HERBELEEF hoe Kazach Lutsenko profiteerde van vermoeide sprintersbenen

photo_news
  • Vijfde etappe in Parijs-Nice
  • Saint-Paul-Trois-Châteaux- Salon-de-Provence (198 km)
  • Peloton moet al vroeg Mont Ventoux op (tot Chalet Reynard)
  • In finale nog drie klimmetjes van tweede categorie
Nieuwe update beschikbaar

highlights

198

196

193

188

186

184

182

178

173

171

168

163

157

153

147

141

128

125

119

107

104


alle berichten

review

198

Straf nummertje van Lutsenko!
Het is binnen! De 23-jarige Kazach van Astana houdt aan de streep 21 tellen over op Alexander Kristoff en Michael Matthews. Sep Vanmarcke sprint naar een knappe vijfde plaats, Pieter Serry is zesde. Die laatste blijft wel leider en snijdt in het geel het loodzware slotweekend aan.

196

Kan dit nog mislopen voor Kazach?
Terwijl een mannetje van Katusha de rotonde helemaal verkeerd inschat, is het bij Alexey Lutsenko alles of niks. Als hij dit klusje klaart, heeft hij een enorm straf nummer opgevoerd. Een succes voor Astana? Het lijkt er sterk op...

193

Ze zijn niet klaar met Lutsenko
De brede wegen zijn niet echt in het voordeel van de eenzame fietser uit Kazachstan, maar binnen vijf kilometer is hij wel binnen hoor. Nog altijd ruim een halve minuut, zijn ze met die Alexey Lutsenko aan het spelen of is hij werkelijk zo sterk?

188

Hoe zit het Kristoff?
40 tellen, het blijft razend spannend dames en heren. Het is dan ook geen sukkelaar die Alexey Lutsenko, in 2012 wereldkampioen bij de beloften in Valkenburg. Dan heb je wat in huis. Katusha trekt niet helemaal door, twijfels omtrent Kristoff? Is die wel sterk genoeg?

186

Katusha heeft alles op een rijtje
Een halve minuut en de rode Russen van Katusha doen er nu alles aan om die dekselse Lutsenko bij de kraag te vatten. Gaat Alexander Kristoff dan toch zijn gram halen? Hij heeft ervoor moeten zwoegen, maar de aanhouder wint. De sterke Noor lijkt de te kloppen man.

184

Kazach heeft geen medelijden
Het moest er eens van komen, de Canadees Antoine Duchesne rijdt al meer dan 175 kilometer op kop en kraakt. Het is nu aan Alexey Lutsenko om een poging tot huzarenstukje te wagen. Intussen slecht nieuws uit het kamp van Trek-Segafredo:

182

Lutsenko komt bij Duchesne
De beresterke Kazach komt de Canadees aan het front een handje toesteken, met twee tegen de meute? Ze vinden elkaar meteen en geven het volle pond. 45 seconden, dat lijkt te krap om het te redden. Zeker nu Orica-GreenEDGE het juiste ritme gevonden heeft en ook Cannondale en Katusha een handje toesteken.

178

Stannard monstert de boel
We gaan richting de minuut, wie gaat hier eigenlijk de kastanjes uit het vuur halen? Team Sky heeft nog wat volk aan boord, maar is Ben Swift daar nog van de partij? Ian Stannard is wel aanwezig, maar er is geen sprake van organisatie. Een achtervolgende Alexander Kristoff mag nog altijd hopen, maar dan moet alles wel op z'n plekje vallen.

173

Duchesne blijft maar net overeind!
Verstand op nul en knallen maar, alleen komt Antoine Duchesne van Direct Energie zo wel bijna ten val in een verraderlijke bocht richting een smalle strook. Hij corrigeert de zaak uitstekend en trekt zich weer op gang. Hij loopt zelfs wat verder uit onze Canadese aanvaller van de dag.

171

Lutsenko schudt aan de boom
Als we straks gaan sprinten, zal het met een klein peloton zijn want zelfs Michael Matthews moet nu harken om het lint te kunnen volgen. De Kazach Alexey Lutsenko van Astana geeft er een flinke snok aan en krijgt Simon Yates mee aan het wiel. Tijd voor een razende afdaling nu, Duchesne heeft nog een dikke halve minuut.

