Quintana pleegt coup in de Giro: ritzege en roze trui

EPA
De Colombiaan Nairo Quintana heeft op indrukwekkende wijze de koninginnenrit in de Giro op zijn naam geschreven. In een apocalyptische en chaotische etappe over de Gavia, de Stelvio en met aankomst boven in Martelltal zorgde hij voor een paleisrevolutie. Quintana pakte niet alleen de ritzege, hij neemt ook de roze trui over van zijn landgenoot Rigoberto Uran. De ontredderde Colombiaan van Omega Pharma-Quick-Step verloor meer dan vier minuten.

De zestiende etappe stond met drie zware beklimmingen geboekstaafd als de koninginnenrit. Met klauterpartijen op de Passo di Gavia, Passo di Stelvio en aankomst boven op Val Martello moesten de favorieten alle registers opentrekken. Toch had het niet veel gescheeld of de etappe was onthoofd. Er werd immers sneeuw voorspeld op de Gavia en dus had de wedstrijdorganisatie een plan B met een alternatief parcours klaar. Pas vanochtend werd de kogel door de spreekwoordelijke kerk gejaagd: het geplande parcours zou integraal afgewerkt worden. Toch deden de weergoden hun duit in het zakje waardoor de afdaling van de Gavia erg gevaarlijk aandeed, bovendien viel er ook nog een stevig pak sneeuw op de Stelvio. Spektakel of schande? Voor de volger het eerste, voor de renners en oud-renners het tweede. Op Twitter regende het verontwaardigde reacties van renners en oud-wielerprofs. En o ja, als klap op de vuurpijl kon de helikopter niet opstijgen waardoor het verkrijgen van wedstrijdbeelden werd uitgesteld. De heer Murphy was dus omnipresent...

Gevaarlijke afdaling Gavia
Op de flanken van de Gavia, de eerste bult van de dag, was het lang wachten op vuurwerk. Pas toen de aanvalslustige Colombiaan Robinson Chalapud (Team Colombia) het vuur aan de lont stak, brak de koers open. Zijn landgenoten Julian Arredondo (Trek Factory Racing) en Jarlinson Pantano (Team Colombia) zetten de achtervolging in. Bergtrui Arredondo kon niet verhinderen dat de 30-jarige Chalapud boven de grote buit meepikte. In de achtergrond ging het op dat moment al te snel voor de Italiaanse veteranen Ivan Basso en Michele Scarponi, voor hen is het duidelijk de Giro te veel. Chalapud stortte zich in de gevaarlijke afdaling maar werd voorin al snel afgelost door de Italiaan Franco Pellizotti (Androni Giocattoli). Hij kreeg het gezelschap zijn landgenoot Dario Cataldo (Team Sky) en de Fransman Alexis Vuillermoz (AG2R). In de achtergrond probeerden 6 achtervolgers aansluiting te vinden en zij slaagden in hun opzet. Verschenen mee aan het front: Pantano, Chalapud, Dupont, Niemiec, Kiserlovski en Rosa. In de achtergrond hielden de troepen van Nairo Quintana het tempo strak, voelde de Colombiaan zich goed?

Moedige Cataldo, verwarring over neutralisatie
In de groep der favorieten voerde een duo van Europcar een nummertje op, Rolland en Thurau probeerden weg te springen maar veel leverde hun inspanning niet op. Achterin stond de deur intussen wel open en er bleven nog slechts 30 renners over in de groep van de roze trui. Op de mythische Stelvio, waar onze landgenoot Thomas De Gendt twee jaar geleden de dag van zijn leven beleefde, kwamen de klassementsrijders in de buurt van de kopgroep en dat was niet naar de zin van Cataldo. De Italiaan van Team Sky was gebrand op de 'Cima Coppi', met andere woorden wilde hij als eerste het dak van de Giro bereiken. Terwijl de 29-jarige Cataldo op weg was om als eerste de top van de Stelvio te bereiken, kwam er een bericht dat de afdaling van de beklimming geneutraliseerd zou worden. Dat bericht werd later tegengesproken, van zuivere chaos gesproken. De organisatie verontschuldigde zich ironisch genoeg voor een beslissing die nooit genomen werd. Wie kon dit gekkenhuis nog volgen?

