HERBELEEF dolle 11de rit Giro

ap
  • Etappe tussen Collecchio en Savona
  • Met 249 kilometer op één na langste etappe
  • Twee beklimmingen van tweede categorie
  • Lange afdaling richting eindstreep
Nieuwe update beschikbaar

highlights

249

246

234

230

225

221

219

217

214

214

205

194

183

180

172

140

130

110

92

70

66

61

55

50

27

20

10

1


alle berichten

review

249

ROGERS WINT NA KNAPPE SOLO!
Rogers (34) houdt stand en wint na een knappe solo. Geschke wint de spurt van de achtervolgende groep op een handvol seconden. Evans blijft leider.

246

Spannende strijd in slotkilometers
Michael Rogers zit op drie kilometers van de streep en heeft nog altijd een kleine halve minuut voorsprong.

234

Rogers neemt risico's en slaat kloof
Michael Rogers neemt risico's en doet een gooi naar de ritzege. Af en toe moet hij nog bijduwen op een hellend stuk, maar voor de rest gaan de slotkilometers in de dalende lijn. Enkel de laatste vier kilometers langs de kust in Savona zijn nog vlak.

photo_news

230

Rodgers stort zich solo naar beneden
De Australiër Michael Rogers toont zijn dalerskunsten en gooit zich als een bezetene richting Savona. De tijdrijder van Tinkoff slaat een kloof van 23" op de eerste groep, waar de BMC-ploegmaats van roze trui Cadel Evans het heft weer in handen hebben genomen.

225

Alles te herdoen
Op 24 km van de aankomst is alles te herdoen. Op een klein knikje bergop in de afdaling komt de groep van de roze trui weer bij de zes leiders.

getty

221

Arredondo vergaart nog meer bergpunten
Arredondo is weer als eerste boven op de Naso di Gatto. Boven wacht de Colombiaan op de achtervolgers, die snel komen aansluiten. Kopgroep van zes nu met naast Arredondo ook Preidler, Losada, Zardini, Rolland en Pellizotti. De groep met de roze trui volgt op een kleine halve minuut.

219

Rolland trekt weer in het offensief
Kort voor de top gaat Rollando op zoek naar Arredondo. Met Pellizotti en Losada gaat de Fransman op zoek naar zijn medevluchter van zaterdag. Preidler probeert met hangen en wurgen bij springveer Arredondo te blijven. Samuel Sanchez houdt het verschil beperkt voor Evans.

getty

217

Arredondo gaat solo
Nieuwe straffe stoot van Arredondo: de kleine berggeit komt bij de leiders en gaat er meteen over. Enkel Roche kan nog met veel moeite aansluiten, maar de Ier moet finaal toch afhaken. Preidler probeert nog hemel en aarde te bewegen om in het wiel van de Colombiaan te geraken en slaagt daar ook maar even in. De 23-jarige Oostenrijker van Giant geeft zich nog niet gewonnen. Uit de achtergrond probeert Zardini de sprong te maken naar voren.

214

Bongiorno overvleugeld door Roche
Bongiorno steekt het vuur aan de lont aan de voet van de klim, maar wordt al snel overvleugeld door Roche. Moreno sluit ook aan met Preidler. Bergleider Arredondo rijdt ondertussen weg uit het peloton en knalt op en over de geloste vluchters.

epa

214

Leiders aan voet steile klim
De Naso di Gatto doemt op voor de 13 leiders (na het lossen van Bardin). Dat is een steile col van 7 km aan gemiddeld 8 procent en pieken tot 13 procent. Onder impuls van de BMC-ploegmaats van roze trui Evans is het verschil gezakt tot een halve minuut.

getty

205

Omega Pharma-Quick.Step geeft gas
Bij de eerste passage in aankomststad Savona geven de troepen van Omega Pharma-Quick.Step in opdracht van Uran stevig gas. Is de kopman nog iets van plan? De voorsprong van de 14 leiders is naar een minuut gezakt.

getty

194

Barbin wint tussenspurt
Bardiani-renner Bardin wint de tussenspurt op 56 km van de finish. Het peloton volgt op dik twee minuten van de 14 leiders.

getty

183

Drie Lotto's bij nieuwe valpartij
Op een recht stuk weg is het weer prijs. Liefst drie renners van Lotto-Belisol liggen erbij: kopman Maxime Monfort, Dennis Vanendert en Lars Bak. Ook onder meer Steve Morabito, Ponzi, Zeyts en Malacarne waren bij de valpartij betrokken. Het verschil is ondertussen al onder de drie minuten gezakt.

180

Androni doet verschil snel dalen
Androni heeft van ploegleider Savio de opdracht gekregen jacht te maken op de 14 leiders. Zo smelt de voorsprong als sneeuw voor de zon. Van meer dan vijf minuten op 100 km van de streep zitten we nu al onder de 3.30. Ook Johnny Hoogerland moet vol aan de bak.

