Pozzovivo is bang voor openingsweekend Giro

Pozzovivo, hier rechts met Arredondo in het offensief in 'La Doyenne', moet de Italiaanse eer hoog houden in de Giro.
GETTY Pozzovivo, hier rechts met Arredondo in het offensief in 'La Doyenne', moet de Italiaanse eer hoog houden in de Giro.
Vorig jaar eindigde hij tiende in de Giro en dus mag de Italiaan Domenico Pozzovivo ook dit jaar klassementsambities koesteren. De 31-jarige kopman van AG2R La Mondiale moet aan het front de Italiaanse eer verdedigen. Het klimmertje is echter bevreesd voor de start op Ierse bodem: "Ik denk dat het erg gevaarlijke etappes gaan worden."

Wie de top-10 van de Ronde van Italië van vorig jaar bekijkt, vindt vier Italianen terug: Nibali, Scarponi, Santambrogio en Pozzovivo. Als je bovendien weet dat Vinenzo Nibali op het hoogste trapje stond, lijkt er geen vuiltje aan de lucht voor het Italiaanse wielrennen. De Siciliaan van Cannondale is dit jaar echter niet van de partij, Michele Scarponi wordt een dagje ouder, Mauro Santambrogio liep tegen de dopinglamp en dus rust er toch wat druk op de frêle schouders van de kleine Pozzovivo.

De pocketklimmer vreest echter het (Noord-)Ierse openingsweekend: een ploegentijdrit en twee vlakke ritten op smalle wegen inclusief regen en wind, het is niet bepaald zijn ding. "Ik denk dat het erg gevaarlijke etappes gaan worden, zeker met de wind en de regen," vertelde de Italiaan in Franse loondienst aan Cyclingnews. "Ik denk dat er een hoop renners, met name de andere klimmers, dezelfde problemen gaan hebben als ik. We gaan de andere renners in onze ploegen hard nodig hebben om zo weinig mogelijk tijd te verliezen. Zeker aangezien er ook een ploegentijdrit is en dat is nu niet bepaald ons sterkste punt."

Wat denkt de Zuid-Italiaan uit de regio Basilicata van de tegenstand? Ik denk dat Cadel Evans opnieuw sterk voor de dag zal komen. Evans liet in Trentino zien dat hij nog steeds op een zeer hoog niveau koerst. Hij zal met de besten meestrijden en ik zie hem als een van de favorieten. Daarnaast is er Rigoberto Uran die, wanneer hij op hetzelfde niveau als vorig jaar zit, gevaarlijk zal zijn. De ploegentijdrit is voor hem een goede manier om aan de wedstrijd te beginnen." Daarnaast houdt Pozzovivo rekening met een outsider. "Er zijn ook altijd verrassingen, jongere renners die doorbreken. Dan denk ik in het bijzonder aan Daniel Martin, en niet alleen omdat we starten in zijn thuisland."