Hommeles tussen Merckx en ASO: "Ik betwijfel of ik in 2019 bij de Tourstart in Brussel zal zijn"

Photo News
De Ronde van Oman moet het verder rooien zonder Eddy Merckx. 'De Kannibaal' trekt zich na een dispuut met Amaury Sport Organisation (ASO) en de plaatselijke organisatoren terug. Hij is zo boos op ASO, die ook de Tour organiseert, dat hij zelfs betwijfelt of hij de Grand Départ in 2019 in Brussel zal bijwonen.

 Over de precieze aanleiding van hun 'scheiding' blijven alle partijen vaag. Merckx zelf houdt het bij een formele bevestiging. "De Ronde van Oman vindt zeker plaats in 2018, maar het zal zonder mij zijn. Ik heb er niets meer mee te maken." Naar verluidt ondervinden Merckx en zijn zakenpartner Dirk De Pauw almaar meer moeilijkheden om de lokale instanties tevreden te stellen. 

Maar ook het overkoepelende organisatiebureau ASO, dat onder meer ook de Tour en de Waalse klassiekers in zijn portefeuille heeft, ligt bij Merckx in de onderste schuif. "Ik ben ontgoocheld in ASO. Zwáár ontgoocheld", klinkt het fel en misnoegd. "Dat ze maar zien dat ik in 2019 aanwezig ben bij de Grand Départ in Brussel (het eerbetoon aan Merckx, 50 jaar na zijn eerste Tourzege, red.). Op dit moment durf ik dat zwaar te betwijfelen. Er zal eerst nog een hartig woordje moeten worden gepraat."

Eddy Merckx in de tribune van Anderlecht.
Photo News Eddy Merckx in de tribune van Anderlecht.

"Anders dan voor Oman wil ik voor Qatar wel nog een inspanning leveren"

Merckx stond zeven jaar geleden mee aan de wieg van de Ronde van Oman. En vijftien jaar geleden, op vraag van de toenmalige emir Hamad bin Khalifa al-Thani, ook aan die van de Ronde van Qatar. Die tweede rittenkoers verdween na het WK van vorig jaar plots van de kalender, net toen ze zou worden opgenomen in de UCI WorldTour. Gebrek aan financiële middelen, werd als reden aangehaald. 

Wat Merckx en De Pauw ten zeerste verbaasde. Qatar is namelijk zo rijk als de zee diep is en pompte volgens Willy Laes in zijn boek 'Qatar, het golfstaatje dat de wereld opkoopt' jaarlijks naar schatting zo'n 6 miljoen euro in het evenement. Merckx situeerde de juiste reden eerder al op overheidsniveau - "het land bouwt zijn investeringen in de sport af" - en geeft toe dat zijn hart in dit geval bloedt. "Anders dan voor Oman wil ik voor Qatar best nog wel een inspanning leveren. Ik ben er trouwens niet van overtuigd dat de rittenwedstrijd nooit meer terugkeert."

Eddy Merckx.
Photo News Eddy Merckx.
Eddy Merckx.
belga Eddy Merckx.15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronaldo vatrijp

  Hij is te bang voor doping controle.

 • Freddie Heremans

  Gary Cle, den brusselaar is DIVERSE keren op heterdaad betrapt, vooral in Italie. Nooit vergeten hoe hij op zijn bed lag te snikken dat hij gepakt was, met Jan Wauters die hem interviewde. Omdat hij een ' Belgisch kroonjuweel' was, werd hij uit de wind gezet door onze hoogste instanties. Merckx was absoluut een bedrieger.

 • Gerry Cle

  Degene die menen dat Eddy Merckx destijds doping nam weten niet wat ze zeggen. Merckx won klassiekers in het voorjaar, rondes in de zomer, kampioenschappen en klassiekers in het najaar en zesdaagsen in de winter. Hij moest steeds op controle en was nooit positief. Behalve in de Waalse pijl van 1977 zoals hij later zelf toegaf. Criticasters raad ik aan om het dopingverleden van Merckx eens op te zoeken ipv onzin uit te kramen.

 • André Christiaens

  Als men Eddy wilt eren in 2019 dan moet de tour eindigen in Brussel en niet in Parijs, België is zijn vaderland.

 • Jozef Van Riel

  Inderdaad Jean. Van wakker liggen misschien niet maar als je een wedstrijd te eer van iemand organiseert en die persoon, bij leven, komt dan niet is het wel een beetje belachelijk hé!!