Simon Yates wint voor de tweede keer in roze trui na bloedstollend duel met Tom Dumoulin

Simon Yates
AFP Simon Yates
De rozetruidrager Simon Yates heeft de elfde etappe in deze Giro op zijn naam geschreven. In een zinderende finale vocht de Brit een bloedstollend duel uit met de Nederlander Tom Dumoulin, die tweede werd. De Italiaan Davide Formolo mocht als derde mee op het podium. Onze landgenoot Tim Wellens viel aan, maar was niet sterk genoeg. 

Een relatief korte rit van 156 kilometer met aankomst op een korte en steile helling, zoals te verwachten roken de vrijbuiters hun kans. Onder meer Mads Pedersen en de Belg Loïc Vliegen probeerden te ontsnappen, maar tevergeefs. Niemand kreeg een vrijgeleide tot 120 km van de streep. Alessandro De Marchi (BMC) en Luis Léon Sanchez (Astana) achtten hun moment gekomen en lieten het peloton achter zich. Later kwamen ook de Italianen Fausto Masnada (Androni), Mirco Maestri (Bardiani) en Alex Turrin (Willier) aansluiten. Met nog 100 kilometer voor de boeg lag de wedstrijdsituatie vast.

Michele Scarponi

Opvallende passage vandaag in Filottrano, waar de eindwinnaar van de Giro van 2011 Michele Scarponi vorig jaar het leven liet na een botsing met een bestelwagen. Luis Léon Sanchez, ex-ploegmaat en vriend van ‘Scarpa’, mocht de tussensprint in Filittrano voor zijn rekening nemen. Een mooi gebaar van zijn medevluchters.  

Voorin bleken Sanchez, De Marchi en Masnada de sterksten. Ze lieten Maestri en Turrin op dertig kilometer van de aankomst achter. Het peloton naderde met rasse schreden door het harde werk van de Lotto Fix All-ploeg van de Belg Tim Wellens. Voor de drie overgebleven vluchters was de wedstrijd op vier kilometer van de finish voorbij. De kleppers konden eraan beginnen.

Sander Armee deed berenwerk voor Tim Wellens
BELGA Sander Armee deed berenwerk voor Tim Wellens

Stybar en Wellens in de aanval

Op de eerste hellende stroken met kasseitjes twijfelde Zdenek Stybar niet. Hij opende de debatten, Tim Wellens volgde gezwind en nam even later knap over. Hij leek naar de overwinning te rijden tot de machtsexplosie van de man in de roze trui, Simon Yates, die Tim Wellens makkelijk voorbij ging. 

Terwijl Chris Froome er helemaal doorzakte, ontbond ook de Nederlander Tom Dumoulin zijn duivels en kwam nog gevaarlijk dicht bij Yates. Maar de Brit hield in een bloedstollend duel stand en zet zijn roze trui dus nog extra in de verf. Dumoulin eindigde tweede, Davide Formolo mocht als derde mee op het podium. 

In het klassement vergroot Yates zijn voorsprong op de tweede, Tom Dumoulin, die op 47 seconden van de leider staat. De Fransman Thibaut Pinot staat derde met een achterstand van 1'04". Chris Froome ontgoochelde vandaag alwéér en staat intussen al op 3'20" (!) van Yates.

Dumoulin werd tweede.
AFP Dumoulin werd tweede.

Simon Yates: "Dumoulin is aan het groeien, en dat is niet zo goed voor me"

Met zijn tweede ritzege in deze 101ste Ronde van Italië loopt Simon Yates acht seconden verder uit op grote concurrent Tom Dumoulin. Toch deed de Britse rozetruidrager na de elfde etappe een opmerkelijke vaststelling over zijn Nederlandse tegenstander.

Na zijn ritoverwinning werd Yates meteen gefeliciteerd door Dumoulin, die in een man-tegen-manstrijd op de steile slothelling de kloof op de roze trui net niet had dicht gekregen. Tijdens het flashinterview toonde de Brit van Mitchelton - Scott zich zelf ook sportief tegenover zijn Nederlandse concurrent: "Blij dat ik een beetje meer tijd kon nemen op Tom. Zijn achtervolging op mij ging echt hard in dat stuk naar de finish. Hij gaf een betere indruk dan bij de vorige steile aankomsten, dus ik denk dat hij aan het groeien is in deze wedstrijd. En dat is niet zo goed voor me."

Voor Yates is het de tweede overwinning in deze Giro. Zondag was hij ook al de beste bovenop Gran Sasso d'Italia. Had hij deze nieuwe ritzege verwacht? "Ja en neen. We hadden voor de start besloten dat we niet zouden achtervolgen voor de etappewinst, want op een finish als deze zijn er normaal snellere jongens dan ik. En dat bleek ook: de ploegen van Tim Wellens en LottoNL-Jumbo trokken naar voor in de achtervolging. Zij waren duidelijk zelfzeker over hun finish. Het was dus niet het plan, maar als we terugkeerden, dan zou ik het uiteraard proberen."

Adam Yates, de tweelingbroer van Simon, won eerder dit jaar op dezelfde wegen een rit in Tirreno-Adriatico. "Ik herkende de wegen waar mijn broer won. Maar dat was nog redelijk ver van de finish."

Simon Yates
AFP Simon Yates

Tim Wellens: “Ik stond aan de grond genageld toen Yates ging, ik heb zelfs niet meer geprobeerd”

Geen tweede ritzege voor Tim Wellens vandaag in de Ronde van Italië. Onze landgenoot bij Lotto-Fix All kreeg in Osimo een finale op maat, maar moest na een leuke poging met Stybar zijn meerdere erkennen in de klassementsmannen. “Ik had vandaag echt goeie benen en dat heb ik ook aan de ploegmaats gezegd. Tosh (Van der Sande) en Adam (Hansen) reden een sterke wedstrijd. De ploeg was gemotiveerd om me goed naar voor te brengen. Ik dacht om te winnen en daarom ging ik vol mee met Stybar. We hadden een mooi gat aan de voet van de slotklim. Ik twijfelde even en ben dan vol zelf gegaan.”

“Helaas, toen Yates ging was ik aan de grond genageld. Ik heb zelfs niet meer geprobeerd, want hij stak er met kop en schouders bovenuit. Of ik te veel energie heb verspild in mijn poging met Stybar? Neen, ik zou het zo opnieuw doen. We hadden een gaatje en als het daarachter stil valt dan weet je nooit. In principe was dit de laatste kans op een ritzege. Ik zal het wel nog eens proberen vanuit een ontsnapping, maar in die lange cols is het moeilijk voor mij om het moment van de waarheid af te dwingen.”

Tim Wellens eindigde uiteindelijk als 16de.
AFP Tim Wellens eindigde uiteindelijk als 16de.

Herbeleef hieronder de knappe overwinning van Simon Yates
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Antoine Van De Velde

  Heerlijk om de Giro te volgen, twee super talenten die strijden om de roze trui. Tom Dumoulin op zijn fiets een streling voor het oog,laat ons genieten van zo een zeldzaam mooi duel. Kampioen word je niet met allerlei rommel, wel met de gift van moeder natuur.

 • Theo Smits

  Tom kan sinds vandaag wel beter volgen dus dat geeft nog hoop voor de laatste week

 • Berthie Gijsen

  Controleer dat ventje maar eens goed UCI.

 • Marcel De mars

  Yates is ooit betrapt op doping ... Froom rijdt nu zuiver ... Want hij is opgejaagd ... Je ziet het allebei in stand ... Jammer

 • Luc Steenmans

  Super Dumoulin... kunnen wij als Belg enkel maar van dromen...