Trekt de Giro naar Qatar of New York?

Toertocht in Noord-Ierland ter ere van start Giro
AP Toertocht in Noord-Ierland ter ere van start Giro
Na Amsterdam in 2010 en het Deense Herning twee jaar geleden is dit jaar het Noord-Ierse Belfast de startplaats van de Ronde van Italië. Commerciële motieven lokken de bazen van de grote rondes steeds vaker buiten de landsgrenzen. Renners en belangenbehartigers volgen de trend nauwlettend. Intussen worden New York, Washington en Qatar genoemd als kandidaatsteden voor een Tourstart. Volgt de Giro dat voorbeeld?

Luuc Eisenga is de algemeen directeur van de AIGCP, de belangenvereniging voor wielerploegen. Kort nadat Herning met een allesbehalve eenvoudige verplaatsing de Giro had gehuisvest, maakte organisator RCS het voor dit jaar geplande uitstapje naar Noord-Ierland wereldkundig. "Het was een voldongen feit, we hebben alleen nog over voorwaarden kunnen praten", herinnert Eisenga zich. Hij slaagde er in ieder geval in om een extra rustdag (lees: transferdag) ingepland te krijgen.

Maarten Tjallingii, vanaf vrijdag met Belkin in de Giro actief, heeft niet zo'n moeite met het uitstapje. "Het is wellicht nodig om zo'n groot evenement in stand te houden." Ook Addy Engels, ploegleider van dienst bij Argos-Shimano, kan leven met de start ver buiten Italië. "Dit is niet slecht voor het wielrennen, lijkt me. En wellicht ook pure noodzaak omdat het steeds moeilijker wordt zo'n wedstrijd te organiseren. Als dit een oplossing is vind ik het prima."

Intussen werden Washington en New York al genoemd als kandidaatsteden voor een Tourstart. Of Qatar, waar het WK in 2016 plaatsvindt. "New York is een brug te ver", meent Eisenga. "Zeker in dit verdienmodel waar alleen de organisatoren wijzer worden van zo'n trip." Desalniettemin lijkt de 'sky the limit' bij tal van organisatoren. Krijgen we in de toekomst een Ronde van Italië met start in New York of Qatar? Het lijkt ons alvast niet uitgesloten...

AP
ANP
AP