Malori onder het slijk na een val.
getty Malori onder het slijk na een val.

172

14 leiders weer samen
De 14 leiders zijn even verderop weer samengekomen. Mourey, Moser, Bongiorno, Barbin, Quémeneur, Sicard, Thurau, Monsalve, Moreno, Vorganov, Preidler, Deignan, Roche en Rovny zitten voorin. Nu gaat het in razende vaart naar de voet van de laatste klim: de Naso di Gatto ("Neus van Kat"), een erg lastige klim van tweede categorie waarvan de top op 29 km van de finish ligt.

140

Kopgroep breekt onder impuls van Quémeneur
Quémeneur heeft er zin in vandaag. Onder impuls van de aanvalslustige Bretoen breekt de kopgroep op een steil kilmmetje boven de Ligurische kust. Moser, Roche en Monsalve pikken aan.

getty
getty

130

Evans geeft 14 leiders niet te veel voorsprong
De troepen van roze trui Cadel Evans geven de 14 leiders niet te veel bonus. Langs de Ligurische kust schommelt het verschil rond vier minuten. Ondanks het lastige parcours blijft het gemiddelde ook na drie uur koers hoog: 43,02 km/u.

ap

110

Goede vlucht is vertrokken (zonder Belgen)
De vlucht van 14 is de goede. Achter hen komen de groep-Evans en de achtervolgende groep weer samen. Zo lopen de veertien leiders verder weg. Europcar (met Quémeneur, Sicard en Thureau) is het best vertegenwoordigde team voorin. Mourey is de best geplaatste in de kopgroep, maar die staat al op bijna acht minuten van roze trui Evans. De renners rijden nu lange tijd langs de prachtige Ligurische kust.

92

14 leiders met Moser en Roche
Na de lange afdaling hebben we nu 14 leiders met Francesco Bongiorno (Bardiani), Moreno Moser (Cannondale), Francis Mourey (FDJ), Jan Polanc (Lampre), Yonathan Monsalve (Nero Sottoli), Perrig Quemeneur (Europcar), Romain Sicard (Europcar), Björn Thurau (Europcar), Georg Preidler (Giant-Shimano), Daniel Moreno (Katusha), Eduard Vorganov (Katusha), Phililp Deignan (Sky), Nicolas Roche en Ivan Rovny (Tinkoff-Saxo). Hun voorsprong bedraagt anderhalve minuut op een groepje met rozetruidrager Evans. Daarachter zit een grote groep met alle andere favorieten

afp
Pieter Serry dook ook in een gracht.
getty Pieter Serry dook ook in een gracht.

70

Ook Durbridge met ambulance afgevoerd
Na Wegmann is ook Durbrigde per ambulance afgevoerd. De Australiër lag bij de massale valpartij in de afdaling ook tegen het asfalt. Orica-GreenEdge blijft nog maar met vijf renners in koers. Vanmorgen was Matthews al niet meer gestart. Ulissi is wel weer kunnen vertrekken, maar heeft wel een stevige slag moete incasseren op zijn flank. Er zou nog een grote groep van zo'n 60 renners op kop rijden. De kopgroep met Arredondo is ook weer gegrepen. De grote groep is door de massale valpartij is drie brokken gevallen.

photo_news
photo_news

66

Arredondo eerst boven, Ulissi betrokken in valpartij
Nu toch veel opschudding plots in de koers. Terwijl Arredondo zijn blauwe bergtrui verstevigd heeft door als eerste boven te komen op de Cento Croci, is er in het begin van de afdaling een valpartij in de groep van roze trui Evans. Tweevoudig ritwinnaar Diego Ulissi ligt erbij. Ook de Belgen Hermans en Vermote en Mori, Puccio, Durbridge en Ratto zijn betrokken bij de valpartij die in het midden van de groep gebeurde. De voorsprong van de 22 koplopers schommelt nog altijd rond de halve minuut.

photo_news
epa

61

Ruime kopgroep krijgt wel voorsprong
Halfweg de klim geraken Bongiorno, Geniez, Quémeneur, Deignan, Roche, Rovny, Arredondo en Moser voorop. Op drie kilometer van de top komen Colbrelli, Zardini, Quintero, Cardoso, Morabito, Bono, Herrada, Finetto, Malacarne, Thurau, Geschke, Gusev, Cataldo en Siutsou bij hen. Deze ruime vluchtersgroep van 22 renners (zonder Belgen) zou wel de goede kunnen zijn, want ze hebben al dik een halve minuut. Opvallend: de twee verliezers van het voorbije weekend Arrendondo (kort voor de top ingelopen op zaterdag) en Malacarne (zonder in de spurt verslagen door Weening) zijn weer van de partij.

