Viviani schiet raak in eerste sprintersetappe Giro, Dennis nieuwe leider

AFP
Elia Viviani heeft de eerste rit in lijn van de 101ste Ronde van Italië gewonnen. De Italiaan van Quick.Step Floors was de snelste in de straten van Tel Aviv. Daarnaast is Tom Dumoulin leider af. Rohan Dennis pakte onderweg drie bonificatieseconden en veroverde zo de roze trui.

De sprinters waren vandaag aan zet in de eerste rit in lijn van deze Giro. Vooraf was er slechts één topfavoriet: Elia Viviani. Zijn grootste concurrenten: Sam Bennett, Sacha Modolo, Jens Debusschere, Danny van Poppel, Jakub Mareczko, Andrea Guardini, Niccolo Bonifazio, Francesco Gavazzi, Jürgen Roelandts en Kristian Sbaragli.

Victor Campenaerts greep gisteren naast de zege, maar toch gaf onze landgenoot zijn roze droom niet op. De Europese kampioen tijdrijden deed er alles aan om in de vroege vlucht te zitten. Zonder succes. De grote meute gaf Campenaerts geen vrijgeleide. Nadien sloegen drie renners een bres: Lars Bak, Guillaume Boivin en Davide Ballerini. Dit keer sprong het licht in het peloton wél op groen.

AFP

Het trio reed een maximale voorsprong van bijna vier minuten bij elkaar, terwijl in de achtergrond Quick.Step Floors, Wilier Triestina en Team Sunweb het werk opknapten. Wat later nam BMC het commando over. Door de stevige tempoversnelling van de ploegmakkers van Roelandts smolt de voorsprong van de vluchters als sneeuw voor de zon.

Bak en co werden zo reeds op de eerste en enige helling van de dag ingerekend. Het sein voor Enrico Barbin om een demarrage op de Zikhron Ya'aqov (vierde categorie) te plaatsen. De renner van Bardiani bereikte als eerste de top en mag zo morgen in de bergtrui rondrijden. Vervolgens stond de tussensprint op het programma. Niet onbelangrijk, want er waren namelijk drie bonificatieseconden te verdienen. En wat was de voorgift van Tom Dumoulin op Rohan Dennis en Victor Campenaerts? Juist: amper twee seconden. Vandaar dat BMC de kopgroep vroegtijdig bij de lurven wilde vatten.

AFP

De missie van BMC was geslaagd. Dennis rondde het werk van zijn ploegmaats af en won de tussensprint. De Australiër is zo de nieuwe leider in deze Giro. Campenaerts vloekte en reed even voor het peloton uit. Morgen mogelijk een nieuwe kans voor de Belg, die nu op drie seconden in het klassement staat.

Op meer dan vijftig kilometer van de streep ging Boivin er op z’n eentje vandoor. De Canadees bezorgde zijn Israëlische ploeg wat mooie publiciteit in eigen land, maar een massasprint in Tel Aviv was onafwendbaar. Daarin toonde Viviani zich uiteindelijk duidelijk de snelste. De Italiaan haalde het voor Jakub Mareczko en Sam Bennett. Baptiste Planckaert was de eerste Belg met een negende stek.

AFP

Viviani draagt zege op aan partner: "Zij gelooft altijd in mij"

"Iedereen verwachtte dat ik deze rit zou winnen, maar dat maakte de opdracht er niet makkelijker op", aldus Viviani na afloop. "Je moet het nog altijd doen en vooraf probeerde ik die extra druk te onderdrukken. Vorig jaar heb ik de Giro gemist en het jaar daarvoor moest ik de Giro verlaten omdat ik buiten tijd eindigde in de bergen. Ik had dus nog een rekening openstaan met deze ronde."

