Hele seizoen in gevaar? Nu ook scheurtje in kniepees Dumoulin

AFP
Moet Tom Dumoulin, na zijn opgave in de Giro en forfait voor de Tour, nu ook afzeggen voor de Vuelta? De kans is reëel, nu bij de Nederlander ook een scheurtje in de kniepees is gevonden.

Het ongelukkige verhaal van Tom Dumoulin begon in de vierde rit van de Ronde van Italië. Dumoulin viel, hij haalde met hevig bloedende knie nog de finish, maar kwam ‘s anderendaags niet meer aan de start.

Dumoulin was naar de Giro gegaan om hem te winnen, maar moest zijn plannen herzien. Hij zette alles op de Tour de France en reed in de aanloop het Critérium du Dauphiné. De knie was nog niet helemaal hersteld. Kort voor de start van de Dauphiné liet hij een MRI-scan nemen en toen bleek een stukje metaal in de knie te zijn achtergebleven.

Photo News

Racen zou desondanks lukken, gokten Dumoulin en zijn ploeg. De Nederlander zou zich testen in het slotweekend, wanneer het peloton naar het hooggebergte ging. Maar op zaterdagochtend startte hij niet meer.

Zijn ploeg deelde mee dat Dumoulin terug naar Nederland was voor bijkomend onderzoek. Dat weekend zou Dumoulin een medische ingreep aan de knie ondergaan. Het stukje metaal bleek een stukje asfalt te zijn. Na de ingreep kreeg hij tien hechtingen in de knie.

Dumoulin moest de maandag nadien naar La Plagne reizen, waar zijn ploeg op hoogtestage ging. Maar hij keerde halverwege terug. Hij liet gelijk weten dat hij niet zou starten in de Tour.

Photo News

Kort daarna bleek dat de onvrede verder ging dan een letsel aan de knie. Dumoulin wil weg bij zijn huidige Sunwebteam. Een overstap naar Jumbo-Visma, de ploeg van Wout van Aert, zou zo goed als rond zijn.

Rust, training, behandeling

Die overstap kan dit jaar nog gebeuren. Maar nu komt dus het nieuws dat het herstel van Dumoulin toch weer langer zal duren dan gedacht. Uit nieuw medisch onderzoek blijkt dat hij een scheurtje in de kniepees heeft.

“Tom heeft bij zijn val verschillende verwondingen aan zijn linkerknie over gehouden”, zegt Anko Boelens, ploegarts bij Sunweb. “Bot, pezen, kraakbeen en weefsel waren beschadigd. We zoeken nu de optimale combinatie tussen rust, training en behandeling.” Dumoulin moet eerst revalideren en mag dan pas weer koersen. Het is niet duidelijk hoe lang het herstel duurt. 

AFP
AFP5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eric maier

  Wat ik van meet af vreesde bij de valpartij, word helaas waarheid. De manier waarop de wonde was en de plaats, moet bijna zeker de patellapees geraakt hebben. Een kleine zwelling is voldoende om bij herstarten van trainingsbelasting - zelfs rustig tempo en 2 uurtjes trainen - scheurtjes te veroorzaken in de pees. Dit is een blessure die je enkel met rusten en behandelen kan genezen. Einde seizoen. Bij starten Vuelta zal zijn pees opnieuw opspelen na revalidatie, 100% zeker.

 • patrick isenborghs

  prof die hem opereerde was ne beenhouwer zekers , zo iets is toch niet te vatten met de ultra moderne scans op dit moment

 • vangeel guido

  Was het geen italiaan die voor hem viel?,

 • Freddy van Puymbrouck

  Er zijn toch serieuze fouten gemaakt in de diagnose van de knie van Tom.Wellicht speelt de druk om zo snel als mogelijk was terug te komen mee, maar die druk hebben de artsen toch niet!.

 • Jan Timmermans

  Dat gepruts met die knie om snel weer in competitie te komen kan als het tegen zit zijn verdere carrière kosten. Laten we hopen dat het goed komt, het peloton mist sporters als Tom.