Jasper De Buyst schrijft Memorial Frank Vandenbroucke op zijn naam

photo_news
Jasper De Buyst heeft de Memorial Frank Vandenbroucke, oftewel Binche-Chimay-Binche, naar zijn hand gezet. De renner van Lotto-Soudal was in een spurt met drie sneller dan onder andere Matteo Trentin.

De Buyst haalde het na 195,2 km in een sprint voor de Italiaan Matteo Trentin (Quick-Step Floors) en Tom Devriendt (Wanty-Groupe Gobert). Dit trio reed in de slotkilometer weg uit een groepje van acht vluchters.

De 23-jarige De Buyst volgt op de erelijst de Fransman Arnaud Démare op. Binche-Chimay-Binche (Mémorial Frank Vandenbroucke) was tevens de tiende en laatste manche van de Napoleon Games Cycling Cup. De eindwinst daarin gaat eveneens naar De Buyst.

photo_news

Binche-Chimay-Binche (Mémorial Frank Vandenbroucke) was tevens de tiende en laatste manche van de Napoleon Games Cycling Cup. De eindwinst daarin gaat eveneens naar De Buyst.

De editie 2017 werd gekleurd door een ontsnapping van 28 renners. Bij het aansnijden van het lokale circuit, op 65 km van de streep, had de groep nog een voorsprong van 1:39.

In de slotronde bleven nog acht vluchters voorop. Trentin zette op goed een km van de aankomst de aanval in op de hellende kasseistrook. Alleen De Buyst en Devriendt konden volgen. In de daaropvolgende spurt toonde Assenaar De Buyst zich duidelijk de snelste.

TDW

"Ik kwam naar hier voor de overwinning en niet zozeer voor het eindklassement", stak De Buyst van wal. "Maar de dubbel pakken is helemaal fantastisch. Het was niet makkelijk. Ik wist dat Trentin de man in vorm was, en dat hij op de laatste strook vals plat zou gaan. Maar ik wist ook dat ik een kans had als ik in de laatste bocht nog in zijn wiel zat."

De laatste Belg die won in Binche was Frank Vandenbroucke in 1996. "Het is leuk om zo'n naam te kunnen opvolgen. Volgend jaar is het BK hier ook, dus dat geeft vertrouwen. Zondag rij ik in Parijs-Tours mijn laatste wedstrijd van het jaar, en ook daarvoor is de motivatie nog groot."

De Buyst rijdt komende winter slechts één zesdaagse, die in Rotterdam in januari. Die van Gent laat hij aan zich voorbijgaan. "Ik heb echt rust nodig, en wil in de winter in de eerste plaats mijn wegseizoen van 2018 voorbereiden", gaf de jonge renner uit Asse als verklaring mee.

Trentin: "Niets tegen De Buyst te beginnen"

Quick-Step Floors was met drie man goed vertegenwoordigd in de kopgroep tijdens Binche-Chimay-Binche, maar Matteo Trentin kon het niet afmaken. Dat stemde de Italiaan dan ook tot ontevredenheid.

"Ik wilde winnen, en de ploeg leverde geweldig werk, dus kan ik niet tevreden zijn", zei Trentin na de westrijd. "We hebben de hele dag alles gegeven, maar ik kon het niet afmaken. De Buyst was simpelweg de beste. Op de kasseien in Binche kon ik geen sprint ontwikkelen, en hij remonteerde mij."

Trentin is met vier ritzeges in de Vuelta en een vierde plaats op het WK een van de uitblinkers van het najaar, maar de kasseien gingen hem vandaag niet goed af. "Ik kon er geen vermogen ontwikkelen. In deze periode van het jaar ben ik niet gewend op kasseien te rijden, en mijn fietspositie was niet aangepast."

photo_news5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Joa

  Kleine Jordy....het is duidelijk dat jij niks van koers kent. Oliver Naesen is de enige die de capaciteiten heeft om Greg en Phil op te volgen. Als je dat niet ziet, kijk je beter naar snooker ipv koers.

 • robbe08

  De beste man in koers won, de reportage van VTM was ondermaats, wat doen Koninkx en Museeuw daar?

 • filkint kint

  Deze koers is een stukje familiegeschiedenis . Opa Alfons Kint won binche - doornik - binche in 1930. Toen hij aankwam met 15 ! Min voorsprong aan de vélodrome van Binche... was deze gesloten !

 • flip fluitketel

  allee, de Belgen winnen ook nog eens een kermiskoerske...

 • De Kleine Jordy

  Heel goede wedstrijd van van de winnaar , maar als je een groep van tien laat wegrijden waarin drie Quick-Step renners aanwezig zijn plus nog een paar andere hardrijders moet je niet verbaast zijn dat je die nooit meer terug ziet voor de meet . Ik blijf nog steeds op mijn honger zitten voor wat betreft de Belgische kampioen , want heel de wedstrijd in het wiel van de ploegmaats rijden en dan op het einde toch eens een aanvalletje plaatsen dat niets oplevert is toch niet zô geweldig , niet .