UCI haalt dopingverdachte Kristijan Koren uit Giro

Kristijan Koren.
Photo News Kristijan Koren.
De Sloveen Kristijan Koren (Bahrein-Merida) gaat vandaag niet meer van start in de vijfde etappe van de Ronde van Italië. Hij is door de Internationale Wielerunie UCI voorlopig geschorst wegens mogelijke betrokkenheid bij de Operatie Aderlass. Dat bevestigt de UCI op zijn website. 

Naast de 32-jarige Koren is ook de 31-jarige Kroaat Kristijan Durasek (UAE Emirates) in hetzelfde onderzoek voorlopig geschorst. Hij was actief in de Ronde van Californië. 

In Operatie Aderlass is de Duitse dokter Mark Schmidt de spilfiguur. Die werd eind februari opgepakt in zijn kabinet in het Duitse Erfurt. Hij zou een bloeddopingnetwerk hebben opgezet waarbij 21 atleten uit acht landen en vijf sporten betrokken zijn. Dinsdag meldden diverse media dat voormalige topspurter Alessandro Petacchi een van hen zou zijn. De UCI bevestigt vandaag dat tegen Petacchi een onderzoek loopt, net als tegen de Sloveense oud-renner Borut Bozic. Die laatste is sportdirecteur bij Bahrein-Merida. Die ploeg laat op zijn website weten dat Koren en Bozic allebei geviseerd worden voor feiten uit 2012-2013. "Wij hanteren een strikt nultolerantiebeleid en daarom zijn beide leden voorlopig geschorst", luidt het.

Eerder al raakte bekend dat renners Stefan Denifl, Georg Preidler en Danilo Hondo zich door Schmidt lieten doperen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.