Herbeleef hoe oppermachtige Nibali nummertje opvoerde in Ronde van Lombardije

rv
 • Start: 10u30
 • Philippe Gilbert laatste Belgische winnaar (2010)
 • 247 km
 • Wie volgt Esteban Chaves op?
Nieuwe update beschikbaar

highlights


alle berichten

review

247

Alaphilippe tweede, Moscon derde
Alaphilippe bolt als tweede over de finish, Moscon wint de sprint voor de derde plaats. Pozzovivo valt net naast het podium.

247

Nibali wint!
Nibali deelt handjes uit in de laatste rechte lijn. De Italiaan wint voor de tweede keer de Ronde van Lombardije. Alaphilippe lijkt op weg naar de tweede plek.

245

Pinot ingehaald
Alaphilippe knalt in één ruk naar Pinot, maar ook een trosje andere renners komen aansluiten. Wie mag er straks mee met Nibali op het podium?


242

Halve minuut voor Nibali
Nibali is ribbedebie! De Italiaan bouwt zijn voorsprong uit tot een halve minuut op Pinot. De Fransman moet wel nog vechten voor zijn tweede plek.


240

Duel Nibali-Pinot
Pinot volgt op tien seconden van Nibali. Moscon en Uran rijden nog eens een dikke halve minuut achter de Fransman. De ‘Haai van Messina’ lijkt op weg naar zijn tweede zege in de Ronde van Lombardije.

238

Nibali solo
Vincenzo Nibali daalt weg van Pinot. Binnen een kilometer komen ze aan de voet van de slothindernis: 2,7 km klimmen aan 7,2%. Nadien is het nog een dikke vijf kilometer tot de finish in Como.

234

Pinot onder druk
Pinot moet alle zeilen bijzetten om Nibali in de afdaling te volgen. Die laatste is dan ook een uitstekende daler. Het is afwachten op de laatste hindernis van de dag: de San Fermo della Battaglia.


231

Nibali bij Pinot
Vincenzo Nibali knalt naar Pinot. Een indrukwekkende inspanning van de winnaar van 2015. Het duo heeft intussen al een knappe bres op het uitgedunde peloton.


230

Pinot gaat nog eens!
Terwijl iedereen in de achtergrond terugkeert, valt Pinot nog een keer aan. De Fransman van FDJ rijdt wel amper een kleine 50 meter voor de groep der favorieten uit.


229

Aanval Moscon
Gianni Moscon opent de debatten op de Civiglo. Sam Oomen gaat in de tegenaanval. Ook Thibaut Pinot schakelt een versnelling hoger. Wie kan er mee?

228

Hergroepering
Gilbert en co worden op de Civiglo – de voorlaatste helling – opgepeuzeld door het uitgedunde peloton. Nog een kleine 20 kilometer te gaan!


225

NIEUWS: geen ernstige verwondingen
Laurens De Plus heeft geen ernstige verwondingen opgelopen bij zijn zware val. Onze landgenoot is wel op weg naar het ziekenhuis. Dat meldt Quick-Step Floors.

223

Chérel ingerekend
Chérel wordt bijgebeend door Gilbert, De Marchi en Bilbao. In het uitgedunde peloton jaagt FDJ het tempo de lucht in. Is Thibaut Pinot iets van plan? We hebben nog geen nieuws over de toestand van Laurens De Plus.


220

Bilbao bij Gilbert
Gilbert en De Marchi krijgen het gezelschap van Astana-renner Pello Bilbao. Zij hebben een bonus van twintig seconden op de groep der favorieten.


217

Aanval Gilbert
Intussen wordt er nog steeds gekoerst. Philippe Gilbert en Alessandro De Marchi knallen weg uit het peloton. Het duo volgt op een halve minuut van Chérel.

215

Wachten op nieuws
Het is nog even wachten op nieuws na de zware val van De Plus. Onze landgenoot lijkt niet de enige die in die bocht een lelijke smak heeft gemaakt. De ziekenwagen is momenteel ter plaatse.

209

Zware val De Plus!
Laurens De Plus schat in de afdaling een bocht verkeerd in en valt enkele meters naar beneden. Het is momenteel nog even afwachten op de ernst van de situatie.

