Sam Bennett sprint in hondenweer naar zijn tweede zege in deze Giro

Sam Bennett pakt z'n tweede zege in deze Giro.
AFP Sam Bennett pakt z'n tweede zege in deze Giro.
De Ier Sam Bennett heeft in hondenweer zijn tweede zege in deze Giro geboekt. De renner van BORA sprintte na een zware finale iedereen uit het wiel op het circuit van Imola. De Nederlander Danny Van Poppel was tweede, de Italiaan Niccolo Bonifazio eindigde als derde. 

Het stond in de sterren geschreven: deze rit moest en zou op een sprint eindigen. Dat kon vijf ondernemingsgezinde renners niet deren. Vier Italianen en een Albanees kozen al vroeg in de wedstrijd het ruime sop. De vijf vroege vluchters van de dag luisterden naar de namen Marco Frapporti (Androni-Sidermec), Mirco Maestri (Bardiani), Manuel Senni (Bardiani), Jacopo Mosca (Wilier Triestina) en Eugert Zhupa (Southeast ProCycling). Het peloton hield de touwtjes stevig in handen en gaf de koplopers nooit meer dan vijf minuten.

Wellens in de aanval

De aangekondigde sprint leek lange tijd onvermijdelijk, maar dat was zonder de weergoden én Lotto Fix All gerekend. Op dertig kilometer van het einde gingen de hemelsluizen open. Hét teken voor Tim Wellens - die zich op z’n best voelt in regen - om zijn mannen het tempo te laten bepalen. Op negentien kilometer van het einde achtte Wellens zijn moment gekomen. Terwijl het peloton in stukken brak vertrok hij quasi vanop de kop op avontuur. De 27-jarige Limburger kon zijn inspanning echter niet doortrekken en werd op 10 km van het einde weer ingerekend. Intussen had de grote favoriet voor de ritzege Elia Viviani de handdoek al in de ring gegooid. Voor de Italiaan ging het te snel in het peloton.

Tim Wellens trok vandaag in de aanval.
AFP Tim Wellens trok vandaag in de aanval.

Wellens was nog maar net ingerekend of de debatten werden opnieuw geopend door Carlos Betancur (Movistar) en Diego Ulissi (UAE). De twee sprongen weg op het laatste klimmetje van de dag. Op zeven kilometer van de aankomst begonnen ze te dalen richting het circuit van Imola, waar de aankomst lag. De twee kregen nog versterking van een uitstekend dalende Mohoric, die in deze Giro al een etappe won, maar het mocht niet baten. 

Ze werden alle drie ingerekend door een aanstormend peloton. Op 300 meter van de streep ontbond de Ier Sam Bennett zijn duivels en hij sprintte iedereen los uit het wiel. De Nederlander Danny Van Poppel werd tweede, de Italiaan Niccolo Bonifazio derde. Een mooie uitslag was er ook voor de Belgen Baptiste Planckaert (4de) en Jürgen Roelandts (5de). Het is de tweede ritzege voor Bennett in deze Giro. Simon Yates kwam vandaag niet in gevaar en blijft leider. 

Sam Bennett wint.
AFP Sam Bennett wint.

Bennett: "Was nochtans niet zeker van mijn stuk"

De manier waarop Sam Bennett naar zijn tweede ritzege in de Giro sprintte was op zijn minst indrukwekkend te noemen. De 27-jarige Ier van BORA-hansgrohe zette aan op 400 meter van de finish, sloeg een gat en hield vlot stand. "Ik was nochtans niet zeker of het zou lukken", klonk het na afloop.

"We kregen te horen dat Viviani de uitdunning van het peloton niet had overleefd", vertelde Bennett. "Maar op zich maakte het ons niet uit of Viviani erbij was of niet. Wij wilden zelf gewoon winnen en de koers tactisch perfect aanpakken. En het is prima uitgedraaid."

Carlos Betancur en Matej Mohoric probeerden het nog met een late uitval, maar het was Bennett zelf die het duo op 400 meter van de finish voorbij snelde. Bennett: "Het was een harde finale. Een echte massasprint was het niet meer, maar het was wel een sprint. Met weinig controle en dan waren er nog die twee vluchters. Omdat ik deze zege niet uit handen wilde laten glippen, ben ik dan maar vroeg aangegaan. Ik was niet zeker of het zou lukken, maar blijkbaar verraste ik de anderen en daar kon ik voordeel uit halen. Dit is een hele mooie manier om te winnen en geeft me vertrouwen voor de rest van de Giro."
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.