Jurgen Van den Broeck: "Het extreme is eruit, ik geniet nu"

Jurgen Van den Broeck 2.0: rustige familieman, speelse papa, nederige dienaar op de fiets

Photo News
De rusteloze, verkrampte einzelgänger in Jurgen Van den Broeck (34) is niet meer. Lang leve de nieuwe, geüpdatete versie. Aan de vooravond van de start van de 100ste Giro staat hij vrolijker en zelfbewuster in het leven dan in zijn hoogdagen als grote Belgische Tourhoop. "Ik hoef ze niet meer, de spotlights."

Hoe gaat het met je zoontje?
(glundert) "Goed. Wel wat ziekjes de voorbije dagen. Hij gaat naar de crèche. En krijgt zijn eerste tandjes. Dan kan dat al wel eens. Hij is nog te klein om te beseffen wat er allemaal gebeurt. Maar hij herkent me wel op de foto's. Lacht naar me wanneer ik thuiskom. 's Morgens durf ik hem ook al eens bij me in bed te nemen. Echt plezant. Dat ventje, en bij uitbreiding mijn hele gezin, is zo speciaal voor me. Het doet me beseffen dat er meer is in het leven dan alleen maar koers. Dat er andere prioriteiten bestaan. Ik weet nu waar ik het allemaal voor doe."

In die optiek zou je ook kunnen zeggen: 'Been there, done that. Het is genoeg geweest, ik stop.'
"Ja, maar mijn liefde voor het fietsen blijft intact. Het niveau van mijn topjaren zal ik nooit meer evenaren. Dat weet ik. Best confronterend, hoor, je eigen lichaam dat je terugfluit. Voelen van 'oei, ik kan de absolute toppers bergop niet meer volgen'. Maar ik heb die knop definitief omgedraaid. Ik kon daar ook over zeveren. Dwaasweg beweren dat ik nog top tien kan rijden in een grote ronde. Wat haalt dat uit? Beter bekijk ik het realistisch. En kies ik voor een andere, aangepaste rol."

"In mijn nieuwe functie, als superluitenant voor Kruijswijk, is het anders werken. Het extreme is eruit. Doel was om een solide conditionele basis te leggen. En het goeie gevoel terug te winnen. Die stevige prikkels mochten er gerust bij, maar het was toch hoofdzakelijk kilometers malen en uren kloppen. Tot zes, zeven op een dag. Dat is nodig, om straks een hoog niveau te kunnen halen in de Giro."

Van den Broeck krijgt dus een aangepaste rol binnen zijn team. Waarin die rol precies bestaat, ontdekt u op HLN Plus, onze zone exclusief voor abonnees. Proef nu 4 weken voor slechts 1 euro.

Photo News
Photo News