Ga naar de mobiele website
^ Top

Hoste moet monsterboete niet betalen (en dat is een potentiële bom binnen de wielerwereld)

BELGA
Leif Hoste (39) slaakt een zucht van opluchting. De ex-renner moet een boete van 150.000 euro niet betalen aan de UCI. Hoste werd in 2013 veroordeeld voor dopinggebruik op basis van onregelmatigheden in zijn biologisch bloedpaspoort, maar de rechtbank in Gent oordeelde nu dat hard bewijs ontbreekt. De UCI kan wel nog in beroep gaan tegen de beslissing.

Hoste werd met vertraging veroordeeld tot twee jaar schorsing wegens onregelmatigheden in zijn biologisch bloedpaspoort. Volgens de UCI was dat een bewijs dat Hoste doping had gebruikt. Hij kreeg er ook een fikse boete bovenop, eerst van 300.000 euro, later werd dat 150.000 euro. Hoste had die beslissing kunnen aanvechten bij het internationale Arbitragehof voor de Sport (TAS) in Zwitserland, maar zag daarvan af omdat die procedure heel veel geld kost.

Toen de UCI de boete wilde innen, stapte hij wel naar de burgerlijke rechtbank. Zijn advocaten haalden ook hun slag thuis. De rechtbank in Gent volgde hun redenering dat een afwijkend bloedpaspoort geen direct bewijs is voor dopinggebruik - Hoste testte immers nooit positief. Goed nieuws voor de ex-renner, maar binnen de wielerwereld is dit een potentiële bom.

De rechtbank in Gent baseerde zich op Artikel 6 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens om Hoste vrij te spreken. Dat artikel bepaalt dat iedereen recht heeft op een eerlijk proces en iemand veroordelen op basis van afwijkende bloedwaarden strookt duidelijk niet met die regels. Een belangrijk precedent. Het bloedpaspoort zal in de toekomst dus wellicht niet meer gebruikt kunnen worden om renners te veroordelen.

BELGA
BELGA

De UCI kan wel nog in beroep gaan tegen de uitspraak.

In een reactie aan Belga klinkt Hoste opgelucht en tevreden. "Ik kan enkel maar zeggen dat ik uiterst blij ben dat er nu eindelijk een uitspraak is gekomen. De zaak is al jarenlang aan de gang. In eerste instantie werd zelfs 300.000 euro geëist maar dat werd teruggebracht tot 150.000 euro. De zaak heeft aan mij geknaagd temeer ik onschuldig was. Dat is nu bevestigd door de rechtbank in Gent."

"We zullen de zaak nu laten betekenen en daarna overmaken aan de mensen van de UCI. Dat kan toch nog zo'n twee maanden in beslag nemen", verduidelijkt advocaat Kristof Desaedeleer. "Daarna kan de UCI alsnog reageren maar we gaan ervan uit dat de hele affaire wel definitief van de baan is. Er waren immers te weinig bewijzen om van mijn cliënt 150.000 euro te vorderen." 

Meer over2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Joris Drakenman

    Hoste wist goed waarom hij die geote klassiekers niet won: kassa kassa en geen dopingcontrole!

  • N A

    Het bloedpaspoort kan nog altijd gelden als vermoeden om dan een specifieke renner 10 keer op een maand te gaan controleren op doping tijdens zijn trainingen bvb. Of om die te betrappen op gesjoemel met de whereabouts.

Meld een bug