ap

55

Ook Tim Wellens geraakt niet weg
Aan de voet van de Cento Croci probeert Tim Wellens weg te komen met Geniez en Bongiorno. Ook dit trio krijgt geen ademruimte en wordt snel weer ingerekend. Wel gunstig om Wellens, uitmuntend op weg naar Montecassino vorige week, na enkele mindere dagen weer boven water te zien komen. Het gaat zo snel dat de groep al in stukken en brokken koerst. Onder meer Scarponi zit weer niet in de eerste groep.

belga

50

Snelle aanhef: 49,8 km in eerste uur!
Het gaat weer heel snel in het openingsuur van de rit met net geen 50 kilometer in het eerste uur! Op die manier zullen we snel aan de voet van de eerste klim zijn. Mogelijk zal daar de strijd helemaal losbarsten, want voorlopig kon nog geen enkele vlucht lang voorop blijven.

getty

27

Opgave Wegmann na valpartij
De Duitser Fabian Wegmann is afgevoerd in een ambulance. De renner van Garmin kwam ten val, reed nog enkele kilometers verder maar had te veel pijn. Wegmann stapte zelf in de ambulance om in het ziekenhuis onderzoeken te laten uitvoeren. Belangrijke luitenant minder voor ex-winnaar Hesjedal.

20

Vijf vluchters snel teruggepakt
Godoy, Marangoni, Rubiano Chavez, Preidler en Beppu kunnen even een kleine voorsprong vergaren. Onder impuls van Bardiani, niet vertegenwoordigd in de vroege vlucht, komt alles snel weer samen.

Matthews, zondag zwaar gevallen, is niet meer gestart.
photo_news Matthews, zondag zwaar gevallen, is niet meer gestart.

10

Peloton nog gegroepeerd
Het peloton rijdt gegroepeerd in de aanloop naar de eerste col. Het gaat tot ongeveer kilometer 50 al stilaan omhoog en dan volgt de klim naar de Passo Cento Croci ('De Pas van de 100 Kruisen'), een col van tweede categorie met de top op 1.058m na 66km.

1

Geen Matthews meer aan de start
De Australiër Michael Matthews, ritwinnaar én rozetruidrager in deze Giro, is er niet meer bij aan de start van de elfde rit. De schade na de valpartij van de snelle Aussie tweede dagen geleden is te groot om nog verder te koersen. Zeker omdat er vandaag weer een lange en vrij lastige rit op het programma staat. Het weer is zoals de voorbije dagen gelukkig voor de renners weer zomers. Het inspireert enkele vermetelingen tot een vroege vluchtpoging, maar voorlopig raakte nog niemand weg.

Kunnen de concurrenten van Evans dichterbij sluipen in het klassement?
getty Kunnen de concurrenten van Evans dichterbij sluipen in het klassement?
epa

voorbeschouwing

De renners starten in Collecchio, een klein dorpje op circa twintig kilometer van de aankomstplaats van gisteren in Salsomaggiore Terme. Collecchio ligt in de provincie Parma en is vooral bekend van de Via Francigena. Dit is een weg die door pelgrims wordt gebruikt om vanuit Canterbury in Engeland naar Rome te trekken.

Alvorens het peloton een frisse neus haalt langsheen de Middellandse Zee moet er na 66 kilometer koers geklommen worden: de Passo Cento Croci is een beklimming van tweede categorie en leidt de renners naar 1058 meter hoogte. Sommige kilometers zijn nagenoeg vlak. Pas in de laatste 3 kilometer wordt de klim wat lastiger, met een gemiddeld stijgingspercentage van boven de 7%.

Na de kronkelige afdaling van de Passo Cento Croci volgen wat kleine heuveltjes. Vanaf de kustlijn is het parcours bijna 70 kilometer lang vlak. Daar komt verandering in als de renners voor de eerste keer Savona bereiken. Ze slaan bijna meteen rechtsaf en maken een lus landinwaarts richting de Naso di Gatto, de tweede beklimming van de dag en eveneens een bult van tweede categorie. De laatste acht kilometers zijn niet van de poes, het stijgingspercentage zakt niet onder de zes procent. De top ligt op 714 meter hoogte en op 28 kilometer van de streep. Er volgt een stevige afdaling en pas in de slotkilometers komen de renners weer op vlakke wegen terecht.

Klassementsrijders die wat tijd willen goedmaken, krijgen de gelegenheid om een coup te plegen, dat kan door op de slotklim in het offensief te trekken en vervolgens een beresterke afdaling te rijden. Indien er een groepje vooruit is, kan er zich in de havenstad Savona een tactisch steekspelletje afspelen.

Schudt Diego Ulissi nog eens een nummertje uit zijn benen?
photo_news Schudt Diego Ulissi nog eens een nummertje uit zijn benen?