VIDEO. Roglic grijpt meteen de macht in de Giro: Sloveen wint openingstijdrit en is eerste leider

Primoz Roglic.
Photo News Primoz Roglic.
De puntjes staan meteen op de i, in deze 102de Ronde van Italië. Primoz Roglic heeft immers met overmacht de openingstijdrit gewonnen. De Sloveense kopman van Jumbo-Visma en misschien wel topfavoriet voor de eindwinst deed 12 minuten en 54 seconden over de 8,2 kilometer tussen het centrum van Bologna en de basiliek van San Luca. Roglic pakt zo de eerste roze trui, maar nog belangrijker: hij slaat meteen een kloofje met de andere klassementsmannen. Simon Yates werd tweede op negentien seconden, Vincenzo Nibali kreeg 23 seconden aan de broek gesmeerd en Miguel Ángel López en Tom Dumoulin allebei 28 seconden. Voor werelduurrecordhouder Victor Campenaerts (13'47'’) was de slotklim te pittig, onze landgenoot kwam niet in het stuk voor. Laurens De Plus was de beste Belg op de achtste plek.

Bekijk hieronder de pijlsnelle aankomst van Primoz Roglic:

Op Simon Yates na kozen alle klassementsmannen ervoor om vroeg te starten. De voorbije dagen werd regen voorspeld voor de renners die laat zouden starten (die kwam er niet) en de favorieten kozen eieren voor hun geld. Dumoulin rolde zelfs als allereerste van het startpodium in Bologna, maar het werd al snel duidelijk dat de winnaar van de Giro van 2017 de tijdrit niet zo winnen. Vier minuten na de aankomst van de Nederlander dook de Colombiaanse klimgeit Miguel Ángel López al nét onder de tijd van Dumoulin. Nog eens vier minuten later kwam Vincenzo Nibali, die zelfs vijf seconden sneller deed dan ‘Turbo Tom’ en López.

AFP

Maar er was nattigheid op komst voor Nibali. Niet letterlijk dus, wel figuurlijk. Bij het begin van de klim was de Sloveen al veel sneller dan de rest en ook op de Colle della Guardia ging de Sloveen als een bezetene tekeer. Uiteindelijk bleef Roglic 23 seconden onder de tijd van Nibali. Dumoulin en López kijken al tegen een achterstand van 28 seconden aan. “Ik ben al verschillende dagen in goede doen en dat was vandaag ook het geval”, sprak Roglic bij Eurosport. “Waar ik het verschil heb gemaakt? Moeilijk te zeggen. Ik probeerde zo snel mogelijk te starten en dat tempo gewoon zo snel mogelijk vast te houden.”

Ook werelduurrecordhouder Victor Campenaerts kwam helemaal niet in de buurt van de chrono van de kopman van Jumbo-Visma. Onze landgenoot deed 13'47" over de 8,2 kilometer en dat volstond niet voor een ereplaats. Campenaerts’ ploegmaats Thomas De Gendt zette dan weer alles op de slotklim, de renner die de slotklim het snelste aflegde kreeg immers 2 bergpunten. Maar ook het plannetje van De Gendt slaagde niet. De landgenoot diet het meeste indruk maakte was Laurens De Plus, luxeknecht van Primoz Roglic. De Ninovieter bleef amper zeven tellen boven de tijd van Dumoulin - Roglic zal het graag gezien hebben.

Roglic moest eigenlijk enkel nog wachten op de prestatie van Simon Yates, die gokte en als op twee na laatste renner van start ging. Maar ook Yates kon Roglic niet bedreigen, de Brit bleef negentien seconden boven de tijd van de Sloveen. De eerste mokerslag is uitgedeeld.

EPA
Primoz Roglic.
AFP Primoz Roglic.
AFP

De Gendt: “Benen opgeblazen op de slotklim”

Campenaerts: “Zonder de slotklim doe ik mee voor het roze”

Waag ook zelf je kans in de Ronde van Italië met onze Gouden Giro. Deelnemen? Klik dan op DEZE PAGINA.

Gouden GiroReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.