Zieke Quintana wil Giro redden in slotweek

Nairo Quintana ondervond in de tijdrit van gisteren hinder van de luchtwegen en moest over 42 kilometer 2'41" toegeven op ritwinnaar Rigoberto Uran.
PHOTO_NEWS Nairo Quintana ondervond in de tijdrit van gisteren hinder van de luchtwegen en moest over 42 kilometer 2'41" toegeven op ritwinnaar Rigoberto Uran.
Het gaat niet goed met Nairo Quintana. De Colombiaan van Team Movistar verscheen aan de start van de Giro met podiumambities maar na bijna twee weken koers lijkt een topnotering zo stilaan een onbegonnen zaak. Quintana eindigde gisteren pas dertiende in de tijdrit op 2'41" van zijn landgenoot en nieuwe roze trui Rigoberto Uran. In het algemeen klassement staat hij zesde op drie en een halve minuut van Uran.

De 24-jarige pocketklimmer kon zich tot nog toe niet onderscheiden in 'La Corsa Rosa'. Toegegeven, Quintana kreeg al de nodige dosis pech te verwerken. Zo was hij betrokken bij de massale valpartij in de zesde etappe naar Montecassino. In de belangrijke tijdrit van gisteren ondervond hij dan weer hinder van zijn luchtwegen. "Het was een lange tijdrit, maar ik probeerde er het beste van te maken", vertelt Quintana aan Cyclingnews. "Ik was niet zo goed als ik gehoopt had. Ik had problemen met de ademhaling, niet met mijn benen."

De Colombiaan moest heel wat tijd prijsgeven en verloor ook 38 seconden op de Nederlander Wilco Kelderman, de man voor hem in het klassement. Toch toont de tweede uit de Tour van vorig jaar zich nog strijdlustig. Hij rekent immers op een sterke slotweek. "Ik hoop dat ik de komende dagen wat kan herstellen, want de zwaarste dagen komen er aan. Ik volg momenteel een antibioticakuur en hoop dat ik erdoor kom en in de beslissende etappes op mijn best zal zijn."

Quintana kijkt na twaalf etappes al tegen een betekenisvolle achterstand aan van 3 minuten en 29 seconden. "De dingen zijn niet gegaan zoals ik gehoopt had," bekent de Colombiaanse berggeit. "Nu gaan we het hooggebergte in en ik denk dat ik daar wat tijd kan terugpakken. Het zwaartepunt van de Giro komt nog. Laten we hopen dat ik kan herstellen voor de beslissende bergritten."

"Ik was niet zo goed als ik gehoopt had. Ik had problemen met de ademhaling, niet met mijn benen."

Nairo Quintana