Tom Boonen over de straf van Viviani: “Dat ze de jury naar huis stemmen”

Fernando Gaviria heeft de derde rit in de Ronde van Italië gewonnen. De Colombiaan werd in een massaspurt door Elia Viviani geklopt, maar die werd achteraf gedeklasseerd omdat hij Matteo Moschetti hinderde. Vooraf werd de etappe aangekondigd als een waaieretappe, maar het peloton hield een snipperdag.
Eurosport Fernando Gaviria heeft de derde rit in de Ronde van Italië gewonnen. De Colombiaan werd in een massaspurt door Elia Viviani geklopt, maar die werd achteraf gedeklasseerd omdat hij Matteo Moschetti hinderde. Vooraf werd de etappe aangekondigd als een waaieretappe, maar het peloton hield een snipperdag.
Als analist voor Het Laatste Nieuws geeft Tom Boonen zijn mening over de deklassering van Elia Viviani gisteren in de derde Giro-rit. “Dit gebeurt in elke sprint in de koers.”

“Dit slaat nergens op. Ik vind dit geen zwieper, Viviani komt gewoon uit het wiel. De basis is dat je op je lijn moet blijven eens de sprint is ingezet: wel, Viviani zet zijn sprint pas in nadat hij naar links is gegaan. Ik vind het logisch dat hij uitwijkt: de baan draait een beetje en een sprinter wil altijd de kortste weg naar de finish. Als hij in het midden was blijven rijden, had hij vijf à tien meter extra moeten doen. Iedere sprinter zal het met me eens zijn: hier was geen kwaad opzet mee gemoeid. Viviani brengt ook niemand in gevaar. Akkoord, Moschetti moet de benen even stilhouden, maar dat is ook alles. Dit gebeurt in elke sprint in elke koers, bij de nieuwelingen, bij de junioren, bij de beloften en bij de profs. Dat is juist het mooie aan een massasprint. Willen ze misschien dat die mannen zich op honderd meter van de streep netjes naast mekaar gaan opstellen om dan te sprinten? Ik stel voor dat we een enquête houden in het peloton en dat we stemmen om de jury naar huis te sturen.”

Herbekijk hieronder aflevering 3 van ‘In het wiel van de Giro’.
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eddy Vanhentenrijk

  Hoe kon Viviani nu weten dat een kerel BIJNA naast hem zit te spurten, in volle spurt gaat er toch niemand achteruit kijken...

 • Wim de Ruyter

  Voor mij is dit een duidelijke fout. Niet alleen Moschetti werd gehinderd, ook de man achter Moschetti zat hierdoor bijna in de nadar. Was het bewust? Nee! Was het fout? Ja! Viviani week minstens 2m naar links uit op korte tijd. De man die hij voorbij stak, bleef mooi op de stippellijn rijden.

 • Roger Deprez

  Het minste wat men moet doen is zijn rechte lijn houden en dat is mijlen ver niet zo.

 • Gino Denil

  Het is moeilijk om uit het wiel te komen als je niet mag afwijken van je lijn. Dan kan je er eigenlijk alleen blijven achter zitten. Hij week wat ver uit. Maar dat is inderdaad ook omdat de weg een bocht maakt. Stem ook deze naar huis die aankomsten plannen in een bocht.

 • Freddy van Puymbrouck

  Tom zal er wel veel meer verstand van hebben dan ik , maar toch vind ik het een serieuze zwieper. Er is al gevallen in een massasprint door minder en dus is het een volledig terechte declassering!.