204

Chérel alleen
Leider Chérel heeft intussen een voorgift van 28 seconden op De Plus. Het uitgedunde peloton volgt op dertig tellen van onze eenzame landgenoot. Visconti rijdt momenteel in de groep der favorieten zijn kas leeg voor Nibali. Slaat de ‘Haai van Messina’ straks toe?


200

Op de Muro di Sormano
De Plus en co bedwingen momenteel de steile stroken van de Muro di Sormano. Chérel zondert zich wat af, terwijl ook Philippe Gilbert stevig op de trappers gaat staan. Knalt de winnaar van de Ronde van Vlaanderen naar zijn ploegmakker De Plus?

198

Trio voorin
Vroege vluchter Le Turnier blijft knap aan boord bij De Plus en Chérel. Het trio heeft een voorsprong van een halve minuut op Lorenzo Rota, Primoz Roglic, Winner Anacona, Valerio Conti en Jan Polanc. Het peloton volgt nog eens op vijftig tellen van het vijftal.

194

Op naar nog meer klimwerk
Zo meteen staat de Colma di Sormano op het menu, daarna volgt de steile Muro di Sormano, met pieken tot 27 procent. Houdt De Plus stand? En krijgen we vuurwerk in het peloton?


190

De Plus op kop!
Terwijl De Plus voorin komt aansluiten, wordt het peloton in verschillende stukken gescheurd. Onze landgenoot van Quick-Step Floors trekt vervolgens stevig door, enkel Chérel volgt zijn spoor.

184

Acht tegenaanvallers
Laurens De Plus wordt vergezeld door Jan Polanc, Andriy Grivko, Jesus Herrada, Rodolfo Torres, Primoz Roglic, Mikael Chérel en Damiano Caruso. Zij naderen tot op 20 seconden van de kop van de koers.


179

Aanvallen geblazen!
De Madonna del Ghisallo zorgt voor spektakel. De ene aanvalspoging na de andere, en onder meer Laurens De Plus trekt in het offensief. Het is koers!

173

Voorsprong slinkt
In een rotvaart trekt het peloton richting de lastige hindernissen. Vooral Team Sky - onder leiding van Kwiatkowski - knapt nu het werk op. De leiders hebben zo nog maar een voorsprong van 1’55”.

168

Wachten op twee beklimmingen
Binnen een dikke vijf kilometer komen de renners aan de voet van de Madonna del Ghisallo, een lastige helling van 8,6 kilometer aan 7,2%. Niet veel later volgt de beestachtige Muro di Sormano, al is de aanloop naar dat monster ook niet mals. De favorieten zijn dus best aandachtig.

158

Indrukwekkend Quick-Step en Sky
Quick-Step Floors en Team Sky hebben meerdere ijzers in het vuur om straks een rol van betekenis in de finale te spelen. De Belgische WorldTour-formatie stond vanochtend met Julian Alaphilippe, Gianluca Brambilla, Laurens De Plus, Dries Devenyns, Philippe Gilbert, Bob Jungels, Daniel Martin en Pieter Serry aan de start. Sky rekent straks dan weer op dit sterk achttal: Michal Kwiatkowski, Sergio Henao, Mikel Landa, Gianni Moscon, Mikel Nieve, Wout Poels, Salvatore Puccio en Diego Rosa.


147

Nog 100 km!
De finale komt in zicht! De renners moeten nog 100 kilometer afhaspelen. Rond 16u50 weten we wie de opvolger wordt van Esteban Chaves.

145

Weersomstandigheden in nadeel Wellens
Geen regen, maar wél zon vandaag in Italië. In het peloton zit ene Tim Wellens misschien wel te vloeken. Onze landgenoot van Lotto-Soudal is namelijk altijd goed tijdens slechte weersomstandigheden. Ook Philippe Gilbert heeft al dikwijls bewezen dat hij uitstekend kan presteren als de hemelsluizen zich breed opentrekken.

