Exclusief voor abonnees

Thomas De Gendt, de Belgische hoop op een ritzege: “Ga me niet kapot rijden voor de bergtrui”

BELGA
Het is nog een beetje te vroeg, maar straks krijgen we ­gegarandeerd weer Thomas De Gendt (32) vol in beeld. Deze Giro is de ­eerste van drie grote rondes die hij dit jaar rijdt. Of zijn het er vier? “In het najaar komt er opnieuw een ‘final breakaway’ met Tim Wellens.”

1) Ewan helpen en dan vol voor etappewinst 

Het grote doel van De Gendt in deze Giro is een ritzege. “Ik ben vertrokken met het idee dat ik 21 kansen heb”, zegt De Gendt. “Maar in realiteit zal het in vier of vijf ­ritten moeten gebeuren.”

En die zitten allemaal in de tweede en derde week, “want ik ben hier niet alleen voor mezelf”, zegt De Gendt. De Oost-Vlaming deelt zijn Giro op in twee delen: in de eerste tien dagen werkt hij in dienst van sprinter Caleb Ewan, daarna probeert hij vanuit de vlucht zelf een rit te winnen. “Een logische keuze”, vindt hij. “Statistisch gezien heeft Ewan meer kans, dus is het normaal dat ik hem ­probeer te helpen. Samen met Jelle Vanendert moet ik hem in de vlakke etappes uit de wind houden. Met de spurttrein moei ik me niet: in de finale zal je me niet meer zien.”

In de mate van het mogelijke probeert De Gendt zich in de eerste Giro-helft zelfs wat te sparen. “Dat mag”, zegt hij. “Die status heb ik nu binnen de ploeg. Ik ga me niet verstoppen als Ewan me nodig heeft, maar ik ga geen 200 kilometer aan een stuk op kop rijden, zoals vroeger.”

Je hebt 23% van dit artikel gelezen

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

  • Onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Iedere week gratis tickets en straffe kortingenReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.