VIDEO: De stevige val die pechdag inluidde voor topfavoriet Froome, vandaag 37 seconden trager dan concurrent Dumoulin

.
rv .
Chris Froome (Sky) kwam deze ochtend al ten val tijdens de verkenning van de openingstijdrit van de Giro in Jeruzalem. De viervoudig Tourwinnaar viel op het parcours van 9,7 km in de Israëlische hoofdstad en bekocht zijn val met enkele schaafwonden en een gescheurde broek. En ook de tijdrit zelf verliep vervolgend niet goed voor Froome: de Brit bleef 37 seconden boven de tijd van ritwinnaar én concurrent Tom Dumoulin.

Rond de start van de Brit in de 101ste editie van de Giro was de voorbije maanden veel commotie. Froome werd in september vorig jaar tijdens de Vuelta betrapt op een (veel) te hoge salbutamolwaarde in zijn urine. Ondanks de positieve test besliste zijn ploeg Team Sky de renner niet op non-actief te zetten. Het onderzoek is nog steeds lopende en Froome nam dit seizoen al deel aan de Ruta del Sol, Tirreno-Adriatico en de Tour of the Alps.

De Internationale Wielerbond (UCI) stuurde gisteren nog een bericht de wereld in omtrent de deelname van Froome. Daarin ontkrachtte het het bericht van Giro-baas Mauro Vegni, die had verklaard dat Froome bij een eventuele eindzege niet van de erelijst zou verwijderd worden. Dat gebeurde in 2011 wel met de eindoverwinning van Alberto Contador, die destijds verwikkeld was in een clenbuterolzaak. Vegni deed zijn uitspraak na een overleg met UCI-voorzitter David Lappartient, maar de Fransman werd teruggefloten door zijn eigen instantie. 

Froome: "Blij dat die valpartij niet erger is"

"Ik verloor de controle over mijn voorwiel in een bocht", vertelde Froome op de website van Team Sky. "Ik was een bocht aan het testen op koerssnelheid met een snelheid van zo'n 20 à 30 km/u. Ik reken niet op mijn tijdritten om deze Giro te winnen omdat Tom hier is. Hij reed een schitterende tijdrit vandaag. Om naar hier te komen en dan zo uit te pakken is indrukwekkend. Uiteraard zijn Rohan Dennis en Tom Dumoulin de twee jongens die vandaag tijd hebben gewonnen, maar er zijn nog andere klassementsrenners. Er is nog een lange weg te gaan en het is goed om hier te zijn en eindelijk te koersen."

Froome kwam na zijn valpartij wel met de schrik vrij. "Een valpartij doet altijd pijn, maar ik ben blij dat het niet erger is. Ik heb ook gezien wat Kosta Siutsou is overkomen (hij belandde in het ziekenhuis) dus ik ben blij dat ik niet zwaarder geblesseerd ben vandaag. Dat is echter fietsen. Het hoort bij de sport."

Speel mee met de Gouden Giro en win

Word ploegleider van je eigen team in de Ronde van Italië met de Gouden Giro. Kies 15 renners, sprokkel zoveel mogelijk ritoverwinningen en maak elke rit kans op een Jaguar racefiets of mountainbike, laptops, friteuses ... of onze hoofdprijs van € 10.000 in het eindklassement. Meer info HIER!

AP
Photo News
EPA14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jacques hillaert

  Eigenlijk moest hij thuis in de zetel zitten !

 • Ad Dezutter

  Luc Steenmans is de meest bekwame en intelligentste onder ons, alle debielen luisteren naar het commentaar van de meesterdebiel

 • Luc Steenmans

  De belachelijke reacties hier worden stilaan afgezaagd hoor.... Vlaamse wielerkenners is blijkbaar een debiel ras apart...

 • Joris Van Meirvenne

  kan het nog symbolischer

 • GERT WILLEMS

  Hopeloos...die uitgemergelde kerel had al lang moeten geschorst zijn ipv daar deel te nemen