Ga naar de mobiele website
^ Top

Jurgen Van den Broeck stopt, maar zit boordevol toekomstplannen: "Naar Cape Epic met broer Kurt"

BELGA
Voor wielrenner Jurgen Van den Broeck (34) komt de finish in zicht. De mens fietst straks het échte leven in. Een leven met behoorlijk wat plannen, zo blijkt. Speciaal voor ons licht vriendin en toekomstige echtgenote Joke Peeters (32) een tipje van de sluier. "Ja, er mag een broertje of zusje voor Vince (9 maanden) bij."   

Het afscheid van Jurgen Van den Broeck komt niet als een verrassing. De beste Belgische ronderenner sinds Lucien Van Impe (6de in de Giro, 3de en 4de in de Tour, 8ste in de Vuelta) was al even bezig met zijn reconversie. Zo verkocht hij enige tijd geleden zijn hoogtekamer. "En kocht hij wat landbouwgrond aan en een tractor", zegt Joke. "Die grond wil hij gaan bewerken. Tegelijk laat hij eind deze maand onze alpaca's dekken door een hengst. In dat kweekproces zal ook wel wat werk kruipen. De liefde voor het boeren- en buitenleven stamt uit de tijd dat hij als kleine jongen regelmatig een handje toestak op het erf van de 'moemoe' en de 'vava' (de ouders van Jurgens moeder Agnes waren boeren, red.). Het zit dus in de genen. Zelf ziet hij het puur als hobby, als ontspanning. (lacht) 't Is niet dat we nu plots ook een boerderij gaan runnen."

Welke richting hij dan wél beroepsmatig zal uitgaan? Daar is Van den Broeck nog niet uit. "Het koersmilieu hoeft niet per sé meer voor hem", weet Joke. "Ik denk dat hij het nu wel even heeft gehad met het wielrennen. Weet je, vijftien jaar lang was hij constant op de hort. Is hij voortdurend van huis geweest, leidde hij een jachtig leven. Op den duur raak je dat toch wel beu. Jurgen wil nu eindelijk tijd maken voor  zijn familie. Maar ook voor andere dingen. Zolang er maar geen stress of druk mee gepaard gaat." Meubelen en huisgerief heeft hij al. Dus is de logische volgende stap: trouwen met zijn lief. "Dat doen we op zaterdag 2 september", kondigt Joke aan. "Gezinsuitbreiding? 'Zolang je koerst, begin ik er niet aan', heb ik altijd gezegd. Zwaar hoor, dat alleen plannen en organiseren. (lacht) Maar nu hij stopt, mag en kan er wel een broertje of zusje voor Vince bij!"

Photo News

Vince is de zoon van Joke en Jurgen die op 15 augustus vorig jaar werd geboren. En die harten doet smelten. Ook dat van papa. "Het doet iets met een mens", stelt Joke vast. Dat het veel lastiger vertrekken en afscheid nemen is van het thuisfront dan vroeger, vertrouwde Van den Broeck ons in een pre-Giro-interview nog toe. "Hij mist dat 'manneke' enorm, hé. Vince groeit en evolueert nu pijlsnel en dat wil hij van dichtbij meemaken. We Facetimen wel regelmatig, maar dat is toch anders. Komende donderdag gaan we naar Italië. En zal Jurgen Vince na drieëneenhalve week terugzien. Hij zal verschieten, want er is weer flink wat veranderd. In die zin kijkt hij toch hard uit naar de dag dat hij stopt en dat hij zijn zoontje bij voorbeeld zelf eens naar school kan brengen. Zo'n dingen vindt hij superbelangrijk."

Het koppel verkent graag de wereld. Wat dat betreft staan, op de huwelijksreis naar Mauritius na, nog geen grote concrete projecten op stapel. "Hier en daar wat weekendjes of citytrips, dat wel. En in maart volgend jaar (18-25/3) wil Jurgen met zijn broer Kurt de Cape Epic (een zware zevendaagse mountainbikewedstrijd in Zuid-Afrika, red.) rijden. Daar is hij nu volop voor aan het mailen." Voor wie er nog mocht aan twijfelen: just for fun. Gelieve daar vooral geen klassement op te kleven.  Dat hoeft er ook voor Joke niet meer bij. Apetrots is ze op wat haar Jurgen met de fiets heeft gerealiseerd. "Alleen jammer dat sommige mensen dat de afgelopen jaren niet naar waarde hebben geschat. Die ongefundeerde, vlijmscherpe kritiek op de internetfora: ik kan me daar nog steeds bijzonder druk in maken. Neen, Jurgen is geen winnaarstype. Maar geloof me: het lag niet voor de hand wat hij heeft bereikt. Zo eenvoudig was dat allemaal niet, hoor."

Photo News24 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Henkie Janssen

  Eeuwige belofte!

 • Kristof Bervoets

  Zielige zielige mensen zijn julie hier allemaal met julie kritiek. Vanaf de luie zetel is het gemakkelijk praten pffff

 • Another​ One

  Spijtig! Hij kon vallen als de beste.

 • Jasmien Vranckx

  Hij heeft veel ploegmaten het podium op geholpen. Blijkbaar snappen sommige mensen de koers niet. Ook wat hij in de tour heeft gepresteerd verdient een dikke pluim! Familie en vrienden zijn sowieso ontzettend trots op jou! Tijd voor een nieuwe uitdaging en genieten van familie en gezin! Veel Duveltjes in te halen! :-D

 • Eric Dens

  Schrik voor het jaar teveel ... een "carrière" teveel zeker ! Nooit iets bewezen buiten dat hij goed "geblesseerd" kan geraken ... na steeds zeer goede, vooral zeer dure, stages.

Meld een bug