Stybar: "Toen Yates ging, vreesde ik een verkoudheid" - Lotto Fix All grijpt naast nieuwe zege: "We hebben ballen getoond"

Op een helling bezaaid met kasseien pakte Stybar uit met een stevige versnelling.
RV Op een helling bezaaid met kasseien pakte Stybar uit met een stevige versnelling.
Tim Wellens noemde het zijn laatste kans in de Giro. Die wilde de renner van Lotto Fix All dan ook met beide handen grijpen en dus sprong de Belg meteen op het wiel van Zdenek Stybar. In de slotkilometers stoomden de klassementsrenners het duo nog wel voorbij. Het ging zelfs zo snel dat Stybar "een verkoudheid vreesde".

Op iets meer dan drie kilometer speelde Zdenek Stybar ridder of mis. Met een stevige versnelling schudde hij aan de boom in de elfde etappe van de Ronde van Italië. Enkel een attente Tim Wellens kon nog volgen. "Ik heb geprobeerd. Ik had een sterke collega mee. Ik wist dat de laatste twee hellingen te lastig zouden zijn, dus daarom ben ik op voorhand gegaan. Misschien was dat te vroeg, maar ik heb alles of niets geprobeerd. Als ik Yates zag vertrekken op zijn grote plateau was ik even bang voor een verkoudheid. Schachmann was nog mee, dus was er nog een kans voor de ploeg om te winnen. Ik denk dat de laatste twee kilometer lastiger waren dan verwacht. Het was een mooie finale. Ik moest lossen bij Tim Wellens, maar op dat steile klimmetje heb ik alles geprobeerd. Ik hoopte op een mooie voorsprong en dat de anderen dan naar elkaar zouden kijken. De voorsprong van zes seconden was helaas te weinig."

"Duw van Astana-renner was echt niet nodig"

Tosh Van der Sande was dan weer opnieuw de laatste luitenant die Tim Wellens moest piloteren. "Op de kasseiklim heb ik het gat laten vallen", vertelde hij aan de finish in Osimo. "Daar waar ze aangingen. Het was nog ver en ik zat in dat groepje drie, vier plekken achter en dan zag ik Yates vertrekken. Het was echt een pittige finale. Er is heel de dag snel gereden. De samenwerking met Lotto NL-Jumbo en Trek was echt perfect. Echt chapeau voor die gasten."

Toch ging het er in het slot niet al te collegiaal aan toe. "In de finale werd er veel gedrongen, geduwd en getrokken. Ik weet niet of het in beeld was, maar op een bepaald moment gaf iemand van Astana me een duw. Dat was echt niet nodig. We hebben het vandaag wel geprobeerd. We hebben ballen getoond, zoals ze zeggen."

Wellens: "Wou eigenlijk wachten tot de slotklim"

"De ploegmaats deden een topjob in het controleren van de voorsprong. Dat de ploeg de hele rit voorin het peloton reed, was op dit technisch parcours ook de meest veilige optie", vertelde Wellens na de rit. Uiteindelijk plaatste de Limburger al zijn aanval op de voorlaatste beklimming, maar dat bleek niet vooraf gepland. "Het was niet mijn bedoeling om al aan te vallen op vijf kilometer van de streep. Eigenlijk wou ik wachten tot de slotklim. Maar toen Zdenek Stybar aanviel, besloot ik mee te gaan. Ik dacht dat de klassementsrenners naar elkaar zouden kijken en dat we vooruit zouden blijven."

"Ik had hele goede benen, maar toen Simon Yates zijn aanval plaatste, kwam mijn poging snel tot zijn einde. Nu komen er twee sprintetappes aan. Daarin zal ik werken voor Jens Debusschere", aldus Wellens, winnaar van de vierde etappe van deze Giro. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Georges De Bruyn

    Ik denk dat Tim Wellens een beetje slimmer moet worden. Toen Stybar vertrok bleven de groten zitten, wetende dat wat nog kwam, stybar vanzelf ging terug vallen. Tim had in de buurt van Yates moeten blijven. Had misschien ook niet gewonnen, maar was er wel veel dichter bij geweest. Met achter stybar te gaan tekende hij zijn eigen ondergang.