Jürgen Roelandts: "Minder werken voor Greipel, frisser in het voorjaar"

De 29-jarige Roelandts werd in 2013 derde in de Ronde van Vlaanderen, kan hij komend seizoen meedingen naar winst?
BELGA De 29-jarige Roelandts werd in 2013 derde in de Ronde van Vlaanderen, kan hij komend seizoen meedingen naar winst?
Jürgen Roelandts heeft een contractverlenging tot eind 2017 bij Lotto-Soudal op zak. De klassieke renner kende een moeilijk seizoen in 2014 en pakt 2015 anders aan. "Ik zal minder werken in het treintje van André Greipel en frisser aan de start komen van de voorjaarsklassiekers." Ook geletruidrager en ritwinnaar in de Tour de France Tony Gallopin verlengde zijn contract bij de Belgische formatie. "Ik koers nu één jaar bij deze ploeg", zegt de 26-jarige Fransman. "En ik voel me hier heel goed, dus ik heb met veel plezier mijn contract verlengd tot eind 2017."

"Het was mijn moeilijkste jaar ooit", sprak Jürgen Roelandts over 2014 tijdens een persmoment op de teamstage van Lotto. "Ik reed zowel de Tour down Under, als de Ronde van Qatar en Oman en kwam vermoeid aan de start in wat mijn wedstrijden moesten zijn. Toen kwam ik ook nog eens ten val in de Ronde van Vlaanderen en sindsdien heb ik me eigenlijk nooit meer goed gevoeld. Wellicht kwam ik te snel weer terug in koers. Daarna had ik ook nog last van mijn tanden vlak voor de Dauphiné, in de Tour was ik wat ziek en draaide het niet lekker en ook na de Tour kwam het niet meer goed. Neen, dit was een seizoen om snel te vergeten."

"Loon naar werken"
Over zijn nieuwe contract werd discussie gevoerd. Fel soms, naar verluidt, maar Roelandts was wel vragende partij om te blijven in de ploeg waar hij nu al zeven jaar koerst. Al geldt er wel een nieuwe verloning vanaf 2015. "Loon naar werken", noemt Roelandts het. Een bonussysteem waarbij je bij betere prestaties meer verdient.

Frissere kopman in voorjaar
En Roelandts wilde ook een andere aanloop naar zijn seizoen. "Het moest anders. Het was mijn grote voorwaarde om een ander programma te rijden. Ik heb de voorbije jaren voor de klassiekers altijd te veel gekoerst. Dus nu doe ik geen Tour Down Under meer, geen Midden-Oosten, geen jetlag ook bijgevolg, dus ik zal een frissere kopman zijn in mijn wedstrijden, de Vlaamse koersen. Voor het Belgische openingsweekend rijd ik wellicht maar één klein rittenkoersje, de Ronde van Algarve of zo, maar niet meer die verre verplaatsingen. Ik wil winnen in die Vlaamse wedstrijden, dat wordt mijn grote doel voor 2015."

Minder werken voor Greipel
Een en ander heeft wel gevolgen voor sprinter André Greipel. Roelandts was een belangrijke schakel in het treintje. "Ik zal nu veel minder wedstrijden rijden met André en ook minder in dat treintje vertoeven. Er zijn genoeg alternatieven in de ploeg om mij te vervangen. Het is aan de ploeg om een oplossing te zoeken."

Wellicht wordt het ook een Tour de France zonder Roelandts. "Het volledige programma voor 2015 ligt nog niet vast, maar ik ga er van uit dat ik de Tour niet rijd."

BELGA
BELGA

Ik wil winnen in die Vlaamse wedstrijden, dat wordt mijn grote doel voor 2015.

Jürgen Roelandts
BELGA
BELGA
BELGA

Kapers op de kust
Voor Tony Gallopin lag het toch even anders. Na zijn sterke Tour waren er natuurlijk kapers op de kust en dat besefte men bij Lotto maar al te goed. "Dat is geen geheim", erkende ploegmanager Marc Sergeant. "Maar Tony was zelf vragende partij om te blijven."

Goed gevoel
"Er waren al enkele goede gesprekken tijdens de Tour de France", beaamt Gallopin. "Op het einde van het seizoen hebben we gewoon goed verder gesproken. Ik koers hier graag. Er was niet alleen die sterke maand in juli, er waren ook veel andere mooie momenten. Ik voel me goed in dit Belgische team en wilde daar graag een vervolg aan breien."

'Vlaanderens Mooiste'
De Fransman droomt van de Ronde van Vlaanderen. Het blijft een doel om die ooit eens te winnen, maar de ploegleiding kon hem ervan overtuigen om die droom een jaartje op te bergen. "Er ligt nog niets definitief vast, maar wellicht focus ik dit jaar eerder op de Ardense klassiekers. Sowieso was er het plan om ooit eens alles op alles te zetten op die wedstrijden. Het zijn wedstrijden die me wel liggen, meer wellicht dan de Ronde. Je kan bovendien niet en top zijn in de Ronde van Vlaanderen en in het Ardense werk, dus kiezen we dit jaar voor die klassiekers, daar wil ik 100 procent fit zijn. Ik blijf de Ronde van Vlaanderen de mooiste wedstrijd vinden, maar ik ben nog jong. Er is nog tijd om daar op te focussen."

Ik blijf de Ronde van Vlaanderen de mooiste wedstrijd vinden, maar ik ben nog jong. Er is nog tijd om daar op te focussen

Tony Gallopin
BELGA
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS