In dit filmpje laat 'Phil' Gilbert stevig in zijn kaarten kijken

De kans dat Philippe Gilbert ooit nog zijn boerenjaar 2011 herhaalt, lijkt behoorlijk klein. Desalniettemin is de 32-jarige kopman van BMC Racing Team vastberaden om straks weer te knallen in de klassiekers. Zijn eerste doel? Milaan-Sanremo. In 'La Primavera' wil Gilbert eindelijk eens op het hoogste trapje belanden.

Na een tegenvallend 2013 - waarin hij slechts een etappe in de Vuelta meepakte - kwam 'Phil' vorig jaar weer helemaal boven water met winst in de Brabantse Pijl, Amstel Gold Race, Ster ZLM Toer en Ronde van Peking. Met straks 33 kaarsjes op de taart komt ook de specialist van de Ardennen stilaan in de vroege herfst van zijn carrière, maar toch wil hij nog schitteren. En vooral: de lege plaatsjes op zijn palmares opvullen. "Het is belangrijk om met een goed niveau het seizoen aan te vatten en elke week wat sterker te worden. Milaan-Sanremo? Ja dat is het eerste grote doel van het seizoen. Niet alleen voor mij, maar voor heel wat renners. Het is een grote WorldTour-koers en als Belg is het altijd speciaal omdat Eddy Merckx hem 7 keer gewonnen heeft."

Ardennen en Tour
De aankomst ligt vanaf dit jaar niet meer op de Lungomare Italo Calvino, maar wel opnieuw op de befaamde Via Roma. Terug naar de vertrouwde aankomst die tot 2008 de dienst uitmaakte als orgelpunt en dat zint Gilbert wel. "Het is daar dat Merckx geschiedenis heeft geschreven. Gelukkig ken ik de finish nog van vroeger. Het is een speciale aankomst want het gaat zo snel na de afdaling van de Poggio. Je komt na de twee bochten meteen in de laatste rechte lijn voor de sprint en dat is geweldig." Na het Italiaanse werk gaat de focus dan volledig op de Ardennen, Parijs-Nice vormt de ideale voorbereiding. En de Tour? "Ik hoop het, maar dat is natuurlijk een vraag voor de ploegleiding. Ik zou er graag bij zijn, maar ik zal net als iedere renner moeten knokken voor mijn selectie. We zien wel wat het wordt."

Tim De Waele
PHOTO_NEWS
GETTY
BELGA
BELGA