Prijs voor beste daler afgevoerd na storm van kritiek: "Toen ik nieuws van die prijs hoorde, vond ik het te zot voor woorden"

TDW
De discussie over een geldprijs voor de snelste daler in de Giro ligt nóg gevoeliger bij Elke Weylandt. Als zus van de betreurde Wouter Weylandt, die in 2011 zijn leven liet bij een afdaling in de Giro, waarschuwt ze om extra druk te leggen op de renners bij het afdalen: "Ik hoop echt dat ze die beslissing terugdraaien." En zo geschiedde intussen ook, zo berichten 'Cyclingnews' en 'La Gazzetta dello Sport'.

In een persbericht klinkt het als volgt: "Het idee voor dit initatief is er gekomen om een belangrijke capaciteit en kwaliteit in de wielersport de nodige aandacht te schenken. Het was nooit de bedoeling om de veiligheid van de renners in het gedrang te brengen. Dat is en blijft een topprioriteit voor de organisatie van de Giro. De suggestie werd gewekt dat renners onze intentie verkeerd hadden begrepen en er daardoor gedrag zou ontstaan dat niet strookt met de principes van veiligheid in koers. We hebben de commentaar uitvoerig besproken en hebben beslist om het klassement én het prijzengeld voor de beste daler te schrappen. De organisatoren zullen de tijdopnames tijdens de afdalingen wel nog ter beschikking stellen, maar dan als statistische data voor de wielerfans.

Elke Weylandt, die niet kan lachen met het initiatief, beklemtoont vandaag in onze krant dat ze met haar kijk op de zaak in persoonlijke naam spreekt, en niet voor Trek-Segafredo waar ze PR-manager is: "Toen ik het nieuws van die geldprijs hoorde, vond ik het te zot voor woorden. Ook de timing is ongelukkig. Er is pas een jonge Amerikaanse renner, Chad Young, dodelijk verongelukt bij een afdaling. En het ongeval van Wouter in de Giro is ook maar zes jaar geleden. Het wielrennen is al meer dan zwaar genoeg. Waarom moet je dan net het gevaarlijkste onderdeel nog meer stimuleren om onverantwoorde risico's te nemen? Dat snap ik niet." Elke Weylandt denkt wel dat de meeste renners hun gezond verstand gebruiken en zich niet verder zullen wagen dan hun vaardigheden reiken: "Ik vermoed dat WorldTour-teams zich daar niet aan zullen wagen. Maar het valt niet uit te sluiten dat kleinere teams wel druk op renners leggen, of de renners op zichzelf. Die extra druk is niet nodig." Intussen is de organisatie van de Giro dus gezwicht voor de heftige kritiek uit wielermiddens. Mauro Vegni van RCS Sport bevestigt dat de geconstesteerde prijs dan toch niet wordt uitgereikt.

De volledige mening van Elke Weylandt, reacties van het UCI en eerdere gekke beslissingen van de Giro-organisatie leest u op HLN PLUS, onze zone exclusief voor abonnees. Proef NU 4 weken voor maar 1 euro!

AWFoto/André de Heus