Jakob Fuglsang is de sterkste van het peloton en zet de kroon op het werk met winst in Luik-Bastenaken-Luik

Photo News
Jakob Fuglsang heeft Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. De Deen van Astana (34) reed weg op de Roche-aux-Faucons, ontsnapte aan een val in de afdaling naar Luik en mocht aan het eind van het verhaal in zijn eentje vieren. Het Bora-Hansgrohe duo Formolo-Schachmann eindigde op twee en drie.

Voor je het weet is het voorbij en dat geldt in het peloton bij uitstek voor de voorjaarsklassiekers. Met Luik-Bastenaken-Luik mochten de eendagscoureurs nog één keer hun kunnen bewijzen. De hertekende finale was bij de start al lang geen voer meer voor discussie. De weersomstandigheden, die bepaalden de gesprekken vooraf.

Want het regende in Luik bij de start van ‘La Doyenne’. Dat betekende een extra zware wedstrijd én ingepakte renners. Acht aanvallers beproefden hun geluk. Met Molly en Deltombe reden ook twee Belgen vooraan. Meer dan tien minuten speelruimte kregen ze niet toebedeeld.

Dat kwam omdat Deceuninck-Quick.Step op meer dan 100 kilometer alles op een lint trok. In dienst van Julian Alaphilippe werd de koers nog wat harder gemaakt dan hij al was. In de pletsende regen brak het peloton even in tweeën. De meesten kwamen terug, maar de grootste naam van allemaal bleef wel in de auto achter. Exit viervoudig winnaar Alejandro Valverde.

BELGA

Daarna vooral een afvallingskoers. De opeenvolging van hellingen in de finale schrikte velen af. Heuvelrevelatie Bjorg Lambrecht sloop dan maar weg met een groepje outsiders. Zij reden snel vooruit om het vuurwerk op La Redoute voor te zijn.

Helaas niets van dat. De helling waar Frank Vandenbroucke 20 jaar geleden Michele Bartoli degradeerde, baarde een muis. Alles op de Roche-aux-Faucons was het devies. Wellens anticipeerde nog even, maar alle favorieten zaten op het juiste moment in stelling. Wie zou als eerste springen, Alaphilippe of Fuglsang? 

BELGA

Uiteindelijk was het de Deen die het van kop af deed. Alaphilippe had niet zijn beste dag en moest passen. Fugslang duldde eerst nog Formolo en Woods in zijn wiel, maar ontdeed zich op de uitloper van alles en iedereen. 

Bleef er nog de afdaling naar Luik en de nieuwe aankomst op de Boulevard d’Avroy over. Fuglsang had gewonnen spel, maar zag zijn droom bijna nog uiteenspatten door een slipper. De ex-mountainbiker kreeg zijn fiets nog net op tijd onder controle. 

Een adrenalinestootje, maar de zege die kwam niet meer in gevaar. Fuglsang mocht als een grote seigneur de Luikse binnenstad inrijden. De tweede Deen op de erelijst na Rolf Sörensen (1993). Dichtste achtervolger Formolo kwam op een halve minuut als tweede binnen. Schachmann won het sprintje voor de derde plaats in een groep met Dylan Teuns (9de). Die laatste werd de beste landgenoot in de uitslag. Tim Wellens eindigde als 11de. 

BELGA
BELGA
Photo News
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Walter De Vuyst

  Bravo Fuglsang , in de Amstel Gold Race hield je er in de laatste kilometer tezamen met alaphilippe een slakkegangetje op na waardoor Van der Poel nog handig gebruik kon maken om naar de zege te snellen . L.B.N. liegt echter niet , de zwaarste klassieker van het voorjaar , waar je iedereen uit het wiel kletste en solo naar de meet reed .

 • Gerry Cle

  Van Avermaet had zich beter koest gehouden en proberen mee te gaan met de beslissende aanval van Fuglsang. Als je niet 100% in conditie zijt moet ge niet proberen weg te springen zolang er genoeg knechten zijn om je terug te halen.

 • Willy Slegers

  GVA = Gregske Van Avermaet. Gisteren gaf m toch toe dat de fout voor zijn prestaties volledig bij hem liggen. Allez zeg? Bij wie anders? Omdat de anderen niet op kop willen rijden als gij erbij zijt en je in het wiel meenemen naar de meet? Als je zelf meerijdt dan gaan die anderen ook wel rijden hoor.

 • patrick isenborghs

  als alaphillipe de kastanjes zelf uit het vuur moet halen is het ook wat minder

 • Patrick Wallaert

  Didier Briglia. Ja het voorjaar was niet fameus voor de Belgen . Maar geen enkele voorjaarskoers gewonnen ? En Parijs Roubaix dan , bij mijn weten was dat Gilbert toch. GVA daar bedoel je allcht Van Aert mee . Ja komt nog wat tekort op einde, maar een dikke nek ? waar haal je dat uit .