Jarige Boasson Hagen klopt Van der Sande in Noorwegen, waar ook Wout van Aert zich toont

Noors kampioen Edvald Boasson Hagen heeft zijn team Dimension Data vandaag een tweede overwinning bezorgd. Na zijn Spaanse ploegmaat Omar Fraile in de Ronde van Italië, won Hagen op zijn dertigste verjaardag voor de neus van Tosh Van der Sande de openingsrit van de Ronde van Noorwegen (2.BC), waarin ook wereldkampioen veldrijden Wout van Aert zich had getoond.

De zevende editie van de vijfdaagse Ronde van Noorwegen ging van start met een etappe van 169 kilometer. De Noren Marius Blalid en Ludvik Holstad en de Colombiaan Juan Pablo Villegas waren de nobele onbekenden die zich tijdens de openingsrit tussen Honefoss en Asker in de vitrine konden plaatsen met een lange vlucht. De Colombiaan hield er de bergtrui aan over.

Tijdens de heuvelachtige finale werden alle vroege vluchters gegrepen en kwamen er verschillende nieuwe aanvalspogingen in het peloton. Die van wereldkampioen veldrijden Wout van Aert, bijgestaan door de Noren Lars Petter Nordhaug en Andreas Vangstad en de Australiër Ben O'Connor, duurde het langst, maar was na enkele kilometers toch ten dode opgeschreven. In de slotkilometers probeerde ook de Australiër Simon Gerrans de spurt te ontlopen, maar eveneens zonder succes.

In de sprint bergop trok thuisrenner Edvald Boasson Hagen aan het langste eind. Hij verwees Van der Sande (Lotto Soudal) naar de tweede plaats. Gerrans werd nog derde. Met Sander Armée op plaats vijf en de Fransman Tony Gallopin op negen, plaatste Lotto Soudal nog twee pionnen in de top tien. Boasson Hagen is in Noorwegen toe aan zijn eerste koers na de Vlaamse klassiekers en is ook de eerste leider. De Ronde van Noorwegen eindigt zondag.