Huzarenstukje van Quintana
In de felbesproken afdaling kreeg Cataldo drie achtervolgers in zijn zog: Pantano, Vuillermoz en Dupont. Uit de favorietengroep waren intussen Quintana, Hesjedal, Rabottini, Izagirre en Rolland weggereden, roze trui Rigoberto Uran leek zich geen zorgen te maken. In de achtervolging op Cataldo kwam het tot een samensmelting en op de slotklim naar Martelltal werd de eenzame Italiaan bij de lurven gevat, vooral door toedoen van een ijzersterke Quintana. Uran had nu wel reden tot paniek want de voorsprong liep langzaam maar zeker op naar drie minuten, Quintana reed dus virtueel in het roze en had inmiddels enkel nog Hesjedal en Rolland in zijn zog, Cataldo probeerde nog een tijdje aan te pikken maar tevergeefs. De 24-jarige Colombiaan Quintana was intussen op zichzelf aangewezen maar dat deerde hem niet. De Fransman Rolland ging als eerste overboord, de Canadees Hesjedal moest buigen maar het duurde nog eventjes voor hij helemaal brak. Dat gebeurde pas finaal in de slotkilometer waardoor een ontketende Quintana solo naar winst en de roze trui knalde. In de achtergrond werd er gestreden om de plaatsjes in het klassement en lieten vooral Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) en Wilco Kelderman (Belkin) zich gelden.

Een indrukwekkende Quintana zorgde voor een coup van jewelste en had aan de streep maar liefst vier minuten voorsprong op zijn landgenoot en concurrent Uran. Laatstgenoemde kwam totaal verslagen en ontredderd over de streep. De kopman van Omega Pharma-Quick-Step volgt in het klassement op 1:41 van Quintana. De Australiër Cadel Evans (BMC) is derde op 3:21 van de leider.

Morgen staat de zeventiende etappe in deze Giro op het programma, een rit over 208 kilometer tussen Sarnonico en Vittorio Veneto.

De Colombiaan Nairo Quintana liet in de zestiende etappe geen spaander heel van de concurrentie.
AFP De Colombiaan Nairo Quintana liet in de zestiende etappe geen spaander heel van de concurrentie.
AP
AP
GETTY
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
AP

Uitslag 16de etappe

1. Nairo Quintana (Col/MOV) de 139 km in 4u42:35

2. Ryder Hesjedal (Can/GRM) op 08

3. Pierre Rolland (Fra/EUC) 1:13

4. Wilco Kelderman (Ned/BKN) 3:32

5. Domenico Pozzovivo (Ita/ALM) 3:37

6. Fabio Aru (Ita/AST) 3:40

7. Rafal Majka (Pol/TIN) 4:08

8. Sebastian Henao (Col/SKY) 4:11

9. Rigoberto Uran (Col/OPQ) 4:11

10. Cadel Evans (Aus/BMC) 4:48

PHOTO_NEWS

Stand na 16de etappe

1. Nairo Quintana (Col/MOV) de 2702.6km in 68u11:44 (gem. 39.63015km/u)

2. Rigoberto Uran (Col/OPQ) op 01:41

3. Cadel Evans (Aus/BMC) 03:21

4. Pierre Rolland (Fra/EUC) 03:26

5. Rafal Majka (Pol/TCS) 03:28

6. Fabio Aru (Ita/AST) 03:34

7. Domenico Pozzovivo (Ita/ALM) 03:49

8. Wilco Kelderman (Ned/BEL) 04:06

9. Ryder Hesjedal (Can/GRS) 04:16

10. Robert Kiserlovski (Kro/TFR) 08:02