HERBELEEF hoe ijzersterke Colbrelli Belgische teams het nakijken gaf in Brabantse Pijl

kos

  • 57ste Brabantse Pijl is 205 kilometer lang
  • Renners moeten 26 hellingen trotseren
  • Op zoek naar opvolger voor Tsjech Petr Vakoc
  • Philippe Gilbert en Tim Wellens bij de topfavorieten
Nieuwe update beschikbaar

highlights


alle berichten

review

202

Colbrelli klaart de klus!
Sonny Colbrelli wint met overmacht de sprint van de kopgroep. Hij komt met enkele fietslengten voorsprong over de meet. De winnaar van vorig jaar - Vakoc - moet vrede nemen met een tweede stek. Benoot wordt nog derde, Wellens vierde.

201

Wellens en Vakoc komen aansluiten!
Net onder de vod komen Wellens en Vakoc aansluiten. Met z'n tienen gaan ze de Schavei bekampen. Wie beschikt er over het meeste jus in de benen?


199

Aanval Tim Wellens
Tim Wellens reageert en neemt Vakoc mee in zijn spoor. Van der Sande zit terug in het peloton. Het duo komt zelfs tot op 10 seconden van de kopgroep. Wat een spanning!

TDW

198

Van der Sande waagt de sprong
Tosh Van der Sande gaat vol door op de voorlaatste beklimming van de dag: de IJskelderlaan. Titelverdediger Vakoc springt mee. Wie volgt?


196

Peloton lijkt niet meer terug te komen
Bole rijdt zijn kas leeg voor Colbrelli. In het uitgedunde peloton gaat het te traag. De vluchters hebben een voorgift van bijna een halve minuut. Nog slechts 6 kilometer te gaan!


187

Nerveuze Colbrelli
Het uitgedunde peloton volgt op slechts twintig seconden van de kopgroep, en als het voorin dan stilvalt, is dat niet naar de zin van Sonny Colbrelli. De Italiaan maakt zich kwaad en maant iedereen aan om mee te werken. Misschien voelt hij zich wel de explosiefste van de leiders?

184

Coquard gaat zelf
Voorin probeert Colbrelli de boel uit te dunnen, maar zonder succes. Vooral Devenyns maakt in de kopgroep een ijzersterke indruk. Wat rijdt die makkelijk. Coquard probeert in het peloton op de Hertstraat de forcing te forceren, al levert dat weinig op. Het verschil met de leiders blijft status quo.


180

Devolder past
Voor Devolder gaat het voorin te snel. Intussen is ook Lindeman door zijn medevluchters ingelopen. Voorin bevinden zich drie duo's: De Plus en Devenyns voor Quick-Step Floors, Bole en Colbrelli voor Bahrein-Merida en ten slotte Lindeman en Campenaerts voor LottoNL-Jumbo. Nog 20 kilometer!


177

Laatste ronde
De tien leiders duiken de laatste ronde in en dat is meteen het sein voor Bert-Jan Lindeman om het alleen te proberen. In het peloton is het inmiddels verbrokkeling troef. Zij volgen op een twintigtal seconden.

174

Kopgroep spat uiteen
Silvan Dillier trekt stevig door op de IJskelderlaan. Skujins, Perichon, Janse Van Rensburg moeten de rol lossen. Devolder, Campenaerts, Colbrelli en Juul Jensen hebben het ook even moeilijk, maar blijven aan boord.


169

Coquard zet troepen aan het werk
Vier pionnen van Direct Energie knappen het werk op in het peloton. Team Sunweb van favoriet Matthews is nergens te bespeuren. De voorsprong van de vluchters schommelt rond de 25 seconden.

163

Samenstelling kopgroep
We geven even de namen van de 13 leiders mee: Benoot, De Plus, Campenaerts, Devolder, J. Janse Van Rensburg, Skujins, Bole, Perichon, Juul Jensen, Dillier, Lindeman, Devenyns en Colbrelli.


