Exclusief voor abonnees

In de fietsenfabriek van Andrei Tchmil: "De koers mist een Museeuw en een Tchmil. Wij deden de mensen vibreren"

In de hal waar alle kaders klaarhangen om te worden afgewerkt. Tchmil checkt even of alles in orde is.
Dumitru Doru In de hal waar alle kaders klaarhangen om te worden afgewerkt. Tchmil checkt even of alles in orde is.
Philippe Gilbert zet zijn zinnen op Milaan-Sanremo. Niet evident om na de Poggio de pure sprinters voor te blijven, maar Andrei Tchmil (55) toonde in 1999 slim hoe het kan. Wij zochten de laatste Belgische winnaar van La Primavera op in Moldavië. Daar stampte hij een eigen fietsenfabriek uit de grond: "Ik wil mijn eigen baas zijn."

En of Tchmil zich vereerd voelt, dat een Belgische journalist hem wil opzoeken in zijn thuisland Moldavië. Geen evidente of populaire bestemming: Moldavië is het armste land van Europa, geprangd tussen Roemenië, Oekraïne en de separatistische regio Transnistrië. De woelige politiek laat Tchmil niet aan zijn hart komen: in de hoofdstad Chisinau, waar hij als jonge knaap zijn eerste koersen won, baat hij sinds 2014 trots zijn eigen fietsenfabriek uit. Hij staat er op ons persoonlijk op te halen in het hotel dat hij ons had aangeprezen, inclusief belletje voor een upgrade. Aan connecties ontbreekt het Tchmil niet.

Je hebt 8% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.