168

Eenzame Duchesne blijft gas geven
Of zijn solotocht verstandig is en iets gaat opleveren, laten we nog in het midden maar die Antoine Duchesne jast verdorie flink door. De nog altijd jonge Canadees rijdt zich flink in de kijker en heeft nog altijd ruim een minuut voorgift op de flink uitgedunde groep der favorieten. Hij begint nu wel te zwalpen op de Col de Séze.

163

Côte de la Roque d'Anthéron
Van een serieus kaske gesproken, sommigen voelen het nog eens serieus kraken op het voorlaatste klimmetje van de dag. Antoine Duchesne is de laatste overlever want Stijn Vandenbergh en zijn kompanen zijn er helemaal aan voor de moeite. Alberto Contador stuurt zijn mannetjes naar het front, is er iets op til?

157

Duchesne muist er vanonder
Gerommel in de kopgroep want de Canadees Antoine Duchesne krijgt het op zijn heupen en laat Stijn Vandenbergh, Jesus Herrada, Lars Boom en Arnaud Courteille zonder pardon in de steek. Wat de 24-jarige renner van Direct Energie van plan is, weten we hoegenaamd niet. Dit lijkt het begin van een zinloos avontuur.

153

Gallopin en Schleck tegen de grond
Enige opschudding in de achtergrond want Tony Gallopin is betrokken bij een valpartij, de Fransman van Lotto Soudal is net als vorig jaar ambitieus, maar dit is natuurlijk geen ideale ontwikkeling. Ook Fränk Schleck ligt er bij, zoals wel vaker. De Luxemburgse klimmer blijft liggen...

147

2'28" is bonus van kwintet
Het achtervolgingswerk van Orica-GreenEDGE werpt vruchten af want de voorsprong van de vijf leiders slinkt als sneeuw voor de zon. Tenzij de twee resterende bultjes nog wat wapengekletter opleveren, stevenen we af op een nieuwe sprint.

141

Vandenbergh pakt tussensprint
We vertoeven intussen in Lourmarin en daar ligt de tweede tussensprint van de dag, een hapje voor Stijn Vandenbergh. De boomlange Oost-Vlaming en ploegmaat van Tom Boonen pikt drie punten én seconden mee. Lars Boom en Jesus Herrada volgen in zijn zog.

belga

128

Col du Pointu
Michael Matthews ruikt zijn kans om zijn hattrick te scoren en laat zijn Australische ploegmakkers de kastanjes uit het vuur halen. De gele trui en zijn manschappen volgen op vier minuten van de kopgroep met daarbij onze Stijn Vandenbergh. Vluchtgezel Jesus Herrada mag zich alvast de nieuwe bergkoning noemen, hij pikt 5 punten mee op de Col du Pointu.

125

Kittel en Bouhanni in nesten
Een kleine anderhalve minuut, dat is het verschil tussen de hoofdmacht en de geloste groep met daarbij de sprintbommen Marcel Kittel - toch wat op de sukkel hier in de 'Koers naar de Zon' - en ritwinnaar van gisteren Nacer Bouhanni. Ze hebben nog wel even tijd, al volgen er ook nog drie klimmetjes van tweede categorie.

119

Vijf overlevenden
Geen Edward Theuns meer en ook die andere sprinter is er niet meer bij: Wouter Wippert. Trek er ook nog de Oostenrijkse hardrijder Matthias Brändle af en we hebben nog vijf leiders: Lars Boom (Astana), Jesus Herrada (Movistar), Antoine Duchesne (Direct Energie), Arnaud Courteille (FDJ) en Stijn Vandenbergh (Etixx).

107

Theuns laat het varen
Hij is bezig aan een geweldige Parijs-Nice, maar Edward Theuns komt dan toch de man met de hamer tegen. De rappe Gentenaar van Trek-Segafredo kwam eventjes tot op een halve minuut van de vijf leiders, maar laat het dan lopen. Stijn Vandenbergh hebben we wel nog aan het front en genieten intussen van het lekkers in hun knapzakje. De Spaanse sprinter Rojas is na een val in de afzink van de Ventoux dan weer afgevoerd naar het ziekenhuis.

104

Matthews weerstaat wonderwel
De 'halve' Mont Ventoux tot Chalet Reynard heeft zijn tol geëist, maar leider Michael Matthews heeft de debatten op de mythische beklimming met brio overleefd. De snelle Australiër moet nu hopen dat er niet te veel snel volk weer komt aansluiten, al is de weg richting de finish natuurlijk nog lang.

