Wat een verrassing in openingsrit! Pöstlberger rijdt in slotfase weg en pakt roze trui

Lukas Pöstlberger heeft voor een stunt gezorgd in de openingsrit van de 100ste Giro. De Oostenrijker van Bora-Hansgrohe reed in de straten van Olbia weg en bleef het aanstormende peloton voor. Caleb Ewan sprintte naar de tweede plek, Greipel werd derde. Pöstlberger mag uiteraard meteen ook de roze trui aantrekken.

Zes renners - Cesare Benedetti (Bora), Mirco Maestri (Bardiani), Marcin Bialoblocki (CCC), Daniel Teklehaimanot (Dimension Data), Pavel Brutt (Gazprom) en Eugert Zhupa (Willier) - kozen al snel het hazenpad. Geen Belgen in de vroege vlucht. Het peloton liet begaan en de kopgroep reed in geen tijd zeven minuten bij elkaar. Nadien joegen in de achtergrond Lotto Soudal en Quick-Step Floors het tempo de hoogte in. De Belgische WorldTourformaties hadden duidelijk vertrouwen in hun speerpunten: André Greipel en Fernando Gaviria.

De eerste vroege vlucht in deze Giro.
TDW De eerste vroege vlucht in deze Giro.

Onderweg waren er ook punten voor de bergtrui te verdienen. Tussen Alghero en Olbia stonden er drie klimmetjes van vierde categorie - Multeddu, Trinita d'Agultu en San Pantaleo - op het programma. Elke hindernis was een prooi voor de ijzersterke Cesare Benedetti. De Italiaan veroverde zo meteen ook de blauwe bergtrui.

De laatste vluchters werden in de absolute slotfase opgepeuzeld door het peloton. De sprint leek onafwendbaar, tot Lukas Pöstlberger in de laatste kilometer uitpakte met een verschroeiende demarrage. Het peloton aarzelde even, en dat was voldoende voor de renner van Bora-Hansgrohe. Hij rijdt zo morgen in de roze trui. De sprint van het aanstormende peloton werd gewonnen door Ewan, voor Greipel. Nizzolo en Modolo vervolledigden de top vijf. Voor de Oostenrijker was het de mooiste overwinning uit zijn carrière. "Ik voelde me sterk. Toen ik mijn kans zag, heb ik die ook gegrepen. Ik bleef gaan en had nooit verwacht dat ik het zou halen, maar het lukte. Ongelooflijk! Ik ben heel bij dat ik de roze trui kan dragen voor mijn team", aldus Pöstlberger.

AFP

Uitslag (top 10)

1. Lukas Postlberger (Oos/BOH) 206 km in 5u13:35

(gem. 39,42 km/u)

2. Caleb Ewan (Aus/ORS) op 0:00 

3. André Greipel (Dui/LTS) 0:00 

4. Giacomo Nizzolo (Ita/TFS) 0:00 

5. Sacha Modolo (Ita/UAD) 0:00 

6. Kristian Sbaragli (Ita/DDD) 0:00 *** 7. Jasper Stuyven (Bel/TFS) 0:00 

8. Ryan Gibbons (ZAf/DDD) 0:00 

9. Sam Bennett (Ier/BOH) 0:00 

10. Phil Bauhaus (Dui/SUN) 0:00

Stand (top 10)

1. Lukas Postlberger (Oos/BOH) 206 km in 5u13:25

(gem. 39,44 km/u)

2. Caleb Ewan (Aus/ORS) op 0:04 

3. André Greipel (Dui/LTS) 0:06 

4. Pavel Brutt (Rus/GAZ) 0:08 

5. Giacomo Nizzolo (Ita/TFS) 0:10 

6. Sacha Modolo (Ita/UAD) 0:10 

7. Kristian Sbaragli (Ita/DDD) 0:10 *** 8. Jasper Stuyven (Bel/TFS) 0:10 

9. Ryan Gibbons (ZAf/DDD) 0:10 

10. Sam Bennett (Ier/BOH) 0:10

TDW
AFP
AFP