Indrukwekkende Van der Poel sprint naar winst in Dwars door Vlaanderen, Benoot wordt vijfde

Photo News
Mathieu van der Poel heeft Dwars door Vlaanderen gewonnen. De wereldkampioen veldrijden klopte Anthony Turgis en Bob Jungels in een sprint met vijf. Voor de Nederlander is het zijn eerste WorldTour-overwinning.

Pas na een snel en nerveus eerste uur ontstond er een kopgroep van acht renners. Kris Boeckmans (Vital Concept) was de enige Belg, hij kreeg Jonas Koch (CCC), Nelson Oliveira (Movistar), Ramon Sinkeldam (Groupama-FDJ), Zjandos Bizjigitov (Astana), Lukas Pöstlberger (BORA-hansgrohe), Michael Hepburn (Mitchelton-SCOTT) en Mihkel Räim (Israel Cycling Academy) met zich mee.

De acht vroege vluchters in Dwars door Vlaanderen.
Photo News De acht vroege vluchters in Dwars door Vlaanderen.

Bizarre situatie op 75 kilometer van de streep: door de wedstrijd bij de vrouwen moesten de koplopers even halt houden, zij werden ingelopen door het peloton. Toen de renners weer vertrokken bevond de kopgroep zich plots achteraan in de wedstrijd. De koersorganisatie legde de wedstrijd voor de tweede keer stil, zodat de leiders hun voorsprong terug kregen. Maar ook dan was het probleem nog niet opgelost: Pöstlberger was niet meteen mee met zijn medevluchters en moest via de motor terugkeren.

De wedstrijdorganisatie verplicht het peloton om te stoppen.
Photo News De wedstrijdorganisatie verplicht het peloton om te stoppen.

Toen de renners zich terug op de wedstrijd konden concentreren, viel Mathieu van der Poel (Corendon-Circus) aan. Op de Knokteberg, op 60 kilomter van het einde, versnelde de Nederlandse kampioen. Hij kreeg Anthony Turgis (Direct Energie), Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick.Step) en Garcia Cortina (Bahrein-Merida) mee. Ook zijn ploeggenoot Dries De Bondt was erbij, maar hij viel weg door een lekke band. Van der Poel beukte er op los, op Berg Ten Houte konden enkel Garcia Cortina en Anthony Turgis nog volgen.

Mathieu van der Poel met Kasper Asgreen, Anthony Turgis en Garcia Cortina in het wiel.
Photo News Mathieu van der Poel met Kasper Asgreen, Anthony Turgis en Garcia Cortina in het wiel.

Ook de tweede beklimming van de Knokteberg zorgde voor vuurwerk: Tiesj Benoot (Lotto-Soudal) en Bob Jungels (Deceuninck-Quick.Step) sprongen vanuit het peloton op en over het groepje met Van der Poel. De Nederlander en Anthony Turgis pikten nog aan en de vier gingen in de achtervolging op vroege vluchters Oliveira en Pöstlberger. Die eerste viel vooraan uit met een lekke band en Pöstlberger werd al snel ingelopen door de achtervolgers.

Het werd al snel duidelijk dat de winnaar vooraan zat. De groep werkte goed samen en het peloton bleef hangen op 50 seconden. Op het einde waren de pogingen van Jungels en Benoot tevergeefs: de vijf gingen sprinten voor de zege. Daarin zette Anthony Turgis fors aan, maar Van der Poel remonteerde gemakkelijk. Voor de Nederlander is het zijn eerste WorldTour-overwinning. Turgis werd nog tweede, Jungels bezette de derde podiumplek.

Mathieu van der Poel wint.
Photo News Mathieu van der Poel wint.
Mathieu van der Poel wint, Anthony Turgis baalt.
Photo News Mathieu van der Poel wint, Anthony Turgis baalt.
Anthony Turgis (links), Mathieu van der Poel (midden), Bob Jungels (rechts).
Photo News Anthony Turgis (links), Mathieu van der Poel (midden), Bob Jungels (rechts).41 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Henny Wensveen

  Beste Eric door die 3 puntjes achter mijn eerste regel bedoelde ik juist dat het niet voorspelbaar is :) Want wie kan nu weten welke renner op een bepaalde dag het beste in vorm steekt. Bij het geschreven woord komt niet altijd de bedoeling helemaal over zoals de schrijver het bedoelt. Dat ligt dan aan de schrijver die misschien niet geheel duidelijk is.

 • jacques weterings

  Als je sprint niet goed genoeg is ga je inderdaad niet gemakkelijk winnen. Tenzij je 'n goede tijdrijder bent die solo aan kan komen. ( type Terpstra b.v. ).

 • patrick isenborghs

  het zal altijd iets negatief zijn als mathieu wint , alleen wat wout doet is top zoals hij als een bezetene de kemmel opreed . Wat was zijn bedoeling daar? Zich zelf stik kapot gereden op die helling dat hij zelfs de kracht niet meer had om mee te sprinten voor de overwinning Werd 29e ste , Wout is een steengoed renner maar smeer hem niet groter uit zoals hij nu al is

 • Freddy van Puymbrouck

  Het probleem van Wout is dat hij bijna alleen moet aankomen, is iedere keer gezien aan de meet.Dat probleem heeft Mathieu niet, in een kopgroep gaat hij negen van de 10 keer winnen.Als je ziet dat hij in Gent-Wevelgem van Poppel achter zich laat weet je genoeg.Wout is een geweldige renner, Mathieu is dat ook en de feiten zijn er 32 zeges in het veld en nu al 3 op de weg!!.

 • René Pijnacker

  We gaan het zien zondag, het kan natuurlijk dat het niveau van RvV nog een stapje te hoog is voor Mathieu. Mensen die beweerden dat hij 75 km voor het einde van Gent-Wevelgem al uitgeteld zou zijn, of dat hij in Dwars door Vlaanderen veel te vroeg ging hebben het al serieus mis gehad in ieder geval.