Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen eist stopzetting Campagne E3 Harelbeke

Twitter @E3Harelbeke
Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen eist de onmiddellijke stopzetting van de campagne en van de verdere verspreiding van de reclameaffiche voor de wielerwedstrijd E3 Harelbeke. Deze campagne maakt volgens het Instituut een inbreuk uit op de antidiscriminatiewet van 10 mei 2007.

De affiche toont de achterkant van een hostess, haar rok omhoog, en de hand van een wielrenner die dichterbij komt. Daarbij wordt gesuggereerd dat deze laatste haar in de billen gaat knijpen. De affiche verwijst naar een incident bij een vorige wielerwedstrijd. "Bovendien bevestigt de slogan de bedoeling van de wielrenner om de hostess in de billen te knijpen en zet wielrenners aldus aan om hetzelfde te doen", aldus het Instituut in een persmededeling.

De antidiscriminatiewet verbiedt "ongewenst gedrag dat met het geslacht verband houdt, en tot doel of gevolg heeft dat de waardigheid van de persoon wordt aangetast en een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende of kwetsende omgeving wordt gecreëerd".

"Deze campagne beeldt vrouwen af als lustobject en zet aan tot seksuele intimidatie", zegt Liesbet Stevens, adjunct-directrice van het Instituut voor gelijkheid van vrouwen en mannen. "Geconfronteerd met beledigende en vernederende seksistische stereotypen, dringt een mentaliteitswijziging zich op. Daarom zal het Instituut binnenkort ook met de hoofdsponsors van het evenement in kwestie contact opnemen."