VIDEO. Pittige zevende Giro-etappe prooi voor Bilbao, Conti behoudt zijn leiderstrui

AFP
Pello Bilbao (29) heeft de zevende rit in de Ronde van Italië gewonnen. De Spanjaard bereikte na een tocht van 185 kilometer door de Abruzzen als eerste de streep in L’Aquila. Het werd een pittige etappe, vooral omdat het bijna honderd kilometer duurde vooraleer de juiste vlucht kon vertrekken. De UAE-ploeg van roze trui Valerio Conti moest alles uit de kast halen, maar de Italiaan blijft wel nog minstens een dag langer leider. Fernando Gaviria (knie) en Laurens De Plus (ziek) gaven er tijdens de etappe de brui aan.

Heel wat avonturiers hadden hun zinnen gezet op deze zevende etappe. Dat bleek ook snel. Het regende pogingen om weg te geraken, maar telkens zat er wel een naam tussen die de ploegen van de klassementsmannen liever niet zagen vertrekken. Ook verschillende landgenoten gingen hun kans. Jasper De Buyst en Tosh Van der Sande leken even in de goede groep te zitten, maar het Lotto-duo werd nog bij de lurven gevat. Het openingsuur zat er in sneltempo op.

Het tempo lag moordend hoog, met enkele slachtoffers tot gevolg. De eerste grote naam die in zijn ploegwagen stapte, was Fernando Gaviria. De snelle Colombiaan had volgens zijn UAE-ploeg te veel last van zijn knie. Roze trui Valerio Conti zag zo een ploegmaat wegvallen en ook voor Primoz Roglic was dat wat later het geval. Onze landgenoot Laurens De Plus – een belangrijke pion voor de Sloveense favoriet voor de eindzege – besloot immers ook om er de brui aan te geven. De Ninovieter was al enkele dagen ziek.

Pello Bilbao
Photo News Pello Bilbao

De Gendt lost

Het bleef daarna aanvalspogingen regenen en nét toen er even rust in het peloton leek te sluipen, vertrok de goede vlucht dan toch. Davide Formolo had plots – zonder dat hij het zelf leef te beseffen – een kloofje beet en ploegmaat Jay McCarthy pikte zijn wagonnetje aan. Daarna volgden nog elf renners, onder wie Thomas De Gendt. Onze landgenoot nam het nodige kopwerk voor zijn rekening, maar de renner van Lotto-Soudal moest de rol lossen tijdens de beklimming van Le Svolte di Popoli (9 km aan gemiddeld 5,5 procent).

Tien avonturiers bleven op de top van de klim over en José Joaquin Rojas – de best geklasseerde renner voorin – en Pello Bilbao zetten hun ploegmaats (Pedrero en Zeits, red.) aan het werk. De kloof groeide ook, maar de ploegmaats van Conti kregen op het juiste moment hulp van de renners van Trek-Segafredo en Bardiani. De roze trui veiligstellen lukte daardoor, de vluchters nog terughalen niet.

Gallopin, Hamilton, Bilbao, Formolo, Rojas en Cattaneo mochten het uitvechten voor de dagzege. Rojas - die eerst moest lossen - gooide de knuppel in het hoenderhok. De Spanjaard raakte echter niet ver weg en daarna ging Bilbao. De Spanjaard bouwde een mooi kloofje uit en gaf dat niet meer uit handen. In zijn zog sprintte Gallopin naar plek twee en ruim een minuut later reed ook Conti over de streep. De Italiaan start ook morgen in het roze.

AFP
AFP

Waag ook zelf je kans in de Ronde van Italië met onze Gouden Giro. Deelnemen? Klik dan op DEZE PAGINA.

Gouden Giro
Gouden Giro. Gouden Giro1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • eric maier

    Spijtig want De Plus vond in de Giro wel zijn parcours. En hij was toch weer vrij goed op dreef, het beloofde in elk geval wat. Nu maar mikken op de Tour of Vuelta ? Als Roglic doorgaat tot het einde voor een mooie plaats, dan zal het denk ik de Vuelta wirden samen met Roglic.