Verrassende Canola klopt twee gezellen na lange vlucht

De 25-jarige Marco Canola (Bardiani Valvole-CSF) klopte na een marathonvlucht zijn twee kompanen Jackson Rodriguez en Angelo Tulik.
GETTY De 25-jarige Marco Canola (Bardiani Valvole-CSF) klopte na een marathonvlucht zijn twee kompanen Jackson Rodriguez en Angelo Tulik.
Tegen alle verwachtingen in is de dertiende etappe in de Giro niet uitgedraaid op een massaspurt. De zege ging geheel verrassend naar de Italiaan Marco Canola. De 25-jarige renner van Bardiana Valvole-CSF klopte na een marathonvlucht zijn kompanen Jackson Rodriguez (Androni Giocattoli) en Angelo Tulik (Team Europcar). Het trio was overgebleven van een vlucht van zes met ook onze landgenoot Gert Dockx (Lotto-Belisol) aan boord. Het peloton, dat onderweg veel energie verspilde in de achtervolging, kwam rijkelijk te laat. Tot grote ergernis van rode trui Nacer Bouhanni.

De dertiende etappe over 157 kilometer met aankomst in Rivarolo Canavese diende zich aan als een hapje voor de snelle mannen. Op voorhand keek iedereen dus uit naar een duel tussen rode trui Nacer Bouhanni (FDJ.fr), de Sloveen Luka Mezgec (Team Giant-Shimano) en de Italianen Elia Viviani (Cannondale) en Giacomo Nizzolo (Trek Factory Racing). Het startschot was nauwelijks gegeven of vijf renners trokken al op avontuur. Onze landgenoot Gert Dockx (Lotto-Belisol) was een van de vijf moedige patriotten, hij kreeg het gezelschap van Jackson Rodriguez (Androni Giocattoli), Marco Canola (Bardiani Valvole), Angelo Tulik (Team Europcar) en Jeffry Romero (Team Colombia). De Rus Maxim Belkov zag een kwintet niet zitten dus trok hij op zijn eentje in de achtervolging. Met succes overigens, de 29-jarige ex-renner van Vacansoleil vond zonder al te veel moeite aansluiting bij de vijf leiders.

Sprintersploegen controleren
In het peloton hadden ze weinig zin om de zes protagonisten een riante bonus te geven en dus installeerden de sprintersploegen FDJ.fr en Team Giant-Shimano zich al snel op de voorposten. Door het controlewerk van beide teams bleef de voorsprong lange tijd beperkte tot circa twee minuten. Pas toen er in de achtergrond wat gas werd teruggenomen, konden Dockx en co richting drie minuten lonken. Erg geanimeerd en attractief was het koersverloop overigens niet, de kijklustigen konden zich vooral optrekken aan wat gemorrel in de marge zoals een klungelende Gusev die zijn regenjasje in zijn wiel liet draaien en daardoor op een wel erg knullige manier tegen de vlakte ging. Wat de Rus kan, kan ik ook moet de Nederlander Thomas Dekker gedacht hebben want ook hij sloeg aan het knoeien, met dat verschil dat hij wel overeind bleef in het gevecht met zijn jasje. 

Hagel zorgt voor gevaar
Op 34 kilometer van de meet mochten de 6 vluchters de enige beklimming van de dag aansnijden, de Salita di Rivara oftewel een bultje van vierde categorie. Spektakel leverde dat niet echt op, op een kleine schermutseling tusen Canola en Rodriguez na. Het was uiteindelijk de 25-jarige Italiaan Canola die de puntjes en de centjes in zijn achterzak stopte. Op dertig kilometer van de streep, in het plaatsje Busano, waande het peloton zich plots op een bergpas. Met dat verschil dat er langs de kant van de weg geen sneeuw te zien was maar wel de restanten van hagel. Het signaal om de rode vlag boven te halen en het jagende peloton aan te manen tot enige voorzichtigheid. Met nog 20 kilometer te gaan, leek het rekenwerk van FDJ.fr, Cannondale, Team Giant-Shimano en Trek Factory Racing alweer erg minutieus, een zesde massaspurt leek onafwendbaar.

Een misrekening van formaat
Dat was echter buiten de mannen van de marathonvlucht gerekend, voorin zat het spel op de wagen en werd de kopgroep van 6 stevig uit elkaar geranseld. Onze landgenoot Gert Dockx liet zich, net als Belkov en Romero verrassen, en met Canola, Tulik en Rodriguez bleven nu nog drie moedige knapen over. Het trio maakte geen aanstalten om in te houden en in het peloton verdwenen de spurtersploegen ineens van de voorgrond, tot grote frustratie van Nacer Bouhanni. Hij probeerde zijn blauwe trein opnieuw op de rails te krijgen maar zonder succes. Op 10 kilometer van de streep bedroeg de voorgift van de drie leiders nog steeds een kleine anderhalve minuut en dus leek het kalf zo stilaan verdronken. In de achtergrond verschenen de teams van de klassementsrenners plots aan het front, een veeg teken. Angelo Tulik, Marco Cannola en Jackson Rodriguez mochten onder elkaar gaan uitmaken wie de mooiste zege in zijn carrière zou pakken, Gert Dockx sloeg zich voor het hoofd vanwege de gemiste kans. In een langgerekte sprint troefde een beresterke Canola zijn twee medevluchters af, Rodriguez moest vrede nemen met een tweede plaats en Tulik was al blij dat hij aan het wiel kon blijven.

Marco Canola, een 25-jarige Italiaan van het bescheiden Bardiani Valvole-CSF, wist met zijn vreugde geen blijf na deze schitterende overwinning.

De Colombiaan Rigoberto Uran (Omega Pharma-Quick-Step), die donderdag de individuele tijdrit won, behoudt de roze leiderstrui.

Zaterdag staat rit 14 op het menu, een zware bergrit over 164 km tussen Agliè en het heiligdom Oropa.

GETTY
GETTY
GETTY
BELGA
GETTY
GETTY
GETTY
GETTY

Uitslag 13de etappe

1. Marco Canola (Ita/BAR) in 3u37:20 (gem. 43.34 km/u)

2. Jackson Rodriguez (Ven/AND) op 0:00

3. Angelo Tulik (Fra/EUC) 0:00

4. Nacer Bouhanni (Fra/FDJ) 0:11

5. Giacomo Nizzolo (Ita/TFR) 0:11

6. Elia Viviani (Ita/CAN) 0:11

7. Luka Mezgec (Sln/GIA) 0:11

8. Ben Swift (GBr/SKY) 0:11

9. Tyler Farrar (VSt/GRS) 0:11

10. Borut Bozic (Sln/AST) 0:11

Stand na 13de etappe

1. Rigoberto Uran (Col/OPQ) de 2174.6km in 53u15:06 (gem. 40.83 km/u)

2. Cadel Evans (Aus/BMC) op 0:37

3. Rafal Majka (Pol/TCS) 01:52

4. Domenico Pozzovivo (Ita/ALM) 02:32

5. Wilco Kelderman (Ned/BEL) 02:50

6. Nairo Quintana (Col/MOV) 03:29

7. Fabio Aru (Ita/AST) 03:37

8. Wout Poels (Ned/OPQ) 04:06

9. Steve Morabito (Zwi/BMC) 04:20

10. Robert Kiserlovski (Kro/TFR) 04:41