Jakobsen uit kunstmatig coma: “Hij beweegt armen, benen en communiceert, praten en eten wordt grote uitdaging”

Jakobsen.
AFP en Photonews Jakobsen.
Fabio Jakobsen (23) werd met succes uit zijn kunstmatig coma gehaald. “Hij kan armen en benen bewegen en communiceren met de artsen, waardoor we grote neurologische problemen kunnen uitsluiten”, laat Deceuninck-Quick.Step weten. Relatief gezien evolueert de toestand van de Nederlander goed, al wacht hem een lange en moeizame revalidatie. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Twee dagen na de vreselijke crash, werd Fabio Jakobsen uit kunstmatig coma gehaald. “Hij reageert goed, kan armen en benen bewegen en communiceert met de artsen. Daardoor kunnen we grote neurologische problemen uitsluiten”, klinkt het in een mededeling van Deceuninck-Quick.Step. Praten kan Jakobsen wegens de grote schade aan het gezicht nog niet. “Dat wordt, samen met eten, een grote uitdaging. Het herstelproces zal naar verwachting lang en moeizaam zijn.”

De koersradio van de Ronde van Polen meldde deze middag al dat Jakobsen met succes uit coma was gehaald. Normaal was het de bedoeling om de Nederlander gisteren al uit zijn coma te laten ontwaken, maar dat gebeurde niet. Vandaag lukte het wel. “Als hij zo’n val overleeft, dan komt hij ook zeker terug in de sport”, zei Paweł Gruenpeter, de vicedirecteur van het Poolse ziekenhuis waar Jakobsen vijf uur lang geopereerd werd, tegen Poolse media. “We zijn heel tevreden met hoe het gaat.”

Jakobsen zou het volgens adjunct-directeur, Pawel Gruenpeter, goed stellen.
PhotoNews/Belga Jakobsen zou het volgens adjunct-directeur, Pawel Gruenpeter, goed stellen.

Jakobsen werd woensdag in coma gebracht om de pijn te verlichten. Omdat zijn luchtpijp en een deel van zijn gezicht verbrijzeld werden door de impact van de crash was het zeer moeilijk om te intuberen. De renner werd in de nacht van woensdag op donderdag gedurende vijf uur geopereerd, onder meer door een plastisch chirurg.  Er werd geen hersenschade vastgesteld en zijn ruggengraat is intact, maar het is niet duidelijk hoezeer het zenuwstelsel in zijn aangezicht werd beschadigd. De gezichtsbeenderen zijn er het ergst aan toe. Vooral dan de voorkant van het hoofd, rondom de oogkassen en de kaak. De ogen zijn niet beschadigd.

Fabio Jakobsen in de Ronde van Polen net voor zijn val.
Photo News Fabio Jakobsen in de Ronde van Polen net voor zijn val.

Gezicht en tanden

“Het belangrijkste is dat hij blijft leven”, zei zijn baas Patrick Lefevere al. “Prioriteit nummer twee is het herstellen van zijn aangezicht. Gelukkig zijn er geen vitale organen geraakt, maar alle beenderen in zijn gezicht zijn gebroken en hij is al zijn tanden kwijt. Het is echt heel erg. Misschien is het nog een geluk dat de plaats waar het gebeurde een mijnregio is: de artsen daar hebben ervaring met zware ongevallen.” Lefevere zorgde ervoor dat de ouders en vriendin van Jakobsen gisteren met een privévlucht vanuit Rotterdam naar Polen konden vliegen. De ploeg stuurde ook zijn mental coach Michaël Verschaeve mee om de renners en het personeel bij te staan.

Ondertussen doet de Poolse justitie onderzoek naar de crash van Jakobsen met Groenewegen. De officier van justitie in Katowice heeft volgens het Poolse persbureau PAP inmiddels drie getuigen verhoord, onder wie een vertegenwoordiger van de organisatie. De Poolse justitie heeft bewijsmateriaal verzameld en onderzoekt of Groenewegen kan worden aangeklaagd. 

Lees ook: 

Jakobsen is volgens koersdokter buiten levensgevaar, maar renner wordt nog minstens tot morgen in kunstmatig coma gehouden

Is dit een moordaanslag? Riskeert Groenewegen een celstraf? Is een miljoenenboete mogelijk? Advocaat Van Steenbrugge schat de ernst van de situatie in

Hoe nefast is dit voor Groenewegen? Sportpsycholoog Bert Van Poucke: “Hij gaat er nu beter even tussenuit”

“Gooi hem in de gevangenis”: Lefevere en Evenepoel snoeihard voor Groenewegen - Ploegmaat Sénéchal bood eerste hulp

Photo News37 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Charles Van Barkels

  Groenewegen had plaats genoeg aan de linkerzijde ... jakobson was gewoon sneller. Groenewegen kon het niet verdragen en dacht niet aan gevolgen voor zijn collega renner. Zeer hard. Alles voor de winst

 • Kees Simons

  Gelukkig! En ik ga er van uit dat hij meer niveau zal tonen dan zijn ploegleider.

 • Ilse Verlinden

  Heel veel moed, sterkte en doorzettingsvermogen, Fabio!

 • stefanie de backer!

  Veel sterkte we geloven in jou,jongen.hup hup please hoeta

 • Corneel Vermeire

  Véél sterkte Fabio, een goed herstel gewenst,en hopelijk gebeurt zoiets nóóit meer.