159

Dillier en co komen aansluiten
Onder impuls van een sterke Dillier komt het viertal aansluiten. 13 renners bevinden zich aan het front, het peloton volgt op een dikke 20 seconden. Komen ze nog terug?


156

BMC is niet mee
BMC heeft de slag gemist, dus gaat Dillier maar in de achtervolging. Devenyns, Lindeman, Lindeman en Colbrelli volgen in zijn spoor.

152

Negen renners in de aanval
De actie van Campenaerts blijkt toch niet zonder gevolgen. Een tiental renners zonderen zich af. De plus trekt door op de Schavei waardoor hun voorsprong groeit. Ook Devolder en Benoot zijn mee.


150

Campenaerts trekt door
Victor Campenaerts voert de forcing op de top van de IJskelderlaan. Iedereen volgt in zijn zog. Ondertussen gaan twee renners -O'Connor en Hamilton- tegen de vlakte, maar zonder erg.

145

Dempster ingelopen
Zakkari Dempster wordt opgepeuzeld door het peloton. Zijn kompanen van de vroege vlucht hebben nog een bonus van 25 seconden.

142

Voorsprong zakt tot onder minuut
De voorgift van de leiders zakt tot onder de minuut. Op de voorste rij van het peloton zien we een heel aandachtige Gilbert. Is de Belgische kampioen iets van plan?


138

Materiaalpech voorin bij Dempster
Zakkari Dempster heeft kettingproblemen op de Hertstraat. De Australiër verliest daardoor twintig seconden op de leiders. Daarnaast krijgt Masson het moeilijk voorin.

131

Eerste keer de Schavei
De renners zitten momenteel op de eerste beklimming van de Schavei, die ze hierna nog drie keer moeten afwerken. Valt de beslissing net als vorig jaar op die helling? Ondertussen zit het werk van Tim Declerq erop. Thomas De Gendt trekt nog altijd stevig door. Opmerkelijk: Lars Petter Nordhaug van Aqua Blue Sport moet achterin al afhaken.


119

De Gendt zet achtervolging op vluchters in
Thomas De Gendt is een tijdje ziek geweest, maar rijdt zich vandaag wel in de kijker. Hij bepaalt het tempo van het peloton. Ideaal voor de tweede van de Brabantse Pijl van 2010 om de conditie wat mee op te bouwen. Hij krijgt hulp van landgenoot Tim Declercq van Quick-Step Floors en Albert Timmer van Team Sunweb.


110

Sterke selectie Lotto Soudal
Het is momenteel niet het voorjaar van Lotto Soudal. Vandaag hebben ze echter wel een aantal renners die zich in hun sas moeten voelen op het heuvelachtige terrein, met Tiesj Benoot, Tim Wellens en Sean De Bie als de grootste kanshebbers. Ook Thomas De Gendt, Tosh Van der Sande en Jelle Vanendert zijn van de partij. Wel geen Tony Gallopin aan de start. De derde van vorig jaar is toe aan rust na zijn val in de Ronde van het Baskenland.

96

Op naar de lokale omloop
Het peloton rijdt momenteel over de Chaussée de Bruxelles en nadert de lokale omloop. Vanaf daar volgen de hellingen elkaar in sneltempo op. De vijf leiders hebben nog steeds een voorgift van meer dan drie minuten. Wordt de koers ook vandaag andermaal vroeg opengebroken?


88

Museeuw achterna?
Philippe Gilbert kan de eerste sinds Johan Museeuw worden die de Ronde van Vlaanderen en de Brabantse Pijl in één jaar wint. ‘De Leeuw van Vlaanderen’ deed dat kunststukje in 1998, al moet wel gezegd worden dat de Brabantse Pijl toen een week voor de Ronde werd gereden.


77

Duo Bruineput-Krabbosstraat achter de rug
De vijf dappere lieden hebben nu ook de Bruineput en de Krabbosstraat achter de kiezen. Nog maar liefst 21 (!) hellingen te gaan.