137

5’30” voor de leiders
Met nog 110 kilometer voor de boeg hebben de leiders een voorsprong van 5’30”. Het zwaardere werk zit er wel nog aan te komen. De renners moeten nog vier lastige hindernissen bolwerken.


129

Vier ex-winnaars
De titelverdediger Esteban Chaves is vandaag niet van de partij, maar wel deze vier ex-winnaars: Damiano Cunego (2004, 2007 en 2008), Philippe Gilbert (2009 en 2010), Daniel Martin (2014) en Vincenzo Nibali (2015).


121

Straks Muro di Sormano
Op zo’n 55 kilometer van de streep doemt straks de Muro di Sormano op. De gevreesde hindernis is 1,9 kilometer lang aan een gemiddeld stijgingspercentage van 16%, maar wel met uitschieters tot 27%. In 1960 zorgde de steile helling alvast voor heel wat problemen.

114

Tweede hindernis
De kopgroep is al begonnen aan de tweede klim de dag: de Colle Brianza. Jacques Janse van Rensburg, Lennard Hofstede, Mathias Le Turnier, Lorenzo Rota, Pier Paolo De Negri en Davide Ballerini hebben nog altijd een bonus van zes minuten.

Twitter Il Lombardia

100

Coppi recordhouder
Wielerlegende Fausto Coppi wist in het verleden liefst vijf keer de Ronde van Lombardije te winnen. ‘Il Campionissimo’ flikte dat in 1946, 1947, 1948, 1949 en 1954. Alfredo Binda trok viermaal aan het langste eind. Henri Pélissier, Costante Girardengo, Gaetano Belloni, Gino Bartali, Seán Kelly en Damiano Cunego mochten elk drie keer juichen in de Italiaanse klassieker. Cunego staat ook vandaag aan de start, maar de kans dat hij Binda mag vervoegen met vier zeges, is bijzonder klein.

De legendarische Fausto Coppi.
photo_news De legendarische Fausto Coppi.

89

Voorsprong gehalveerd
In geen tijd is de voorsprong gehalveerd naar zes minuten. De troepen van Bahrein-Merida kregen echter steun van Cannondale-Drapac. Zou Rigoberto Uran superbenen hebben?

83

Parcours
De renners krijgen vandaag tussen Bergamo en Como 247 kilometer onder de wielen geschoven met onderweg zes stevige beklimmingen, goed voor een totaal van 4000 hoogtemeters. Na de top van de laatste klim (2,7 kilometer aan 7,2%), nemen de renners een duikvlucht van 5,3 kilometer richting de finish in Como. Ideaal dus voor daalkoning Nibali om voor de tweede keer ‘de koers van de vallende bladeren’ te winnen.


75

Troepen van Nibali aan het werk
Nibali heeft duidelijk z’n zinnen gezet op een tweede overwinning. Hij zet z'n manschappen aan het werk, het parcours is dan ook geknipt voor de ‘Haai van Messina’. Kan Bahrein-Merida de voorsprong terugschroeven?


68

Twaalf minuten
Onder aangename weersomstandigheden bouwen de zes leiders hun kloof alsmaar verder uit: twaalf minuten. Wanneer schiet het peloton in actie?

64

Laatste monument
Na Milaan-Sanremo, De Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik volgt met de Ronde van Lombardije het laatste wielermonument van het seizoen. Het parcours is identiek aan dat van in 2015, iets minder lastig dus dan dat van vorig jaar.


56

Al meer dan 10 minuten!
Intussen breiden de zes kornuiten hun voorgift almaar verder uit. Jacques Janse van Rensburg (Dimension Data), Lennard Hofstede (Sunweb), Mathias Le Turnier (Cofidis), Lorenzo Rota (Bardiani), Pier Paolo De Negri (Nippo) en Davide Ballerini (Androni) hebben een voorsprong van meer dan tien minuten. Welke ploeg knapt straks het werk op in het peloton?

