevolking en aan de ploeg. Kortom: aan iedereen die schade leed. Ik weet dat ik als één van de oudsten van de ploeg een voorbeeldfunctie heb, maar ik heb niet nagedacht over mijn daden. Ik begrijp dat dit niet makkelijk is voor de dame in kwestie, maar dat het ook niet makkelijk is voor mijn vrouw en twee kinderen thuis.” 

“De vrouw heeft klacht ingediend bij de politie. Gisteren werd ik uitgenodigd op het politiebureau en heb ik mijn verhaal gedaan. De zaak werd gesloten, maar door het internet begon het dan pas allemaal. Ik heb veel spijt, maar ik ben geen dief en geen crimineel. Ik ben een mens die fouten maakt.” 

Keisse op de persconferentie.
JDK Keisse op de persconferentie.

Nog een sanctie? 

De dame deed haar verhaal eerder bij de Argentijnse media. “Toen we de foto namen, hoorde ik de ploeg lachen. Ik dacht eerst dat het om een grap ging, maar achteraf besefte ik wat er gebeurd was.  Ik ben erg boos om het voorval, ik was aan het werk en vroeg gewoon om een foto. Ik voelde me niet gerespecteerd en trok naar de politie om een klacht in te dienen. Ze kunnen niet naar een ander land komen en vrouwen hier zonder waarde behandelen. Ik hoop dat ze hem sanctioneren.” 

De organisatoren van de Ronde van San Juan hebben aan de Belgische WorldTour-formatie overigens een gepaste sanctie gevraagd. “We hebben het team aangespoord actie te ondernemen tegen de wielrenner die betrokken was bij het onfortuinlijke voorval”, klinkt het in een mededeling. “We vragen verontschuldigingen en een sanctie, die een voorbeeld stelt en de rechten van de vrouwen en de mensheid respecteert.” Afwachten dus of Quick.Step nog enige actie onderneemt. 

Iljo Keisse.
Photo News Iljo Keisse.71 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marcel Brands

  Het is toch wel ver gekomen hoor. Is deze reactie niet heel overdreven ? Wat mij betreft zeker wel.

 • yves van lancker

  is er nog plaats voor humor dezer dagen . wat zijn we allemaal verbitterd. ik vind een grap op tijd en stond moet kunnen .en allen die er niet tegen kunnen jammer voor hen.

 • Nancy Keymeulen

  Hij heeft haar niet aangeraakt. Tegenwoordig wordt er nogal overdreven met hun Metoo. Alstublieft zeg dat is een grap.

 • Jo De Pooter

  RESPECT voor de man die toegeeft dat dit FOUT is, nu nog het besef dat dit GEEN grap is. De vrouw bukt zich omdat ze de wielrenners achter haar mee op de foto wil! En wat met 'gezonde' mannen ('gezonde' opmerkingen, poses, aanrakingen, etc.)? Even vragen aan je moeder, zuster, vrouw, dochter, etc., of die vanaf morgen allemaal bij hun terecht kunnen, telkens ze een 'grapje' willen uithalen? Een beetje gezond verstand graag, de mannen!

 • André LEGA

  Ik ken Iljo al jaren persoonlijk zeer goed. Ik mag zeggen dat hij nooit slechte bedoelingen zal hebben gehad en heeft gehad en dat hij nu de dupe wordt van van een verkeerde positie van een foto opname. De dame kon gewoon midden de ploeg zijn gaan staan, ze lokt door haar houding verkeerde insinuaties uit. Er zijn veel mensen die foto’s nemen vanuit een verkeerde hoek zonder bedoelingen maar waar het resultaat achteraf anders kan worden geïnterpreteerd. Ik blijf in Iljo geloven!