Italiaan Dainese nieuwe Europees kampioen bij beloften, Thijssen wordt zesde

Alberto Dainese.
ANP Alberto Dainese.
Alberto Dainese is de nieuwe Europees kampioen op de weg bij de beloften. De Italiaan was in Alkmaar met voorsprong de snelste in een massaspurt. Gerben Thijssen werd beste Belg met een zesde plaats.

Na een minuut stilte, naar aanleiding van het overlijden van Bjorg Lambrecht en met alle Belgische renners op de eerste rij, trok de wedstrijd zich op gang. Na vier ronden ontstond een kopgroep van zo’n 60 renners. Moment waarop Alexander Konychev, zoon van Katusha-ploegleider Dmitri Konychev, het pad plaveide voor de Europese titel van Dainese. Konychev junior, van Russische komaf maar rijdend voor zijn geboorteland Italië, en de Noor Jonas Iversby Hvideberg reden in een winderig Alkmaar rondenlang met zijn tweeën voor de groep uit. Het peloton behield de controle, verder dan een minuut liep het duo niet uit. 

In de voorlaatste ronde moest Hvideberg zijn vluchtgezel laten gaan. Een beresterke Konychev deed solo een gooi naar goud en liet zijn achtervolgers tot de voorlaatste kilometer peentjes zweten. Toen moest ook hij het hoofd buigen. Een massaspurt diende zich aan. Daarin won Dainese met ruim verschil. De Deen Niklas Larsen en de Est Rait Ärm vervolledigden het podium. De Belgen konden zich niet mengen in de strijd om de medailles. (lees verder onder de foto’s)

Alberto Dainese.
ANP Alberto Dainese.
Alberto Dainese.
Photo News Alberto Dainese.
Alberto Dainese.
Photo News Alberto Dainese.
Alberto Dainese.
ANP Alberto Dainese.

Gerben Thijssen: “Met meer vertrouwen word ik tweede”

Gerben Thijssen moest vrede nemen met de zesde plaats. De renner van Lotto Soudal was de vooruitgeschoven sprinter van de Belgische ploeg, maar miste zelfvertrouwen.

“Ik heb de hele koers afgezien, liet dat ook weten aan de bondscoach en zat heel vaak achteraan dat eerste pelotonnetje”, zegt Thijssen. “Ik schoof wel op, maar verzeilde weer achteraan, iedere keer opnieuw. Ik mis gewoon vertrouwen in de koers, want aan mijn benen lag het niet. Ik had echt toegewerkt naar dit EK. Door wat gebeurd is met Bjorg, was ik volledig van de kaart. Dat speelt al de hele week, het was mentaal heel zwaar. Ik wilde hem eren met een mooi resultaat, maar ik dacht gewoon te veel na tijdens de koers en dat mag je niet doen. Ik liet me voortdurend wegdrummen en dat mag je niet laten gebeuren. Ik vertelde ook dat ik niet wou sprinten, want ik voelde me slecht, maar uiteindelijk was dat niet waar, want ik had nog enorm veel kracht in die sprint.”

“In de finale pepte Stan Dewulf me op, zei hij me dat ik toch mee moest sprinten. En op het eind pakten we die vluchters nog. Ik had er wel vertrouwen in dat we hen nog zouden grijpen. En dan de sprint? Tja, ik zat veel te ver, 25ste of 30ste positie. Toen ik aanzette, zat er nog veel ‘macht’ op, kwam ik nog heel dicht, maar ik kwam gewoon van te ver. Ook in de sprint dacht ik nog te veel na en dat mag eigenlijk ook niet. Maar dat is normaal na wat er gebeurd is. Met wat meer vertrouwen sprint ik hier naar de tweede plaats, zeker. Ik moet daar echt aan werken, aan mijn mentale sterkte, want dat moet beter in de volgende koersen.” 

Photo NewsReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.