Exclusief voor abonnees

Hugo Camps op bezoek bij Rik Van Looy (86), wielerlegende en mantelzorger: “Ik kom niet meer buiten zonder Nini. Nu zorg ík voor haar”

Rik Van Looy en Hugo Camps
Gregory Van Gansen / Photo News Rik Van Looy en Hugo Camps
Het is middag in Herentals. Nini blijft op haar kamertje, in bed. Ze laat zich niet zien, niet voor een groet, niet om de bloemen in ontvangst te nemen. De 88-jarige diva van het peloton zit in een rolstoel en vergeet soms namen. Die aftakeling draagt ze alleen, buiten het zicht, in afzondering. Het is haar trots, zegt fulltime mantelzorger Rik Van Looy. Zijn leven is een klein jaar geleden drastisch veranderd. Na een dubbele operatie wou zijn eega zich niet meer toeleggen op revalidatie. “Als ze het wel had gedaan, zou ze nu nog kunnen lopen”, zegt de ‘Keizer van Herentals’ gelaten. “Nu kom ik ook nergens meer. Ik blijf bij ons ma, in afwisseling met mijn dochter en kleindochter. We laten haar niet alleen.”

De grote Rik Van Looy nu als stille gregario van Nini, het went niet. Het doet deze fan van het eerste uur toch een beetje pijn. De keizer fulltime van Nini, zoals hij destijds fulltime van de fiets was – het is een kleine Apocalyps. “Zonder haar ga ik nergens naartoe. Ook niet naar mijn geliefde restaurants. We laten al het lekkers thuis komen.”

Het offer van de liefde gaat ver. Nini gaat ten laatste om 19 uur naar bed. Rik kruipt mee onder de lakens. Gezellige avonden met vrienden zijn hem afgenomen, maar hij treurt niet. “Nini gaat voor. Zij heeft vroeger zoveel voor me gedaan, nu is het mijn beurt.”

Je hebt 10% van dit artikel gelezen
26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Nols

  Ik zag hem in mijn kinderjaren echt als keizer. Later als een te respecteren man maar bereikbaar. En nu zo ontroerend dat Rik nu gewoon iemand is zoals vele van ons, een overtuigd mantelzorger. Het helpt het leven te relativeren.

 • Eduard Dierckx

  Voor mijn overleden vader was Rik een echt icoon, in mijn jonge jaren volgde ik hem ook alle dagen. Ik ben ooit te voet met zijn beste supporter Herman Detienne van Antwerpen naar Herentals geweest om hem te groeten en wij werden ontvangen als koningen, zo een GROTE mijnheer is Rik Van Looy.

 • felix strackx

  Een geweldige coureur, jammer dat de meesten hem niet gekend hebben.

 • GUSTAAF VAN DEN EYNDE

  Rik II De keizer van Herentals is de beste renner die België ooit heeft gehad.Hij is de ENIGE die alle klassiekers heeft gewonnen en moest strijden tegen een coalitie van renners als Van Steenbergen-De Bruyne-Merckx.De laffe streek van Beheyt in Ronse ziullen ze hier in Herentals nooit vergeten en vergeven.

 • Ivan Willems

  Als klein manneke in de jaren '60 was hij mijn idool. En dat is Rik gebleven. Hij was de top.