Viviani timede zijn sprint in Tel Aviv perfect en kwam als een komeet uit het wiel van zijn landgenoot Jakub Mareczko, die voor de tweede plaats nog net de Ier Sam Bennett kon afhouden. "Ik draag deze overwinning op aan mijn vriendin (de Italiaanse renster Elena Cecchini, red.). We doen in onze relatie veel opofferingen, maar zij gelooft altijd in mij. Ook gisterenavond, toen we elkaar nog spraken. Zij geloofde dat ik het kon afmaken en ik wilde haar bedanken met een grote zege. Dat is gelukt. Uiteraard dank ik ook mijn team. Zij hebben schitterend werk geleverd. Nooit eerder stond ik met zo'n sterke ploeg aan de start van de Giro", besluit Viviani, die morgen in de paarse puntentrui start. 

AFP

Rohan Dennis dankt ploeg voor roze trui

"Op vijftig kilometer van de tussensprint vroeg het team of ik het zag zitten om het gat op de koplopers te dichten en voor de sprint te gaan", doet Dennis zijn verhaal. "We wisten dat bij die tussensprint bonificatieseconden te verdienen waren en ik besloot om vol voor de roze trui te gaan."

Dumoulin en zijn manschappen vonden het best oké en Dennis slaagde in zijn opzet. "De ploeg heeft echt schitterend werk geleverd", klinkt het. "De vluchters werden gegrepen en bij de tussensprint werd ik perfect afgezet waardoor ik de sprint kon winnen. Viviani mengde zich ook in de sprint, maar hij was zo vriendelijk om niet voluit te gaan. Ook in finale werd ik perfect beschermd zodat ik zonder kleerscheuren en tijdverlies de finish bereikte. Ik ben mijn ploegmaats dan ook heel erg dankbaar."

Door de roze trui te grijpen nestelt Dennis zich in een select groepje, want de Australiër droeg ook al de gele leiderstrui in de Ronde van Frankrijk en de rode leiderstrui in de Ronde van Spanje. "Hier ben ik heel erg trots op. Het is geweldig om deel uit te maken van dat gezelschap en dit had ik nooit durven denken toen ik begon te koersen. De tijdrit gisteren (vrijdag, red.) was een teleurstelling omdat ik net naast het roze greep, maar ik was wel blij met mijn prestatie en dat ik nu toch die prachtige trui mag aantrekken is prachtig. Het is een eer en ik wil hem zo lang mogelijk houden."

AP
Photo News

Speel mee met de Gouden Giro en win

Word ploegleider van je eigen team in de Ronde van Italië met de Gouden Giro. Kies 15 renners, sprokkel zoveel mogelijk ritoverwinningen en maak elke rit kans op een Jaguar racefiets of mountainbike, laptops, friteuses ... of onze hoofdprijs van € 10.000 in het eindklassement. Meer info HIER!
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Florent Marien

  Schande hoe Campenaerts in de steek werd gelaten door de ploeg van Lotto wanneer er moest gesprint worden voor enkele seconden die beslissend waren voor de roze trui! Ernstige tip voor Jeroen van Belleghem: dringend een cursus volgen met betrekking tot het gebruik van woord en zinsbouw! Gewoon ondermaats. En geef commentaar over het sportieve gebeuren i.p.v. op de politieke toer te gaan.

 • Guido Ceuleers

  Wie is er nog zo gek om naar de wielerkoers te kijken, waar Froome na 8 maanden nog steeds rustig meerijdt, ondanks de positieve test in de Vuelta 09/2017 ?

 • Ad Dezutter

  Volledig eens met Patrick Jonkers, alleen geld binnenhalen telt nog, prestaties van geen belang

 • Paul Van den Bruel

  Mijnheer Jonckers, kan u mij zeggen op welke zender de Giro wordt uitgezonden. Dank bij voorbaat.

 • Patrick Jonkers

  Kijk niet meer....reporters onbekwaam en teveel reclame...Nu nog de tour in handen geven van de "reclame boys" en het wielrennen heeft afgedaan als sport. De voetbal is al goed bezig met de afgang...