76

Wie zijn de favorieten?
Philippe Gilbert is dé favoriet om de 57ste editie van de Brabantse Pijl op zijn palmares te zetten. Ook titelverdediger en ploegmaat Petr Vakoc is een gevaarlijke klant. Daarnaast behoort oude vos Enrico Gasparotto van Bahrein-Merida tot een van de outsiders. Nog landgenoten die azen op de overwinning: ex-laureaat Ben Hermans, Tiesj Benoot, Tim Wellens en Sean De Bie. Verder wordt het nog uitkijken naar snelle mannen Bryan Coquard (Direct Energie) en Sonny Colbrelli (Bahrein-Merida), die allebei een helling kunnen verteren. Ten slotte zijn er nog twee Australische kanshebbers: Michael Matthews van Team Sunweb en Simon Gerrans van Orica-Scott.

TDW

68

Over de Alsemberg
De kopgroep heeft de Alsemberg achter de rug. Tot en met 2009 kende de Brabantse Pijl haar ontknoping op deze helling. De Fransman Anthony Geslin was de laatste die daar kon zegevieren. Vanaf 2010 ligt de aankomst in Overijse. Dat jaar trok gepatenteerd hardrijder Sébastien Rosseler aan het langste eind.

57

Peloton schiet wakker
In het peloton jagen Quick-Step Floors en Team Sunweb het tempo de hoogte in. De voorsprong van de vluchters begint stilaan af te nemen. Het vijftal is op weg naar de Alsemberg.

41

De Bondt ingehaald
Dries De Bondt is er niet in geslaagd om de sprong naar de leiders te maken. Hij wordt opgepeuzeld door het peloton. Nog eens de samenstelling van de kopgroep: Jacques Janse Van Rensburg (Dimension Data), Adam Blythe (Aqua Blue Sport), Lorenzo Rota (Bardiani-CSF), Zakkari Dempster (Israël Cycling Academy) en Christophe Masson (WB-Veranclassic). De Belgen hebben de slag gemist.

kos

35

De Bondt verachtert, vlucht is vertrokken
De goede vlucht van de dag is een feit. Het vijftal heeft groen licht gekregen van het peloton. Dries De Bondt volgt alleen op 2'30" van de kopgroep. Onze landgenoot lijkt op weg naar een 'chasse patate'.


17

De Bondt blijft hangen
Landgenoot Dries De Bondt heeft moeite om de kloof te dichten. Hij blijft hangen op driekwart minuut van de leiders. Het peloton laat intussen begaan.

12

Prémont lost, De Bondt in tegenaanval
Het gaat bijzonder hard vooraan. Te hard voor Prémont. Hij moet de rol voorin lossen en dat is het sein voor ploegmaat De Bondt om de achtervolging in te zetten. Hij krijgt steun van Per om de sprong naar de kopgroep te maken.


10

Zestal neemt kleine voorsprong
Frederik Veuchelen houdt de benen stil, en net op dat moment lijkt de goede vlucht vertrokken. Van Rensburg (Dimension Data), Blythe (Aqua Blue Sport), Rota (Bardiani), Dempster (Israel Cycling Academy), Prémont (Veranda's Willems) en Masson (WB Veranclassic) hebben een voorgift van een kleine twintig seconden.

7

Eerste ontsnappingspoging
Enkele renners proberen zich af te zonderen van het peloton. Onze landgenoot Frederik Veuchelen schuift mee. Ook Janse Van Rensburg, Blythe, Rota en Prémont bevinden zich aan het front.


5

Geen Wesley Kreder
Wie alvast geen aanvalspoging zal ondernemen, is Wesley Kreder. De 26-jarige Nederlander van Wanty-Groupe Gobert is zelfs niet gestart.


1

Ze zijn eraan begonnen!
De renners hebben zich op de Grote Markt van Leuven op gang getrokken voor een tocht van 205 km. In totaal moeten er maar liefst 26 hellingen afgehaspeld worden. Binnen vijf uur weten we wie de opvolger wordt van Petr Vakoc. Het aanvalswerk kan beginnen!