95

Bolletjestrui voor Herrada
Herrada heeft aan zijn onderneming op de Ventoux de bolletjestrui overgehouden, die hij (voorlopig) overneemt van de Litouwer Siskevicius. De vijf leiders zien hun voorsprong op het peloton teruglopen tot een goeie vijf minuten.


78

Vijf leiders, met Vandenbergh
Resultaat van de doortocht aan Chalet Reynard: 1) Herrada, 2) Courteille op 15'', 3) Duchesne op 55'', 4) Vandenbergh z.t., 5) Boom op 2'10'', 6) Theuns op 2'30''. Het peloton volgt op zo'n zes minuten. In de afdaling komen Duchesne, Vandenbergh en Boom terug, we hebben nu vijf leiders.

75

Opgave Greipel
Terwijl Herrada, Courteille en Duchesne uit de kopgroep zijn weggereden, noteren we de opgave van André Greipel. De Duitse krachtpatser stapt uit de wedstrijd op de flanken van de Ventoux. Herrada komt aan Chalet Reynard als eerste boven voor Courteille.


70

Peloton spat uiteen
Brändle heeft vooraan moeite om te volgen en moet lossen. Ook in het peloton gaat het voor heel wat renners te snel. Ondermeer Bouhanni, Kittel en Talansky verzeilen met een groep van zo'n 25 man in de achtergrond.


48

Koplopers snijden Ventoux aan
De koplopers hebben de Col de la Madeleine bedwongen. Herrada kwam er als eerste boven voor Boom en Duchesne. Nu is het tijd voor de Ventoux, of althans het gedeelte tot aan Chalet Reynard, 9,5 km aan 9,3% gemiddeld. De voorsprong van de acht leider is teruggelopen tot 9'30".

photo_news

43

Voorsprong loopt op
De voorsprong van de vluchters blijft maar groeien. Met goed 43 kilometer op de teller krijgen de leiders nu al meer dan elf minuten van het peloton, waar Team Sky en Tinkoff zich intussen voorin hebben gemanifesteerd.

24

Boom wint tussenspurt
Na 23,5 km komt Lars Boom als eerste door bij de tussenspurt in Rasteau, gevolgd door Herrada en Duchesne. Het peloton laat de vluchters echt begaan. De kloof bedraagt intussen al acht minuten.


8

Kopgroep van acht
Een groep van acht renners is uit het peloton weggereden en daarbij zitten twee Belgen: Edward Theuns, gisteren nog tweede in de rituitslag, en Stijn Vandenbergh. De andere zes koplopers zijn Herrada, Courteille, Wippert, Brändle, Duchesne en Boom. Hun voorsprong loopt snel op naar ruim drie minuten.


0

Etappe van start
De vijfde etappe is zonet van start gegaan. De Portugees Sergio Paulinho (Tinkoff) is niet meer vertrokken, we zijn nog met 164 renners in koers.


voorbeschouwing

Tijd voor het serieuze werk in de 'Koers naar de Zon' met de eerste serieuze beklimmingen op het menu. En de organisatie van Parijs-Nice gaat voor een heuse klassieker: de Mont Ventoux. Al is dubbele nuance wel gepast. We haspelen niet de hele mythische Alpenreus af, maar 'slechts' 9,5 kilometer aan 9,3 procent tot Chalet Reynard. Bovendien valt deze zware bult wel erg vroeg in de etappe, dat verkleint meteen ook de kans op een groot spektakel. Klauteren doen we trouwens vanuit Bédoin. Benieuwd of Thomas De Gendt wat van plan is, na 23,5 km passeert hij met Rasteau het plaatsje waar hij vorig jaar nipt naast een ritzege greep.

Pittige finale
De snelle mannen hebben vandaag hoe dan ook heel wat tijd om hun wagonnetje na het vroege klimwerk weer aan te haken en volop te recupereren, al wacht er in de finale ook nog wat lekkers: drie beklimmingen van tweede categorie. Achtereenvolgens de Col du Pointu, Côte de la Roque d'Anthéron en Col de Séze. Na 198 kilometer is de kans op een sprint - al dan niet van een uitgedund pak - toch niet gering en Michael Matthews moet zeker in staat zijn om de slag te overleven en zijn leidersplaats nog een dag langer vast te houden.

Benieuwd of de vroege Mont Ventoux toch gensters slaat? Volg het hele gebeuren dan op de voet bij HLN.be!

BELGA
Photo News
photo_news
BELGA
photo_news
epa