Roglic doet elf tellen beter dan Campenaerts en deelt mokerslag uit aan de concurrentie, Conti redt het roze

Primoz Roglic.
Photo News Primoz Roglic.
Primoz Roglic heeft zijn concurrenten in de Giro een mokerslag uitgedeeld. De Sloveen van Jumbo-Visma was in de tijdrit naar San Marino elf seconden sneller dan Victor Campenaerts. Onze landgenoot verspeelde wel wat tijd door een fietswissel. Simon Yates en Miguel Angel Lopez verloren meer dan drie minuten op Roglic. Valerio Conti behield zijn roze leiderstrui.

Een heuvelachtig parcours van Riccione naar San Marino over net geen 35 kilometer. Dat was de laatste opdracht die de Giro-organisatie in petto had voor het peloton aan rusten toe was. Daags voor de rustdag zouden de waardeverhoudingen bij de favorieten nog eens bloot komen te liggen. Al mocht Victor Campenaerts eerst een gooi naar zijn eerste ritzege in een grote wielerronde doen.

Zelf had onze landgenoot er gezien de aarde van het parcours geen al te goed oog in. Campenaerts was vooraf realistisch en verklaarde dat een plaats bij de eerste vijf al een succes zou zijn. Wel in zijn voordeel: het weer. De werelduurrecordhouder kon de vlakke gedeelten van de tijdrit in het droge afwerken. Met 52’04” zette hij een meer dan stevige richttijd neer, al was hij achteraf niet helemaal tevreden.

Campenaerts moest in het slot van zijn tijdrit immers van fiets wisselen door een mechanisch probleem en dat verliep niet helemaal naar wens. De wissel nam te veel tijd in beslag. Bovendien moest de Europese kampioen tijdrijden zijn proef afwerken met een gewone fiets. Frustrerend voor Campenaerts, al verdween dat gevoel met de minuut.

Want geen enkele renner kwam in de buurt van de Antwerpenaar. Bovendien moesten de favorieten in de pletsende regen hun onderneming tegen de klok afwerken. Nibali en Mollema deden dat het best met een kleine minuut verlies op Campenaerts, terwijl Lopez, Yates en Landa helemaal door het ijs zakten met een drietal minuten toegeving.

Het was wachten op de aankomst van Roglic om de schade op te meten en die was voor sommigen bijzonder groot. De Sloveen deed nog elf tellen beter dan Campenaerts. Weg ritzege voor onze landgenoot. Weg illusies bij enkele favorieten. Bleef nog de strijd om de roze trui over. Valerio Conti redde zijn vel tegenover Rojas en rijdt nog enkele dagen langer in het kleinood rond. 

AFP
Primoz Roglic.
Photo News Primoz Roglic.

De uitslagen van de favorieten op een rijtje
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jef Smit

  De Belgen laten zich van hun slechtste kant zien deze giro, zowel rijders als teams...

 • jos dedecker

  Campenaerts heeft in veel betere weersomstandigheden gereden, dus die fietswissel doet er niet toe uiteindelijk.

 • Guiliaume WALTER

  Zonder pech had Campenaerts zeker gewonnen , geklungel bij Lotto doet hem de das om

 • Florent Marien

  Wat een geklungel bij Lotto Soudal bij die fietswisseling .Onprofessioneel !

 • Jan Verhelst

  Roglic deelt een mokerslag uit aan de klassementsrenners. Campenaerts mooi tweede ondanks fietswissel, maar wel kn droog weer.