0

Is dit de fiets van de toekomstige winnaar?
Sean De Bie staat met veel ambitie aan de start van de Brabantse Pijl. De jonge knaap van Lotto Soudal gaat zelfs naar eigen zeggen vol voor de overwinning.

0

Startschot binnen tien minuten
Welkom op de 57ste editie van de Brabantse Pijl. De renners vertrekken binnen een tiental minuten. Krijgen we meteen oorlog vanaf de start?

EPA

voorbeschouwing

Vandaag staat de 57ste editie van de Brabantse Pijl op het programma. Het peloton neemt afscheid van de kasseicoureurs, het woord is nu aan de punchers en mannen met power die een aantal weliswaar kleine hellingen de baas kunnen. De Brabantse Pijl is meteen ook de aanloop naar het drieluik Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.

Vorig jaar ging de zege naar de Tsjech Petr Vakoc. Hij haalde het afgescheiden voor de Italiaan Enrico Gasparotto en de Fransman Tony Gallopin. Loic Vliegen finishte als eerste Belg op de tiende plaats. De laatste Belgische eindzege dateert van 2015 toen Ben Hermans de maat nam van de Australiër Michael Matthews en Philippe Gilbert.

Wie zijn de favorieten? Wij kijken in het bijzonder uit naar ex-winnaar Petr Vakoc en Belgisch kampioen Philippe Gilbert (laureaat in 2011 en 2014). Runner-up van de vorige editie, Enrico Gasparotto, is eveneens van de partij. Ben Hermans voert dan weer de BMC-troepen aan. Michael Matthews, tweede in 2014 en 2015, is de grote man bij Team Sunweb. Bij Lotto-Soudal rekenen ze op Sean De Bie en Tim Wellens.

- Hellingen -


Rue de Hal (57 km), Alsemberg (68 km), Bruineput (74 km), Krabbosstraat (76 km), Rue de Nivelles (85 km), Chaussée de Bruxelles (95 km), Rue François Dubois (112 km), Hertstraat (118 km), Holstheide (125 km), Ijskelderlaan (131 km), Schavei (135 km), Hagaard (138 km), Hertstraat (141 km), Holstheide (148 km), Ijskelderlaan (154 km), Schavei (158 km), Hagaard (161 km), Hertstraat (164 km), Holstheide (171 km), Ijskelderlaan (177 km), Schavei (181 km), Hagaard (184 km), Hertstraat (188 km), Holstheide (195 km), Ijskelderlaan (201 km), Schavei (204 km) 

Photo News
BELGA
BELGA
TDW
BELGA

- Palmares sinds 1997 -

1997: Gianluca Pianegonda (Ita)

1998: Johan Museeuw

1999: Michele Bartoli (Ita)

2000: Johan Museeuw

2001: Michael Boogerd (Ned)

2002: Fabien De Waele

2003: Michael Boogerd (Ned)

2004: Luca Paolini (Ita)

2005: Oscar Freire (Spa)

2006: Oscar Freire (Spa)

2007: Oscar Freire (Spa)

2008: Sylvain Chavanel (Fra)

2009: Anthony Geslin (Fra)

2010: Sébastien Rosseler

2011: Philippe Gilbert

2012: Thomas Voeckler (Fra)

2013: Peter Sagan (Slk)

2014: Philippe Gilbert

2015: Ben Hermans

2016: Petr Vakoc (Tsj)

Deelnemerslijst:

