Exclusief voor abonnees

Hoe Frank Vandenbroucke 20 jaar geleden even God werd: "Hij stond te trillen op zijn benen. 'Vent, 'k en 't gedaan, hé!'"

PHOTO NEWS / NICO VEREECKEN
‘Ik ben God niet’, laten zijn autobiografie en de zevendelige Canvas-reeks geloven. Maar op 18 april 1999 was wijlen Frank Vandenbroucke dat in Luik-Bastenaken-Luik heel even wél. “Dat was echt iets speciaals, dat ik nooit vergeet ‘van gans mijn leef’.” Een reconstructie.

Donderdag 8 april 1999. De Cofidis-ploeg zet na de verkenning van Parijs-Roubaix koers naar een hotel in Compiègne. Zonder kopman Frank Vandenbroucke, de zondag voordien nochtans tweede geworden in de Ronde van Vlaanderen en voorts overal top vijf in het klassieke voorjaar. Geen goed idee, vindt teammanager Alain Bondue het. Want met Parijs-Roubaix in de benen krijg je geheid maar een halve VDB in de Waalse klassiekers. Hóe hij het klaarspeelde, weet ploegmaat en superknecht Peter Farazijn niet. “Maar ‘s avonds stond hij er plots tóch.” Triomfantelijk. “’Ek rijd mee!’ (lacht) Hij deed dat nog goed ook. Zevende.”

Het zet meteen de toon. VDB, messcherp en geblondeerd, slaat de Waalse Pijl over en trekt als groot favoriet naar Luik-Bastenaken-Luik. Hij blaakt van zelfvertrouwen en plant dat over op het team. Vaste verzorger Freddy Viaene voelt zijn poulain met de dag groeien. “Normaal verken je dan de finale van zo’n topkoers. De meest cruciale punten in de laatste 60 à 80 kilometer. Toch? (schudt het hoofd) Hij moest er niet van weten. ‘Allez, Fred’, zei hij. ‘Er zijn toch maar twee hellingen belangrijk in L-B-L: La Redoute en Saint-Nicolas. De rest doet er niet toe.’ Dus reden we die een paar keer op en af. En dat was het.”

Je hebt 18% van dit artikel gelezen
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marcel Bontinck

  Stond stijf van de doping en na twee jaar volledig opgebrand.Toen hij hier in de streek woonde heb ik van dat schuchter zijn niet veel gemerkt,wel enkele uitspattingen met een stuk in zijn kraag.men maakt steeds heiligen van de verkeerde net als in het voetbal waar men vandaag iemand huldigd die veroordeeld is voor omkoping.

 • eric maier

  Jaques, je bent niet mee. Zijn palmares op zijn 24e was er eentje dat de meeste profs nooit bij elkaar krijgen. VDB was qua talent en kunnen ongetwijfeld de beste sinds de jaren 80 en misschien wel een van de meest begaafde in de geschiedenis van het Belgische wielrennen. Wie de voorgeschiedenis kent voor hij prof werd, weet dat daar de oorzaak zit van zijn mentale strijd tegen zichzelf. Musseeuw zei ooit ; Zijn talent en fysiek met mijn kop, die is onklopbaar. Die kan veel meer dan wij zei hij.

 • Guus Marivoet

  Jan Luyten , van de echte klassiekers heeft hij enkel 1 maal Luik Bastenaken Luik gewonnen, de rest zijn met alle respect veredelde kermiskoersen. Geen RVV, geen Parijs Roubaix, geen WK, geen rit in de Tour de France of Giro (2 grootste klassementskoersen) geen Milaan San Remo. Het is alsof je in het voetbal een godenkind gaat maken van een speler die een half jaar in eerste klasse heeft gespeeld en de rest doorbracht in 2e en 3e klasse. In het buitenland kent niemand FVDB.

 • Tim De Duwer

  Schaamteloos om dit zo uit te melken. Enorm slecht voorbeeld.

 • Jan Luyten

  Tav Guus Marivoet, doe eens de moeite om zijn palmares eens te bekijken. Denk dat er velen maar kunnen dromen van dat palmares. En als ze hem behandeld hadden zoals alle anderen ipv als een misdadiger dan zou het waarschijnlijk nog veel indrukwekkender geworden zijn.