52

Rist kanshebbers
Welke kleppers moeten we vandaag in de gaten houden? Een overzicht: Vincenzo Nibali, Rigoberto Uran, Daniel Martin, Julian Alaphilippe, Fabio Aru, Tim Wellens, Philippe Gilbert, Michal Kwiatkowski, Bauke Mollema, Wout Poels, Tony Gallopin, Gianni Moscon, Diego Ulissi, Thibaut Pinot, Nairo Quintana, Sergio Henao, Warren Barguil en Adam Yates. Die laatste heeft bij afwezigheid van zijn ploegmakker Esteban Chaves het rugnummer één opgespeld.

Kan Tim Wellens straks het zegegebaar maken?
photo_news Kan Tim Wellens straks het zegegebaar maken?

45

Eerste van zes hellingen
De renners komen aan de Colle Gallo, de eerste van zes hindernissen. De beklimming is 7,4 kilometer lang aan een gemiddeld stijgingspercentage van zes procent. Binnen vijftig kilometer volgt de tweede helling: de Colle Brianza.

36

Vroege vlucht vertrokken
Het licht in het peloton springt op groen. De zes avonturiers rijden zo al een voorsprong van bijna drie minuten bij elkaar. De Belgen houden zich voorlopig gedeisd.

29

Zestal loopt uit
De zes vluchters lopen uit op het peloton. Momenteel hebben ze een bonus van 50 seconden. Nog eens een overzicht van de kopgroep: Jacques Janse van Rensburg (Dimension Data), Lennard Hofstede (Sunweb), Mathias Le Turnier (Cofidis), Lorenzo Rota (Bardiani), Pier Paolo De Negri (Nippo) en Davide Ballerini (Androni).


24

Zes leiders
Het viertal komt aansluiten bij Ballerini en Janse Van Rensburg. Zes leiders dus, al krijgen ze voorlopig amper speelruimte van het peloton. Het verschil bedraagt zo’n dikke twintig seconden.


19

Reactie uit peloton
Eindelijk komt er reactie uit het peloton. Hofstede (Sunweb), Rota (Bardiani), Le Turnier (Cofidis) en De Negri (Nippo) gaan op jacht naar de twee avonturiers.


12

Verschil blijft beperkt
De twee leiders rijden een kleine halve minuut voor de grote meute uit. Wie waagt de sprong naar Ballerini en Janse Van Rensburg?


5

Twee renners voorop
Davide Ballerini (Androni) en Jacques Janse van Rensburg (Dimension Data) trekken meteen na het startsein ten aanval. Het duo heeft inmiddels al een voorsprong van vijftien seconden. Wie reageert?


0

Partenza!
We zijn vertrokken! De renners trekken zich in Bergamo op gang voor een lastige tocht van 247 kilometer naar Como. Schuift er een landgenoot mee met de vroege vlucht?

0

Titelverdediger niet aanwezig
Esteban Chaves kwam vorige week hard ten val in de Ronde van Emilia en liep daarbij een breuk op in het schouderblad. De Colombiaan kan dus vandaag zijn titel niet verdedigen. Ook Tom Dumoulin is door ziekte niet van de partij.


0

Start binnen kwartier
Goedemorgen! Vandaag maken de renners zich op voor het laatste wielermonument van het jaar: de Ronde van Lombardije. Binnen een kwartiertje trekken Tim Wellens en co zich op gang.


voorbeschouwing

Vandaag staat er met de Ronde van Lombardije het laatste wielermonument van het seizoen op het programma. De renners krijgen tussen Bergamo en Como 247 kilometer onder de wielen geschoven met onderweg zes stevige beklimmingen, goed voor een totaal van 4000 hoogtemeters. Het parcours is tevens identiek aan dat van in 2015, toen Vincenzo Nibali won. Als de 'Haai van Messina' ook dit jaar wil zegevieren, moet hij wel afrekenen met onder meer Rigoberto Uran, Daniel Martin, Julian Alaphilippe en Fabio Aru. Of kan Tim Wellens iedereen een hak zetten? Volg het hier live vanaf 10u30!

rv


3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bernard Aelvoet

  Danny dik gelijk. Ik doe het al met Sports-Leat-Night.

 • Bernd Vaes

  En wat doen de Belgen? Alles, behalve voor de overwinning te gaan.

 • dany Dany Herman

  Best alles opnemen en reclame wissen want ge mist alle beslissende momenten