Quick-Step Floors (Bel): 1. Petr Vakoc (Tsj); 2. Philippe Gilbert; 3. Remi Cavagna (Fra); 4. Laurens De Plus; 5. Tim Declercq; 6. Dries Devenyns; 7. Enric Mas (Spa); 8. Martin Velits (Slo) Bahrein-Merida (Bah): 11. Enrico Gasparotto (Ita); 12. Grega Bole (Slo); 13. Sonny Colbrelli (Ita); 14. Ivan Garcia Cortina (Spa); 15. David Per (Slo); 16. Luka Pibernik (Slo); 17. Meiyin Wang (Chi) BMC (VSt): 21. Ben Hermans; 22. Tom Bohli (Zwi); 23. Silvan Dillier (Zwi); 24. Kilian Frankiny (Zwi); 25. Floris Gerts (Ned); 26. Manuel Senni (Ita); 27. Dylan Teuns; 28. Loic Vliegen Cannondale-Drapac (VSt): 31. Alex Howes (VSt); 32. Alberto Bettiol (Ita); 33. Brendan Canty (Aus); 34. Simon Clarke (Aus); 35. William CLarke (Aus); 36. Tom Skujins (Let); 37. Tom Van Asbroeck Lotto Soudal (Bel): 41. Tim Wellens; 42. Tiesj Benoot; 43. Sean De Bie; 44. Thomas De Gendt; 45. Tomasz Marcynski (Pol); 46. Remy Mertz; 47. Tosh Van der Sande; 48. Jelle Vanendert Orica-Scott (Aus): 51. Simon Gerrans (Aus); 52. Jack Haig (Aus); 53. Michael Hepburn (Aus); 54. Daryl Impey (ZAf); 55. Christopher Juul Jensen (Den); 56. Jens Keukeleire; 57. Robert Power (Aus); 58. Svein Tuft (Can) Dimension Data (ZAf): 61. Kristian Sbaragli (Ita); 62. Ryan Gibbons (ZAf); 63. Nathan Haas (Aus); 64. Jacques Janse Van Rensburg (ZAf); 65. Ben O'Connor (Aus); 66. Youcef Reguigui (Alg); 67. Daniel Teklehaimanot (Eri); 68. Jaco Venter (ZAf) LottoNL-Jumbo (Ned): 71. Paul Martens (Dui); 72. Enrico Battaglin (Ita); 73. Koen Bouwman (Ned); 74. Victor Campenaerts; 75. Steven Lammertink (Ned); 76. Bert-Jan Lindeman (Ned); 77. Juan José Lobato Del Valle (Spa); 78. Antwan Tolhoek (Ned) Team Sunweb (Dui): 81. Michael Matthews (Aus); 82. Roy Curvers (Ned); 83. Johannes Fröhlinger (Dui); 84. Simon Geshke (Dui); 85. Christopher Hamilton (Aus); 86. Lennard Hofstede (Ned); 87. Lennard Kämna (Dui); 88. Albert Timmer (Ned) Aque Blue Sport (Ier): 91. Adam Blythe (GBr); 92. Matthew Brammeier (Ier); 93. Mark Christian (GBr); 94. Andrew Fenn (GBr); 95. Lasse Norman Hansen (Den); 96. Martyn Irvine (Ier); 97. Michel Kreder (Ned); 98. Lars Petter Nordhaug (Noo) Bardiani-CSF (Ita): 101. Vincenzo Albanese (Ita); 102. Enrico Barbin (Ita); 103. Nicola Boem (Ita); 104. Giulio Ciccone (Ita); 105. Mirco Maestri (Ita); 106. Marco Maronese (Ita); 107. Lorenzo Rota (Ita); 108. Paolo Simion (Ita) CCC (Pol): 111. Maciej Paterski (Pol); 112. Jakub Kaczmarek (Pol); 113. Jonas Koch (Dui); 114. Adrian Kurek (Pol); 115. Michael Paluta (Pol); 116. Simone Ponzi (Ita); 117. Frantisek Sisr (Tsj); 118. Jan Tratnik (Slo) Cofidis (Fra): 121. Dimitri Claeys; 122. Yoann Bagot (Fra); 123. Jérôme Cousin (Fra); 124. Luis Angel Mate (Spa); 125. Anthony Perez (Fra); 126. Stéphane Rosetto (Fra); 127. Michael Van Staeyen Direct Energie (Fra): 131. Bryan Coquard (Fra); 132. Thomas Boudat (Fra); 134. Fabien Grellier (Fra); 135. Romain Guillemois (Fra); 136. Jonathan Hivert (Fra); 137. Romain Sicard (Fra); 138. Angelo Tulik (Fra) Fortuneo-Vital Concept (Fra): 141. Arnold Jeannesson (Fra); 142. Franck Bonnamour (Fra); 143. Maxime Bouet (Fra); 144. Pierre-Luc Perichon (Fra); 145. Eduardo Sepulveda (Arg); 146. Elie Gesbert (Fra); 148. Florian Vachon (Fra) Gazprom-Rusvelo (Rus): 151. Aleksei Tcatevich (Rus); 152. Igor Boev (Rus); 153. Roman Maikin (Rus); 154. Sergey Nikolaev (Rus); 155. Artem Nych (Rus); 156. Evgeny Shalunov (Rus); 157. Andrei Solomennikov (Rus); 158. Nikolay Trusov (Rus) Israel CA (Isr): 161. Zakkari Dempster (Aus); 162. Guillaume Boivin (Can); 163. José Manuel Diaz (Spa); 164. Roy Goldstein (Isr); 165. Benjamin Perry (Can); 166. Mihkel Raim (Est); 167. Hamish Schreurs (NZe); 168. Tyler Williams (VSt) Manzana-Postobon (Col): 171. Juan Jose Amador (Col); 172. Jetse Bol (Ned); 173. Jhojan Garcia Sosa (Col); 174. Bernardo Suaza Arango (Col); 175. Juan Sebastian Molando Benavides (Col); 176. Fernadez Orjuela (Col); 177. Yecid Arturo Sierra Sanchez (Col); 178. Juan Pablo Villegas Cardona (Col) Roompot-Nedelandse Loterij (Ned): 181. Pim Ligthart (Ned); 182. Tim Ariesen (Ned); 183. Martijn Budding ( Ned); 184. Jeroen Meijers (Ned); 185. Oscar Riesebeek (Ned); 186. Martijn Tusveld (Ned); 187. Nick Van der Lijke (Ned); 188. Etienne van Empel (Ned) Sport Vlaanderen-Baloise (Bel): 191. Thomas Sprengers; 192. Piet Allegaert; 193. Aimé De Gendt; 194. Benjamin Declercq; 195. Kevin Deltombe; 196. Eliot Lietaer; 197. Dries Van Gestel; 198. Kenneth Van Rooy Team Novo Nordisk (VSt): 201. Martijn Verschoor (Ned); 202. Fabio Calabria (Aus); 203. Gerd de Keijzer (Ned); 204. Brian Kamstra (Ned); 205. David Lozano Riba (Spa); 206. Javier Megias Leal (Spa); 207. Charles Planet (Fra); 208. Rik van Ijzendoorn (Ned) Veranda's Willems-Crezlan (Bel): 211. Stijn Devolder; 212. Gaetan Bille; 213. Christophe Prémont; 214. Dries De Bondt; 215. Huub Duijn (Ned); 216. Elias Van Breussegem; 217. Stef Van Zummeren; 218. Otto Vergaerde Wanty-Groupe Gobert (Bel): 221. Jérôme Baugnies; 222. Mark McNally (GBr); 223. Xandro Meurisse; 224. Wesley Kreder (Ned); 225. Dion Smith (NZe); 226. Guillaume Van Keirsbulck; 227. Pieter Vanspeybrouck; 228. Frederik Veuchelen WB-Veranclassic (Bel): 231. Justin Jules (Fra); 232. Sébastien Delfosse; 233. Gregory Habeaux; 234. Lukas Spengler (Zwi); 235. Christophe Masson (Fra); 236. Antoine Warnier; 237. Dimitri Peyskens; 238. Maxime Vantomme.